A hormonszint csökkenése a kellemetlen testi tünetek mellett komoly lelki változásokat is előidéz. Azonban a bárki számára könnyen elvégezhető hormonjóga rendszeres gyakorlásával enyhülnek a panaszok, és akár a menopauza kezdete is kitolható.

A klimax ellen legjobb a hormonjóga

A klimax tüneteivel nem könnyű együtt élni. A nők többségénél elsőként a menstruáció elmaradása, fáradékonyság, a hirtelen fellépő erős izzadás, ingerlékenység, hajhullás, fejfájás, alvászavar, a csökkent koncentrációs képesség és a depresszió jelzi a változókor kezdetét, az viszont teljesen egyénfüggő, hogy ezek a panaszok az idő múlásával kit mennyire viselnek meg.

Mi is pontosan a hormonjóga?

A hormonjógát Dinah Rodrigues, brazil filozófia-, pszichológia tanár és jógaoktató fejlesztette ki több mint 30 évvel ezelőtt. Célja egy olyan gyakorlatsorozat összeállítása volt, amely a változókorba lépett nőknél a menopauzával együtt járó tüneteket jelentős mértékben csökkenti. A női hormonrendszer érdekében egy fix gyakorlatsorban ötvözi a Sívánanda tradíció, a Kundalíni jóga és egyes tibeti gyakorlórendszerek tudását. Azoknál, akik időben elkezdik a gyakorlását, lehetővé teszi a klimax tünetmentes lezajlását.

Segít a memóriagondokon

A legtöbb változókorban lévő nő panaszkodik romló emlékezetre, zavaros gondolkodásra és koncentrációs zavarokra. Az elfelejtett gondolatok sokasága – egyszerű tárgyak elvesztése, ismerős nevek összekeverése – elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, azonban sok nő számára, aki eddig aktív életet élt, nagyon zavaró lehet.

Hozzájárul a pihentető alváshoz

A rossz alvás egyik fő oka a hormonális változásokban rejlik. A menopauza ideje alatt a nők természetes hormonciklusa felborul, és ebből adódóan nemcsak az ösztrogénszint kezd drámaian csökkenni, de a progeszteron termelése is leáll, ami befolyásolja az alvási ciklust, és hozzájárul az alvászavar kialakulásához. De a hirtelen fellépő hőhullámok is megnehezíti az alvást.

Enyhíti a hangulatváltozások hatásait

Sokan a változókor természetes velejárójának tekintik a menopauza során jelentkező gyakori dühkitöréseket, ingerlékenységet és szélsőséges hangulatingadozásokat, amivel rendkívül nehéz megbirkózni és együtt élni. A hangulatváltozások hirtelen jelentkezhetnek és erős érzelmi változással járhatnak, amire gyakran szeretteink sincsenek felkészülve.

Beindítja a libidót

A menopauza sajnos testileg és lelkileg is rányomja bélyegét az intim együttlétekre. Ezért nem csoda, hogy sok nő veszteségként éli meg ezt az időszakot. Ezek a hormonális zavarok nem csak fizikai tüneteket eredményeznek – hőhullámok, hüvelyszárazság –, hanem lelkileg is megviseli a nőket. Úgy érzik, a termékeny évek végével nőiességüket is elveszették. A hormonjóga azonban a nőiesség újrateremtéséhez is hozzájárulhat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink