Bár a kalóriák számolása is fontos a fogyókúrázók életében, nem elegendő csak arra fókuszálni, hogy mennyi energiát juttat valaki a szervezetébe. Azzal is tisztában kell lenni, hogy abból mennyi ég el és mennyi raktározódik. A fogyás egyik elengedhetetlen feltétele ugyanis a gyors anyagcsere. Vannak, akiknek gyorsabb a metabolizmusa – ők azok, akiket nem fenyeget az elhízás veszélye. Akiknek viszont lassabban hasznosítja a szervezete az energiát, gyakrabban szenvednek pluszkilóktól és nehezebben is fogynak. Nekik gyűjtöttünk össze néhány szuper anyagcsere gyorsító ötletet egész napra.

Turbózza fel az anyagcseréjét!

Reggelizzen!

A reggeli gyorsítja az anyagcserét, különösen, ha a felkelést követően egy órán belül elfogyasztja. Reggeli üzemanyag nélkül a szervezete éhezni kezd, hiszen a sejtek energiamegtakarításba kezdenek, miután nem kapnak enni. Ha azt szeretné, hogy a teste még gyorsabban megszabaduljon az éjszaka során felgyülemlett méreg- és salakanyagoktól, igyon reggeli előtt citromos vizet vagy zöld teát. Reggelire fogyasszon magas rost- és fehérjetartalmú élelmiszereket. Tökéletes választás a teljes kiőrlésű kenyér, az omlett, a zabkása vagy a natúr joghurt bogyós gyümölcsökkel.

Legyen aktív egész nap!

A mozgásnak nagyon fontos szerepe van az anyagcsere folyamatokban. Mozgás során az izmok energiát égetnek, és olyan hormonális változásokat is okoznak, amelyek fokozzák az anyagcsere-folyamatokat. Mozgás közben a cukor inzulin nélkül jut az izomsejtek belsejébe, ezért mindenképpen célszerű a rendszeres mozgás. Első lépésként tegye le az autót és gyalogoljon vagy kerékpározzon! már fél óra gyaloglással is fokozhatja anyagcsere-működését.

Mozogjon munka közben!

Sokan hajlamosak akár az egész napot az íróasztal mögött ülve tölteni, pedig a normális anyagcsere-folyamatokhoz elengedhetetlen a mozgás. Fontos, hogy erről napközben se feledkezzen meg. Hagyja az irodai telefonálást, az e-maileket, és inkább sétáljon oda a kollégáihoz és személyesen beszélje meg a feladatokat, problémákat. Óránként álljon fel az asztaltól, és sétáljon, végezzen tornagyakorlatokat. Jó ötlet a lépcsőzés: ez a mozgásforma nemcsak az energiafelhasználást növeli, de segít abban is, hogy a feneke izmos és feszes legyen.

Gondoskodjon megfelelő ebédről!

A koplalás nem segíti a fogyást, ráadásul az anyagcsere-folyamatoknak sem tesz jót. Ha kihagyja az ebédet, a szervezete éhezni kezd. A fehérje-szénhidrát kombó ebédre garantálja, hogy a délutáni órákban igazán jól érezze magát. Tökéletes választás ebédre egy teljes kiőrlésű kenyérből, pulykahúsból és salátából készült szendvics gyümölccsel. Készítse el otthon az irodai ebédjét, kerülje a készételek fogyasztását, amelyek transzzsírokat tartalmaznak. A transzzsírok a máj- és a zsírsejtekhez kötődve lassítják az anyagcserét, mint ahogy a cukrot, nagy mennyiségű sót és szintetikus adalékokat tartalmazó élelmiszerek is.

Sportoljon!

Rendszeres testmozgás hatására javul a testösszetétel: csökken a testzsír és szép izmok alakulnak ki. Bizonyos hormonok szintje megnő a szervezetben, amelyek kedvezően befolyásolják az anyagcserét. Az izmok háromszor annyi kalóriát égetnek el adott idő alatt önmaguk fenntartásához, mint a zsírsejtek. A legjobb, ha intervallum edzéseket végez. A magas intenzitású edzés növeli a mozgás ideje alatti energiafelhasználást. a testmozgás után akár 24 óráig is fokozottabb lehet az anyagcsere.

Aludjon eleget!

A sok alvás ugyan nem pörgeti fel az anyagcserét, de az biztos, hogy az alváshiány rossz hatással van a metabolizmusra: ha nem alszik eleget, megnő a szervezetben az egyik stresszhormon, a kortizol szintje, ami a hasi hízásért felelős. A szervezetnek 7-8 óra pihenésre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon és az anyagcsere-folyamatok megfelelően működjenek.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink