A hormonszint csökkenése a kellemetlen testi tünetek mellett komoly lelki változásokat is előidéz. Azonban a bárki számára könnyen elvégezhető hormonjóga rendszeres gyakorlásával enyhülnek a panaszok, és akár a menopauza kezdete is kitolható.

A klimax ellen legjobb a hormonjóga

A klimax tüneteivel nem könnyű együtt élni. A nők többségénél elsőként a menstruáció elmaradása, fáradékonyság, a hirtelen fellépő erős izzadás, ingerlékenység, hajhullás, fejfájás, alvászavar, a csökkent koncentrációs képesség és a depresszió jelzi a változókor kezdetét, az viszont teljesen egyénfüggő, hogy ezek a panaszok az idő múlásával kit mennyire viselnek meg.

Mi is pontosan a hormonjóga?

A hormonjógát Dinah Rodrigues, brazil filozófia-, pszichológia tanár és jógaoktató fejlesztette ki több mint 30 évvel ezelőtt. Célja egy olyan gyakorlatsorozat összeállítása volt, amely a változókorba lépett nőknél a menopauzával együtt járó tüneteket jelentős mértékben csökkenti. A női hormonrendszer érdekében egy fix gyakorlatsorban ötvözi a Sívánanda tradíció, a Kundalíni jóga és egyes tibeti gyakorlórendszerek tudását. Azoknál, akik időben elkezdik a gyakorlását, lehetővé teszi a klimax tünetmentes lezajlását.

Segít a memóriagondokon

A legtöbb változókorban lévő nő panaszkodik romló emlékezetre, zavaros gondolkodásra és koncentrációs zavarokra. Az elfelejtett gondolatok sokasága – egyszerű tárgyak elvesztése, ismerős nevek összekeverése – elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, azonban sok nő számára, aki eddig aktív életet élt, nagyon zavaró lehet.

Hozzájárul a pihentető alváshoz

A rossz alvás egyik fő oka a hormonális változásokban rejlik. A menopauza ideje alatt a nők természetes hormonciklusa felborul, és ebből adódóan nemcsak az ösztrogénszint kezd drámaian csökkenni, de a progeszteron termelése is leáll, ami befolyásolja az alvási ciklust, és hozzájárul az alvászavar kialakulásához. De a hirtelen fellépő hőhullámok is megnehezíti az alvást.

Enyhíti a hangulatváltozások hatásait

Sokan a változókor természetes velejárójának tekintik a menopauza során jelentkező gyakori dühkitöréseket, ingerlékenységet és szélsőséges hangulatingadozásokat, amivel rendkívül nehéz megbirkózni és együtt élni. A hangulatváltozások hirtelen jelentkezhetnek és erős érzelmi változással járhatnak, amire gyakran szeretteink sincsenek felkészülve.

Beindítja a libidót

A menopauza sajnos testileg és lelkileg is rányomja bélyegét az intim együttlétekre. Ezért nem csoda, hogy sok nő veszteségként éli meg ezt az időszakot. Ezek a hormonális zavarok nem csak fizikai tüneteket eredményeznek – hőhullámok, hüvelyszárazság –, hanem lelkileg is megviseli a nőket. Úgy érzik, a termékeny évek végével nőiességüket is elveszették. A hormonjóga azonban a nőiesség újrateremtéséhez is hozzájárulhat.

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.