A jógával kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben, az egyik például az, hogy pihentető, egyáltalán nem izzasztó mozgásforma. Létezik ugyanakkor egy olyan változata, amely ugyancsak megmozgatja a testet.

Miért válaszd a Bikram jógát? Ezek az igazán jótékony hatásai

A Bikram jóga a legdinamikusabban fejlődő jóga irányzat, Magyarországon is jó néhány éve ismerik már, de egyre több klub nyílik hazánkban is. Ez az irányzat, kifejezetten a mai modern ember igényeinek lett kifejlesztve. 26 póz (asana), két légző gyakorlat embert próbáló sorozata, mely mindenki által elvégezhető kortól és képességtől függetlenül. Minden póz specifikusan azon izmokat, ínszalagokat és ízületeket nyújtja és erősíti, amelyek a következő gyakorlathoz szükségeltetnek. Bikram módszere mindemellett stimulálja a belső szerveket, mirigyeket és idegeket, friss, oxigén dús vért juttatva a test minden részébe, visszaállítva a test minden rendszerének egészséges működését. Bikram tudományosan alakította ki a 90 perces programot erősítve és egyensúlyt teremtve a test minden egyes rendszerében, így megelőzve a betegségeket, sérüléseket és határt szabva az öregedés hatásainak. Ráadásul ez a gyakorlatsorozat egyesíti a koncentrációképességet, türelmet, önuralmat, amelynek hatására megnő a szellemi frissesség és csökken a mindennapos stressz.

Jóga 40 Celsius-fokban

Az első és legfontosabb különbség, amelyben Bikram módszere eltér más jógákétól, az, hogy a gyakorlatokat 40 °C körüli hőmérsékleten, 60%-os páratartalom mellett kell végezni. Ez elsőre ijesztően hangzik, hiszen ilyen meleget még fekve is nehéz elviselni, nemhogy mozgás közben, de néhány alkalom után már szinte észre sem vesszük a teremben uralkodó rekkenő hőséget. De minek a jógához ekkora hőmérséklet? – tehetjük fel jogosan a kérdést. A válasz roppant egyszerű: a melegben kitágulnak az ereink, így szöveteink, izmaink, szalagjaink vérellátása megnő, ezáltal lazábbak, hajlékonyabbak leszünk, s egyúttal megelőzhetjük a sérüléseket is. Ráadásul az izzadással nagy segítséget nyújtunk testünknek a méregtelenítéshez.

Harmonizálja a testet

A Bikram jóga órán 90 percen keresztül csak saját magunkra koncentrálunk. Megfigyelhetjük testünk, lelkünk reakcióit, és lecsendesíthetjük gondolatoktól hemzsegő elménket. Megtapasztalhatjuk saját korlátainkat, megismerhetjük gyengeségeinket és erősségeinket. De nem felejtkezzünk meg a Bikram jóga szellemünkre, lelkünkre gyakorolt hatásairól sem. A jóga segítségével gyakorolhatjuk az önuralmat és a türelmet, megtanulhatunk bízni magunkban és másokban. Mindemellett a jóga fejleszti a koncentrálóképességet és nem utolsó sorban, csökkenti a mai rohanó világ népbetegségét, a stresszt. És hogy mihez kezdünk az itt megszerzett tapasztalatokkal az már csak rajtunk múlik.

A Bikram-jóga jótékony hatásai

– Javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt
– Hajlékonnyá és erőssé tesz
– Elősegíti a fogyást
– Szálkásítja az izmokat
– Csökkenti a stresszt
– Javítja a tartást
– Feltölt energiával
– Javítja a vérkeringést
– Javítja a koncentrálóképességet
– Segít felépülni a sérülésekből
– Erősíti a légzőrendszert
– Erősíti az immunrendszert
– Segít az álmatlanságon
– Méregteleníti a testet
– Segít az ízületi gyulladásokon
– Javítja a közérzetet.

Ha szeretnél még többet megtudni erről a mozgásformáról, a life.hu oldalán még több izgalmas részletet találsz.

Meggyógyította a mestert

Bikram Choudhury szülőhazájában, Indiában kezdett el jógázni 3 éves korában, 5 évesen kezdte meg tanulmányait, s hamarosan jóga bajnok lett. 11 évesen ő volt a valaha legfiatalabb versenyző, aki megnyerte az Indiai Nemzeti Jóga Bajnokságot.
20 évesen egy súlyemelő baleset következtében Bikram megbénult. Guruja vezetésével, Bikram létrehozta saját 26 gyakorlatból álló sorozatát, amelynek segítségével visszanyerte egészségét. A keleti fegyelem és a nyugati orvoslás vegyítésével, Bikram tökéletesítette átfogó rendszerét, hogy az mindenkinek megfelelő legyen kortól és edzettségi állapottól függetlenül. Bikram 1973-ban érkezett az Amerikai Egyesült Államokba az akkori elnök, Richard Nixon meghívására és Shirley Maclaine ösztönzésére. Gyorsan a legkeresettebb jóga oktatóvá vált Nyugaton, özönlöttek hozzá a hírességek, sportolók és sokan mások.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink