A desszertek fogyasztása a súlyvesztésközpontú életmódváltásban sem tilos, pont azért, mert ha minden kedvencünktől örökre eltiltanánk magunkat, akkor egy idő után csak arra tudnánk gondolni. A fogyókúrába, az egészséges étrendbe is beleférnek a finom édességek: az alábbi sütés nélküli receptek segítségével egyszerű, gyorsan elkészíthető és persze nagyon finom desszerteket varázsolhatunk az asztalra.
Csokis chiapuding
Hozzávalók:
6 nagyobb szem datolya, kimagozva
1 csésze zsírszegény tej vagy növényi tejital
2-4 ek holland kakaópor
1 tk vaníliakivonat
3 ek chiamag
a tálaláshoz ízlés szerinti gyümölcsök (például banán, málna, füge), kevés reszelt étcsokoládé, mandula
Elkészítése:
Egy turmixgépben dolgozzuk össze az összes hozzávalót, míg azok elkeverednek és besűrűsödnek. Tálaljuk ízlés szerint gyümölccsel, durvára vágott mandulával, reszelt étcsokoládéval.
Csokis-zabpelyhes süti
Hozzávalók:
95 g nádcukor
2 ek mandulatej
3 ek kókuszolaj
2 ek holland kakaópor
50 g kókuszreszelék
90 zabpehely
80 g mogyoróvaj vagy mandulavaj
½ tk vaníliakivonat
1 csipet só
a tálaláshoz 2 ek sózott földimogyoró, durvára vágva (opcionális)
Elkészítése:
Öntsük a nádcukrot, a mandulatejet, a kakaóport és a kókuszolajat egy közepes lábasban. Közepes lángon, kevergetés mellett forraljuk fel. Miután elkezdett bugyborékolni, hagyjuk forrni még pár percig, majd vegyük le a tűzről. Keverjük el a mogyoróvajjal, a zabpehellyel, a kókuszreszelékkel, a vaníliakivonattal, a sóval. Gyúrjunk a masszából kisebb golyókat, majd lapogassuk le egy kicsit, és fektessük sütőpapírral bélelt tálcára. Hagyjuk 25-30 percig szobahőmérsékleten kihűlni és összeállni. Tálalás előtt szórjuk meg aprított mogyoróval, kókuszreszelékkel.
Mini gyümölcskosár
Hozzávalók:
A tésztához:
15 szem datolya
60 g mogyoróvaj
1 csipet só
60 g dió
50 g mandula és földimogyoró vegyesen, durvára aprítva
1-2 ek chiamag
A töltelékhez:
200 g krémsajt)
200 ml kókusztej
1 ek méz
gyümölcsök a díszítéshez
Elkészítése:
Öntsük a datolyát, a mandulavajat, a vaníliát, a sót és a diót egy konyhai robotgépbe, majd turmixoljuk össze. Ha már tészta állagú, öntsük át az egészet egy tálba, adjuk hozzá a chiamagot, a mandulával elkevert földimogyorót. Gyúrjuk össze az egészet. Akkor jó az állaga, ha a gyúrás után egy nagyobb „tészta-labdát” kapunk, ami formázható, és nem ragad a kezünkhöz. Apróbb adagokra szedve béleljünk ki vele egy muffinforma mélyedéseit vagy mini piteformákat. Tegyük mélyhűtőbe egy-két órára, hogy megdermedjenek, és ha kivesszük őket a formából, akkor is tartsák a formájukat.
Míg hűl az alap, melegítsük fel a kókusztejet, de ne forraljuk! A tűzről levéve keverjük hozzá a krémsajtot és a mézet. Egy robotgéppel verjük fel az egészet, majd keverjük bele az apróra vágott gyümölcsöt. Kanál segítségével osszuk el egyenlően a tölteléket a muffin- vagy mini piteformákból kivett kosárkákban. Díszítsük a sütiket gyümölccsel.
Narancsos-zabkekszes joghurtparfé
Hozzávalók (4 főre):
1 ½ ek barna nádcukor
½ tk reszelt narancshéj
kb. 200 g natúr görög joghurt
8 db zabkeksz
100 g áfonya
2 nagyobb db narancs, gerezdekre szedve
Elkészítése:
Keverjük el egy kisebb tálban a nádcukrot, a narancshéjat, a görög joghurtot. Osszuk el az áfonyát négy nagyobb pohárban. Mindegyik áfonyarétegre kerüljön körülbelül 1-1 evőkanálnyi joghurtkeverék, majd pár gerezd narancs. Ezután jöhet egy réteg durvára tört keksz, majd joghurt, végül narancsréteg következik, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
További sütés nélküli receptek ezekben az összeállításokban is:
- 3 könnyű kakaós desszert 30 perc alatt
- 3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetünk
- Rafaello golyók sütés nélkül