A nyaraláskor mindig gond, hogyan tudjuk tartani magunkat a diétánkhoz. Ha van pénzünk, akkor a csábító kínálatnak nehéz ellenállni, ha szűkös a keret, akkor meg a konzerv-kenyér kombó veszélyezteti a bikiniformát. Keressük meg a kettő közötti, ideális és elérhető megoldást!

Tengerpartok ízei

Irány a „Nagy Víz”!

A magyarok többsége a közeli tengerpartokat választja úti célul, és leginkább apartmanban nyaralunk, mert az olcsóbb megoldás. Általában naponta egy meleg ételt megfizetünk, mégiscsak nyaralásról van szó. A kérdés az, milyen helyi ízeket érdemes megkóstolni a legkedveltebb üdülőhelyeken.

Horvát tengerpart

Mint minden tengerparton, itt is bőséges a kínálat a frissen fogott halakból, amelyeket reggel szállítanak a halászok az éttermekbe. A halakat többféleképpen is készítik, sütik roston, olajban, és rántva is. Persze a sült krumpli a klasszikus köret, de azt jobb, ha kihagyjuk. Rendelhetünk tonhalat (tuna), tintahalat (lignja), apró szardellát. A polip (hobotnica) és a rák (jastog) sem hiányzik az étlapról, és sok különböző napi fogás van, esélyünk sem lesz azonosítani ezeket, de talán nem is kell. A horvátok is készítenek a görög salátára emlékeztető salátákat, de ahogy délebbre megyünk az Adrián, ott már török hatások is mutatkoznak a gasztronómiában.

Ki ne hagyjuk a darált húsból készült cevapcicit, amelyhez ajvárt érdemes enni, vagyis padlizsános paprikakrémet. Kiváló a nyers sonkájuk, és nagyon jól készítik a húsételeket, mert kifejezetten hússzerető nép a horvát. Ahogy közeledünk a tengerparthoz, már sok helyütt árulnak az utak mentén házi sajtokat. Jellegzetes zöldségük a mángold, ami a spenótra emlékeztet, nem szép ugyan, de finom.

Görög tengerpart

Nagy ország lévén, nyilván sok helyi specialitással találkozhatunk régiónként. Az alap közös, rengeteg zöldség, jó olajok, és kiválóan elkészített húsok, elsősorban bárány, izgalmas fűszerezéssel. Gyros léptennyomon kapható, ehetjük, amíg el nem unjuk. Gazdag az előétel-kínálat, sokszor már azzal is jól lehet lakni. Ide sorolják az itthon is kedvelt joghurtos uborkasalátát (tzatziki), a padlizsánkrémet (melidzano), a darált hússal töltött szőlőleveleket (dolmadákia). De érdemes megkóstolni a leveseiket is, mert egész másképp készítik, mint mi, sokszor citrommal ízesítik, rizst tesznek bele. A turisták kedvence a rablóhús (souvlaki), ami tradicionálisan bárányból készül, de a külföldiek kedvéért már más húsból is sütik. Nem maradhat le egyetlen taverna étlapjáról sem a darált húsból készült fasírt (keftedes).

A citromos csirke is nagyon fi nom. A tavernák is elsősorban sült krumplival kínálják a húsokat, de sokféle, változatos salátát is találunk mindenhol. Amit mi görög salátának hívunk, az a falusi saláta (horiatiki), de mindenütt kapunk egyszerű paradicsomsalátát is. Mindenképpen érdemes megkóstolni egy autentikus mousakát is, ami darált hússal rakott padlizsán. A tenger gyümölcseiből szintén elképesztő a kínálat, ha van az étlapon, kóstoljuk meg a kardhalat (swordfish) vagy a különlegességnek számító vörös márnát (barnubia). Ez utóbbi már nem lesz olcsó, mert nem számít mindennapos fogásnak. A görögök rengeteg jóféle gyümölcsöt termesztenek és fogyasztanak, mindenképpen együnk Krétán dinnyét, mert ott a legjobb, meg szőlőt és nap érlelte nektarint.

Olasz tengerpart

Ott bizony lesznek bajok, mert mit is ér egy olasz nyaralás pizza- és spagettikóstolás nélkül. A fantasztikus kenyérfélékről és pékárukról már nem is beszélve. Talán Olaszországban a legnehezebb mértéket tartania annak, aki szeret jókat enni. Maradjunk annyiban, hogy mindent lehet, de az adagot csökkentsük le. No de, ha nem jóféle sonkás szendvics, nem pizza és tészta, akkor mit együnk? Ehetünk például igazi, autentikus zöldséglevest (minestrone), bablevest (zuppa di fagioli). Sok helyen kínálnak a tészták helyett rizottót. Észak-Olaszországban kukoricalisztből polentát készítenek a húsok mellé köretként.

A milánói sertésborda is mindennapos étel, friss cikória, ruccola, lollorosso, római- vagy madársaláta hozzá a legegészségesebb köret – többnyire vegyesen (insalata verde mista). Igazán laktató zöldségfogás a töltött padlizsán (melanzane ripiene), vagy a nálunk is kedvelt előétel, a Capri-saláta (insalata caprese), amely paradicsomból, mozzarellából és bazsalikomból áll. Ha kisvárosokban járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a helyi sajtokat, sonkákat.

Ezek is érdekelhetnek

Időszakos böjtölés: ha kezdő vagy, erre kell nagyon figyelned
Ha kezdő vagy ebben a módszerben, fontos néhány alapelvet megérteni és betartani a siker érdekében. Íme a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani:
3 olcsó diétás recept, amit januárban is imádni fogsz
Fedezd fel három olcsó, de ínycsiklandó diétás receptet, amelyek tökéletesek januári étkezéseidhez! Egyszerűek, táplálóak, és segítenek fenntartani az egészséges életmódot az új évben.
Tisztítsd meg a tested: ezzel a 21 napos egészséges tervvel
Tisztítsd meg a tested és nyerj energiát 21 napos étrendünkkel! Könnyen követhető, finom receptek természetes alapanyagokból. Próbáld ki most!
Vess véget a jojónak: lépj ki a fogyás-hízás örökös körforgásából
A kilók le-fel szaladgálása nemcsak idegesítő, hanem egészségtelen is. Tippjeinkkel most végleg leszámolhatsz a súlyfelesleggel!
Kókuszvíz kávé: A trópusi ízélmény diétás köntösben
Fedezd fel a kókuszvízzel főzött kávé egyedi világát! Ez a hidratáló és kalóriaszegény ital természetes édességével és trópusi ízével tökéletes választás diétázóknak és ínyenceknek egyaránt.
A legjobb téli diétás desszert, ezt a csokikrémet nem lehet abbahagyni
A narancsos csokihab télen is kényeztető és egészséges: C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, kakaója javítja a hangulatot. Diétás verzióban is könnyed, mértékkel fogyasztva tökéletes!
Így vigyázz a bőrödre, ha a hidegben sportolsz
Íme néhány tipp, hogyan óvd a bőrödet, miközben a hidegben sportolsz.
Ne csak fogadkozz: Így tartsd be a diétát 2025-ben, hogy sikerüljön
Íme néhány praktikus tanács, amivel valóban elérheted diétás céljaidat.

Ajánlataink