Az éhségérzet sokféle lehet. Támadhat hirtelen, elemi erővel, de befészkelheti magát akár órákra is a gondolatainkba, hogy mindennapi tevékenységeink közben folyamatosan ott motoszkáljon a fejünkben a „mit egyek?” kérdés. A legjobb, ha az éhezés minden formáját megelőzzük. Erre adunk most 10 tippet, amelyeket bármikor bevethet vagy kipróbálhat.

ŰZZE EL AZ ÉHSÉGET! 10  tipp,  trükk,  ételről,  italról

1. BOGYÓS KINCSEK

A bogyós gyümölcsök rendkívül jó rostforrásnak számítanak. Egy csészényi, vagyis egy nagyobb maroknyi adagban átlagosan 8-10 gramm rost található. Ezáltal telít, hosszan tartó jóllakottságérzést biztosít. Keverje a reggeli müzlibe vagy joghurtba, így a reggeli még tartalmasabb lesz, még tovább érzi majd jóllakottnak magát.

2.  KENYÉRCSERE

A fehér vagy félbarna kenyeret cserélje teljes kiőrlésű kenyérre. A teljes kiőrlésű, magokkal is dúsított kenyérféleségek 5,5-szer hosszabb időre biztosítanak jóllakottságérzetet, ráadásul hamarabb is lakunk jól az ilyen kenyérrel. Mivel töményebbek, hamar telítenek, kevesebbel is beérjük belőlük.

3. GYÜMÖLCSÖK

A délelőtti gyümölcsnassolással kellemesen eltelíthetjük a gyomrunkat az ebédig. A legjobb, ha teljes értékű gyümölcsöt fogyaszt, vagyis nem készít belőle gyümölcslevet, mártást vagy pépet. A gyümölcsöknek ugyanis feldolgozatlanul a legnagyobb a rost- és a folyadéktartalmuk, így telítik legjobban a gyomrot.

4.  LÉLEGEZZEN MÉLYEKET

Amikor úgy érzi, kezd éhessé válni, holott annak még egyáltalán nincs itt az ideje, próbáljon kijutni a friss levegőre és lélegezzen legalább 5-10 alkalommal jó mélyen és alaposan, lehetőleg hasi légzéssel. Majd igyon meg egy nagy pohár hideg vizet és térjen vissza aktuális tevékenységéhez.

5.  EGYEN TÖBB BABOT!

A hüvelyesek nagy szolgálatot tesznek a diétás étrendben. Nagyon jól lehet velük húsokat helyettesíteni. Lassan szívódnak fel, lassan, egyenletes mértékben növelik a vércukorszintet, és hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak. Szénhidráttartalmuk elég magas, így mellettük már nem érdemes plusz szénhidrátforrást fogyasztani. Készíthető bableves, babsaláta, zöldbableves, lencseleves vagy lencsesaláta, de nagyon ízletes a vöröslencse-főzelék is.

6.  VITAMINT CSAK A TERMÉSZETBŐL

Dicséretre méltó, ha vitaminkészítményekkel próbálja növelni szervezete ellenálló képességét és fedezni az esetleges hiányokat. Ennek ellenére jó, ha tisztában van azzal, hogy ezek a készítmények, vitaminok, multivitaminok növelhetik az étvágyat, így hatásukra lehet, hogy többet kíván majd enni. Próbálja inkább természetes módon, megemelt zöldség- és gyümölcsfogyasztással fedezni napi vitaminszükségletét.

7. EGYEN ÖTSZÖR

Napi ötszöri étkezéssel elkerülhető a vércukorszint hirtelen csökkenése, sőt az anyagcsere sem lassul le. Természetesen fontos ügyelni a porciókontrollra. Vagyis, az adagok legyenek kisebbek, ne okozzanak kellemetlen teltséget. Mindig csak annyit együnk, amennyivel éppen jóllakunk.

8. KERÜLJE A BÜFÉVACSORÁKAT

Ha ügyel a testsúlyára, érdemes kerülni a büféjellegű vagy korlátlan fogyasztást engedő éttermeket. Egy felmérés szerint ilyen helyeken hajlamosak vagyunk az optimális vacsoraadagnál akár 73 százalékkal is többet enni. Hiszen minden elérhető, bármi választható. A bőség zavarában pedig nagyon nehezen vesszük észre az agy jelzését, miszerint: elég már!

9. ELEGENDŐ ROSTOT!

A javasolt napi rostfogyasztás 2530 gramm körül van, ha fogyni szeretnénk, érdemes ezt a mennyiséget megnövelni az erősebb teltségérzet érdekében. Ezt a mennyiséget például két szelet teljes kiőrlésű kenyérből, egy marék natúr mandulából és egy adag brokkoliból nyerheti ki egy nap alatt.

10. KEZDJEN LEVESSEL!

Ha egyszerű, rántás-, habarás- és tejszínmentes levessel kezdi a főétkezéseket, sokkal kevesebbet kíván majd enni a főételből. Hamarabb tapasztalja majd a jóllakottságot, és kalóriákban mérve is kevesebbet eszik majd. A legjobb a zöldségleves, a fűszeres paradicsomleves és az erőleves. A levesbetétet hagyja ki az ételből, koncentráljon a folyadék és a zöldségek mennyiségére.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink