Elképesztő, milyen komoly hatással lehet az életedre, ha mozogni kezdesz! Összegyűjtöttük a leglátványosabb változásokat.

Kezdj el mozogni és így változik meg az egész életed

Ha rendszeresen sportolsz, akkor nem ismeretlen számodra az érzés, hogy mennyivel másabb lett az életed, mióta belekezdtél. Ha viszont még csak most barátkozol a gondolattal, akkor kérdezz meg olyan embereket a környezetedben, akik rendszeresen futnak, úsznak vagy akár bicikliznek, mennyire váratlan hatásokat produkált számukra a testedzés. Egy aggasztó határidő kevésbé tűnik nyomasztónak, egy nehéz beszélgetés könnyedebben zajlik – és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Csodát tesz az aggyal

Kutatások bizonyítják, hogy a fizikai aktivitás serkenti az agyműködést és fokozza a figyelmet. Persze egy olyan világban, ahol a kényelem egyre nagyobb szerepet kap, gyakran nehéz rászánnunk magunkat arra, hogy fárasztó gyakorlatokat végezzünk. De tartsd szem előtt, hogy ezek az áldásos hatások azokon a napokon is elkísérnek, amikor kihagysz egy-egy edzést. Feltéve persze, hogy rendszeressé válik életedben a sport.

Személyiséged új oldalát ismerheted meg

A testmozgás azon felül, hogy alakodnak és egészségednek jót tesz, nemcsak agyműködésedre van jó hatással, de rendkívül sokat tesz hozzá személyiséged fejlődéséhez is. Profi sportolók számoltak be arról, miként tanultak meg a sport segítségével úrrá lenni a kellemetlenségeken, kitartást, koncentrációt és nyugalmat érezni akkor is, amikor a körülmények látszólag nem kedveznek ennek.

Viszlát stressz!

Egy tanulmány során azt vizsgálták meg, hogyan változtatja meg az egyetemisták mindennapjait, szokásait és életét a rendszeres sport. Az eredmény igencsak meggyőző. Arra jutottak ugyanis, hogy azok, akik heti 2-3 alkalommal valamilyen edzést végeztek, a stressz csökkenéséről számoltak be amellett, hogy iskolai teljesítményük javult. Õk egyébként önkéntelenül is jobban odafigyeltek az egészséges táplálkozásra. A rendszeres mozgás beiktatásával a vizsgált diákok arról is beszámoltak, hogy pozitív változásokat észleltek önuralmuk és koncentrációjuk terén.

edzés, energiafelhasználás

Fotó: Shutterstock

Olyan sikereket hoz, melyekre nem is gondolnál…

Természetesen sok szakértő és kutató foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a sport milyen lelki és szellemi előnyökkel jár. Nagyon fontos és jó hír, hogy az eredmények szerint a rendszeres sportba kezdő emberek életkörülményei nagy mértékben javultak. A változás ugyanis olyan komplexen hatott személyiségükre és életükre, hogy sokkal könnyebben vészelték át a traumákat, magabiztosabbá és sikeresebbé váltak, ez pedig eredményekre vezetett a magánéletben, a munkában sőt még az álláskeresésben is. Az egyik vizsgálat során még azt is figyelemmel kísérték, hogy stresszhelyzetben milyen fizikai tüneteket produkálnak az alanyok. A diákok egyik csoportját ugyanis arra kérték, hogy 20 héten át legalább hetente két alkalommal fusson. Majd a vizsgák során szívmonitorral figyelték a hallgatók testi tüneteit. Azt tapasztalták, hogy a futást végző csoport tagjai szívverése nyugodtabb és egyenletesebb volt még a stressz ellenére is, mint azoké, akik nem sportoltak a vizsgált időszakban.

A sport tehát nem csupán abban segít, hogy testedet formába hozd, bőröd és izmaid feszesebbé tedd. Legalább ennyire fontos mindaz, amit szellemileg és lelkileg köszönhetsz neki. Minden alkalommal, amikor úgy érzed, inkább majd holnap kezdenél neki a rendszeres mozgásnak, gondolj arra, biztosan megéri-e… Hiszen a halogatással nem egy fárasztó félórától mentesíted magad, hanem annak a lehetőségétől, hogy kiegyensúlyozottabb, stresszmentesebb és sikeresebb életet élj.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink