Egy kis odafigyelés
Első lépésként érdemes alaposan áttanulmányoznia az élelmiszerek címkéit. Ami zsírszegény, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cukortartalma is alacsony.
Írjon étkezési naplót. Ha leírja, hogy mit evett, mikor és mennyit, azonnal egyértelmű lesz, honnan tud kalóriát elvenni.
Egyen naponta többször. Ezzel nemcsak a súlyára ügyel, hanem a vércukorszintjét is könnyebben szinten tarthatja, elkerülve a vércukor ingadozása miatti falásrohamokat.
Kerülje a készen kapható gazdag, krémes szószokat, mártásokat. Ezeket az energiában gazdag ételeket váltsa fel igazán könnyű és egészséges ételekkel, például zöldségekkel.
Újragondolt reggelik
A reggeli elhagyása nem jó ötlet a kalóriabevitel csökkentésére. Akik nem reggeliznek, a nap folyamán lényegesen több kalóriát juttatnak a szervezetükbe, mint azok, akik jóllakottan indulnak neki a napnak.
Már a reggelihez is egyen sok zöldséget, salátát. A különféle zöldségekből finom, kalóriaszegény krémeket, mártogatósokat készíthet.
Ellenőrizze a reggelire fogyasztott gabonafélék, müzlik cukortartalmát. A legtöbb sajnos rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz. A legjobb, ha natúr pelyheket választ.
Olaj helyett kevés vízzel süssön, tapadásmentes serpenyőben.
A reggeli banán helyett, ami átlagosan 150 kalóriát tartalmaz, egyen egy almát. Egy közepes méretű alma 50 kalória.
A turmixolt gyümölcsök a rostokat is tartalmazzák, így segítik az emésztést.
A tejtermékek közül jó választás a natúr joghurt és a kefir, valamint a zsírszegény sajtok közül is válogathat.
A reggeli pirítós készüljön teljes kiőrlésű kenyérből.
Kalóriastop kávézáskor
Igya a kávéját sovány tejjel. A teljes tej akár dupla mennyiségű kalóriát is tartalmazhat.
Felejtse el a cukrot. Próbálja édesítőszerek nélkül inni a kávét.
A kávé ízéhez remekül illik a fahéj és a szerecsendió. Ezekkel a fűszerekkel csökkentheti az édes íz utáni vágyát.
A kávézás után legfeljebb szénsavmentes vizet igyon, a narancslé igazi kalóriabomba.
Trükkök ebédnél
A salátákat ne ízesítse öntetekkel, olajokkal. Használjon balzsamecetet.
A krémlevesekbe kruton helyett aprítson sárgarépát vagy zellert.
A zöldségeket ne süsse, inkább párolja.
Biztosan önnel is előfordult már, hogy a munkahelyén feltorlódtak a feladatok, ezért az íróasztalánál fogyasztotta el az ebédjét. Ilyenkor ügyeljen arra, hogy legalább arra az 5-10 percre, amíg a szendvicsét megeszi, függessze fel a munkavégzést. Ha nem az étkezésre koncentrál, nem rágja meg jól az ételeket, ami aztán könnyen emésztőrendszeri panaszokat okozhat. ráadásul munka közben a mennyiséget sem tudja kontrollálni, és szinte biztosan többet eszik, mint amennyit tervezett.
Ötletek vacsorához
A vacsorát tálalja kisebb méretű tányérba.
Ügyeljen az arányokra: a tányér negyedét foglalja el a hús, felét zöldségek.
Ha pizzát eszik, válasszon vékony tésztájút!
Egyen lassan, így csökken a vágy, hogy újra megpakolja a tányérját.
A csirkehúsról távolítsa el a bőrt – így felére csökkentheti az elfogyasztott zsír mennyiségét. Mindig vágja le a húsokról a zsíros részeket.
A szószok helyett használjon fűszereket.
Étteremben válasszon előételt és főételt. sokkal jobb választás, mint a főétel és a desszert, hiszen ez utóbbi lényegesen több kalóriát tartalmaz az előételeknél.
Alkoholmentes italok helyett igyon vizet. Kevesebb a kalóriatartalma, és nem kell szenvednie másnap fejfájástól.
Ha tészta a vacsora, maximalizálja az adagot teniszlabda nagyságúra.
A parmezán jellegű sajtok helyett válasszon mozzarellát vagy cheddar sajtot.