Érezted már, hogy a hűvösebb hónapokban nehezebb megtartani a súlyodat, vagy fogyókúrába kezdeni? Ha igen, ismerd meg ezt a néhány finomságot, melyek segítenek egészségesnek és karcsúnak is maradni.

Télen is kell a zöld, mutatjuk, mit egyél!

Avokádó

Ez a különleges növény telítetlen zsírsavakban gazdag, és kitűnő antioxidáns forrás, így ha beépíted az étrendedbe, könnyebben megőrizheted fiatalságod is. Segíthet a depresszió, levertség és fáradtság leküzdésében, jó hatással van az emésztésre is. Az avokádó akkor érett, ha nyomásra puha. De ha csak kemény, méregzöld színűt sikerül vásárolnod, akkor se keseredj el! Otthon, szobahőmérsékleten néhány nap alatt gyorsan beérik. Mindig nyersen fogyaszd, mert főzve megkeseredik. Érdemes hidegen préselt olaját is megvásárolnod, mert magas A- és E- vitamin tartalma miatt szuper arcpakolás, jól táplálja a hidegtől és fűtéstől kiszáradt bőrödet.

Ha csak a fele avokádót használod fel, hagyd benne a magját a másik felében, csepegtess rá kis citromlevet (különben gyorsan megbarnul), és így lefóliázva tedd a hűtőbe.

Gesztenye

gesztenye

Fotó: Shutterstock

A gesztenyéről elsőre mindenkinek a cukros, hizlaló finomság a gesztenyepüré jut az eszébe. Pedig a gesztenye ennél sokkal több: ízletes téli csemege, akár hús mellé köret, főleg ha otthon magad készíted el. A gesztenye magas rost, zsír és kalória tartalmú, ezért csak óvatosan majszolj belőle, de ne hagyd ki az étkezésidből, mert egészséges. Eheted sütve magában, sütemények krémjeként, de vadhúsok és káposztás ételekhez is passzol az íze. Ha egy pohár zsírszegény tejjel összeturmixolsz egy kevés cukrozatlan gesztenyemasszát, vagy néhány szem sült gesztenyét, remek reggeli vagy tízórai italt készíthetsz belőle.

Hüvelyesek

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy akkor maradsz egy diéta során egészséges, ha mindig kiegyensúlyozottan étkezel. Ezért egy héten egyszer egyél a hüvelyesek családjába tartozó növények közül is valamit. Ide tartozik a bab, zöldbab, zöldborsó, sárgaborsó, mungóbab, csicseriborsó, lencse, és a szójabab is. Ezek a növények rengeteg B-vitamint tartalmaznak, segítik az emésztésedet, és stabilizálják a vércukor és a koleszterin szintedet is. Készíthetsz belőlük levest, főzeléket, de öszeturmixolva, fűszerezve még szendvicskrémnek is kitűnő.

Káposzta

A káposzta a diétázók egyik legkedveltebb zöldsége. Magas vitamin- és rosttartalmú, a kalóriatartalma viszont csekély. Az emésztésre és a bélműködésre is jótékonyan hat, Szerencsére minden évszakban, így télen is hozzájuthatsz. Ízletes leveleit ezer féle képen variálhatod, ráadásul meglehetősen olcsó, a pénztárcádat sem terheled meg vele. Természetesen, mint minden más zöldséget, ezt is a legjobb nyersen vagy savanyítva fogyasztani, mert így fejti ki leginkább gyógyhatását. Almával és kevés dióval különleges salátát készíthetsz például belőle.

Zeller

Gyerekkorodban te is minden levesből kipiszkáltad a zellert? Ha még mindig nem szeretted meg, ilyenkor télen érdemes megbarátkoznod vele. Remek vízhajtó, diétás csemege. A benne lévő hatóanyagok és nyomelemek elsősorban akkor erősítik az immunrendszered, ha nyersen fogyasztod. Reszeld salátákba, és nyugodtan használd fel a zöldjét is! Gyümölcscentrifugával a levét is kipréselheted, almával, répával és céklával finom téli méregtelenítő ital. Húsok mellé, akár pürét is készíthetsz belőle. Vágd apró kockákra, tegyél hozzá egy sárgarépát, és főzd meg zsírszegény tejben. Ha megpuhul turmixold össze sóval és borssal. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz mintha, burgonyából főzted volna ugyan ezt.

Fokhagyma

Természetgyógyászok szerint, különösen télen minden nap kellene enned a fokhagymából egy keveset. Elűzi a betegségeket, immunerősítő, remekül méregtelenít, így a narancsbőr kialakulását is megelőzheted vele. Tisztítja az ereket, és még a vérnyomásod is szabályozhatod vele. A legjobb, ha nyersen eszed, és a salátáidat ízesíted vele. De ha más fogások ízesítésére használod, főzés közben mindig utoljára add az ételhez a fokhagymát, amikor már lezártad a gázt. Így nem veszíti el a gyógyhatását.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.