Alapvető tapasztalat – alátámaszthatja ezt mindenki, aki legalább egyszer próbált fogyókúrázni –, hogy a súlyvesztés, az erős akaratnak köszönhetően, talán könnyebb, mint az elért alak megtartása. Éppen ezért nem elég a fogyókúra, a tartós jólléthez életmódváltásra van szükség. Szintén nagy igazság, hogy, ha fogyni szeretnénk, nem érdemes drasztikus döntéseket hozni, sokkal hatásosabb, ha hosszú távon, lassan, apró lépésekben változtatjuk meg az életmódunkat. Ezek az apró trükkök segítenek, hogy ne csak a sanyargatással teli időszak végén, de sokáig karcsúak és egészségesek maradjunk.

Trükközve olvadnak a kilók

Tervezzen minden vasárnap!

Ha előre kitalálja, mit fog enni a héten, ráadásul már a hétvégén bevásárolja a hozzávalókat és el- vagy előkészíti az ételeket, nem csak időt, pénzt, de sok-sok kalóriát is spórolhat. Gondolja át, mit enne, állítson össze egy viszonylag változatos menüt: egyen legalább egyszer főzeléket, tartalmas leveseket, finom húsokat és így tovább. Így elkerülheti hétköznap a kapkodást, nem lesz más dolga, csak reggel bedobni a táskájába az egészséges, tartalmas ebédet, ráadásul a vacsorával sem kell sokat vesződnie. Külön előny, amit magának készít, arról tudja, hogy mit tartalmaz, nem kell a felesleges kalóriáktól és az egészségtelen összetevőktől tartania. Ráadásul, ha mindig van otthon kész étel, kisebb eséllyel választ valami egészségtelen harapnivalót.

Mozogjon minden órában!

Állítson be emlékeztetőt a telefonján, amely minden órában figyelmezteti, hogy álljon fel az asztal mellől és mozgassa át a tagjait. Alaposan nyújtózzon ki, sétáljon egy kört az irodában, vagy ha több ideje van, nézzen körbe a környéken. Ha valamit meg kell beszélnie a kollégáival, ne e-mailt írjon vagy telefonáljon, hanem álljon fel és beszéljen velük személyesen – addig sem üldögél. Mert mondani sem kell, ez leginkább azok számára fontos, akik ülőmunkát végeznek.

Az éttermi menünek csak a felét egye meg!

Kivétel ez alól azoknak az éttermeknek a menüje, ahol nagyítóval kell keresni az ételt a tányéron. Érdemes azonban eldönteni, hogy nem fogyaszt el mindent, amit ön elé raknak. Ha otthon eszik, nagytányér helyett kistányérra tálaljon: kevesebb étel fér rá, ráadásul úgy érzi majd, hogy egy megpakolt tányér teljes tartalmát fogyasztotta el, így a „szeme sem marad éhes”.

Minden étkezéskor egyen gyümölcsöt és zöldséget!

Nem csak egészségesek, de rostban gazdagok, ráadásul igencsak lédúsak, ezeket fogyasztva sokkal hamarabb úgy érezzük, tele a gyomrunk. A főétkezésekkor a köret nagy része álljon zöldségekből, délelőtt pedig igyekezzünk minél több gyümölcsöt fogyasztani. Egyszerű: szórjon például az omlettbe spenótot, gombát, paradicsomot, a szendvicsre kerüljön uborka, paprika, a zabkásába alma, banán.

Fogyasszon zsíros joghurtot, sajtot és mogyoróvajat!

Nem kell félnie a zsíroktól, főleg, ha tejterméket fogyaszt. Sőt, az alacsony zsírtartalmú termékek bizonyos esetben több cukrot tartalmaznak, mint a zsírosabb fajták, így a szénhidráttartalmuk is magasabb. (Persze nem érdemes extra zsíros terméket választani állandóan – gondoljon a koleszterinjére!)

Jöhetnek a rágcsák!

Na jó, nem minden esetben: csak például, mielőtt vásárolni, vacsorázni vagy éppen iszogatni indul a barátaival. És nem, nem a chipsre gondolunk. Egyen pár szem mandulát, sárgarépát, almát. Ezek a falatok gondoskodnak arról, hogy ne farkaséhesen érkezzen, és így elkerülheti, hogy egészségtelen ételeket válasszon, vagy hogy amíg az ételre vár, kiürítse a kenyereskosarat.

Egyen négyóránként!

Ha öt óránál tovább nem eszik semmit, előfordulhat, hogy farkaséhségében felfalja a hűtő teljes tartalmát. Abban az esetben viszont, ha bizonyos időközönként, viszonylag gyakran eszik pár falatot, nem lesz nagyon éhes, így elkerülheti, hogy túltömje magát. És persze az édességet sem fogja anynyira kívánni, ha mindig van valami a gyomrában. (Persze azt sem javasoljuk, hogy a négyóránkénti pár falat csoki vagy keksz legyen.)

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink