Diétázni szívás. Folyamatosan fogyókúrázni még nagyobb szívás. Minden egyes étkezést előre megtervezni, soha nem enni egy jót – „mert az csalás” – igencsak megterhelő. És nem csak lelkileg, fizikailag is. Ideje leállni az önsanyargatással. Méghozzá lelkiismeret-furdalás nélkül, hiszen a diétánkban szünetet tartani egyáltalán nem gond, sőt: egyenesen jó ötlet!

Tartsunk szünetet!

NÉHA MUSZÁJ BŰNÖZNI

Aki évek óta elkötelezett a tökéletes(nek hitt) külső iránt, aki minden falatot alaposan átgondol, számolgatva, miben mennyi kalória, szénhidrát/zsír/ fehérje van, az nehezen áll le a diétájáról. Illetve mégsem: egy stresszes időszak, egyegy nehezebb hét, magánéleti vagy munkahelyi gondok, megváltozott életforma boríthat mindent. Ilyenkor jön a végtelen zabálás, a mindent mindennel evő korszak, ami után – a kijózanodáskor – sokkal, de sokkal nehezebb visszaállni az egészséges életmódra. Mi most mégis azt javasoljuk, időnként tartson szünetet ebben a „fene egészséges” étkezésben. Persze ez nem azt jelenti, hogy legyen a menü pizza fagyival, sült krumpli csokival, cukros üdítő alkohollal. De nem kell mindig a kalóriákat számolgatni, és nyugodtan engedhetünk a „bűnös” falatok csábításának. Az eredmény meglepő: nem jönnek pluszkilók, éppen, hogy tartósabb fogyás várható.

HOGY IS VAN EZ?

Kíváncsi kutatókkal kezdődött. Egy ausztrál obezitológusokból álló kutatócsoport többhetes fogyókúrán figyelt meg egy csapat túlsúlyos embert. A kísérletben részt vevők korábban megszokott napi kalóriabevitelét a harmadára csökkentették, majd két csoportra bontották őket. Az első csoport diétája 16 hétig tartott: ez idő alatt szigorúan tartották az étrendet. A másik csapat kicsit tovább vett részt a kutatásban, bár összesen ők is 16 hétig diétáztak. Csak némi csalással: két hétig tartották az előírt fogyókúrát, ezt követően pedig két hétig „szabadok” voltak, majd újra visszatértek a diétájukhoz két hétre, amit megint két hét szünet követett – és így tovább.

A szünetben nem kellett tartaniuk az előírt étrendet, csupán azt kérték tőlük, próbáljanak kicsit „egészségesebben” étkezni. Vagyis a résztvevők nem gyorséttermekben töltötték a napjaikat, de nem került a tiltólistájukra semmi, és nem számolták a kalóriákat sem. Így az ő megfigyelésük végül 30 hétig tartott. Az eredmény meglepte a kutatókat: akik szünetet tartottak a 16 hetes kúrában, többet fogytak, mint azok, akik egyben „letolták” az egész szigorú diétát. Sőt még fél évvel később is kimutatható volt a különbség, átlagosan hét kilóval többet fogytak a szünetelők. Vagyis később sem szedték vissza a leadott kilókat.

TESTI OKOK

Az elsőre meglepőnek tűnő eredménynek több oka is lehet. Például az, hogy a súlyvesztéssel a szervezet anyagcseréje is lelassul. Ezért fordul elő nagyon sokaknál, hogy a fogyókúra kezdete után – mikor hirtelen meglódul a súlyvesztés – stagnál a fogyás. Amikor a szervezet észleli a fogyást, raktározó üzemmódba kapcsol, minden erejével azon dolgozik, hogy megtartsa a zsírt: lassul az anyagcsere, vagyis lassul a fogyás is. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen leáll.) Ezen felül a kisebb testsúly kevesebb kalóriát is éget el. A fogyókúra alatt a hormonháztartás is megváltozik, a tesztoszteron is csökken. Viszont emelkedik a kortizol hormon és a ghrelin (éhségérzetért felelős hormon) szintje, ugyanakkor csökken a leptin- (jóllakottságért felelős hormon) szint.

Ezt a felborult állapotot tudjuk újra egyensúlyba hozni, ha a szervezet nem „éhezik” folyton, ha a fogyókúrás mennyiségnél több kalóriát (de nem abnormálisan sokat!) és szénhidrátot viszünk be. További előny: a folyamatos fogyókúra alatt fáradékonyabbak, erőtlenebbek vagyunk, a sportolás sem megy olyan jól. A szünet heteiben azonban ismét bedobhatjuk magunkat, jöhetnek a keményebb edzések – hiszen a szükséges szénhidrátmennyiséget megkapta a szervezet.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink