A jógával kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben, az egyik például az, hogy pihentető, egyáltalán nem izzasztó mozgásforma. Létezik ugyanakkor egy olyan változata, amely ugyancsak megmozgatja a testet.

Miért válaszd a Bikram jógát? Ezek az igazán jótékony hatásai

A Bikram jóga a legdinamikusabban fejlődő jóga irányzat, Magyarországon is jó néhány éve ismerik már, de egyre több klub nyílik hazánkban is. Ez az irányzat, kifejezetten a mai modern ember igényeinek lett kifejlesztve. 26 póz (asana), két légző gyakorlat embert próbáló sorozata, mely mindenki által elvégezhető kortól és képességtől függetlenül. Minden póz specifikusan azon izmokat, ínszalagokat és ízületeket nyújtja és erősíti, amelyek a következő gyakorlathoz szükségeltetnek. Bikram módszere mindemellett stimulálja a belső szerveket, mirigyeket és idegeket, friss, oxigén dús vért juttatva a test minden részébe, visszaállítva a test minden rendszerének egészséges működését. Bikram tudományosan alakította ki a 90 perces programot erősítve és egyensúlyt teremtve a test minden egyes rendszerében, így megelőzve a betegségeket, sérüléseket és határt szabva az öregedés hatásainak. Ráadásul ez a gyakorlatsorozat egyesíti a koncentrációképességet, türelmet, önuralmat, amelynek hatására megnő a szellemi frissesség és csökken a mindennapos stressz.

Jóga 40 Celsius-fokban

Az első és legfontosabb különbség, amelyben Bikram módszere eltér más jógákétól, az, hogy a gyakorlatokat 40 °C körüli hőmérsékleten, 60%-os páratartalom mellett kell végezni. Ez elsőre ijesztően hangzik, hiszen ilyen meleget még fekve is nehéz elviselni, nemhogy mozgás közben, de néhány alkalom után már szinte észre sem vesszük a teremben uralkodó rekkenő hőséget. De minek a jógához ekkora hőmérséklet? – tehetjük fel jogosan a kérdést. A válasz roppant egyszerű: a melegben kitágulnak az ereink, így szöveteink, izmaink, szalagjaink vérellátása megnő, ezáltal lazábbak, hajlékonyabbak leszünk, s egyúttal megelőzhetjük a sérüléseket is. Ráadásul az izzadással nagy segítséget nyújtunk testünknek a méregtelenítéshez.

Harmonizálja a testet

A Bikram jóga órán 90 percen keresztül csak saját magunkra koncentrálunk. Megfigyelhetjük testünk, lelkünk reakcióit, és lecsendesíthetjük gondolatoktól hemzsegő elménket. Megtapasztalhatjuk saját korlátainkat, megismerhetjük gyengeségeinket és erősségeinket. De nem felejtkezzünk meg a Bikram jóga szellemünkre, lelkünkre gyakorolt hatásairól sem. A jóga segítségével gyakorolhatjuk az önuralmat és a türelmet, megtanulhatunk bízni magunkban és másokban. Mindemellett a jóga fejleszti a koncentrálóképességet és nem utolsó sorban, csökkenti a mai rohanó világ népbetegségét, a stresszt. És hogy mihez kezdünk az itt megszerzett tapasztalatokkal az már csak rajtunk múlik.

A Bikram-jóga jótékony hatásai

– Javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt
– Hajlékonnyá és erőssé tesz
– Elősegíti a fogyást
– Szálkásítja az izmokat
– Csökkenti a stresszt
– Javítja a tartást
– Feltölt energiával
– Javítja a vérkeringést
– Javítja a koncentrálóképességet
– Segít felépülni a sérülésekből
– Erősíti a légzőrendszert
– Erősíti az immunrendszert
– Segít az álmatlanságon
– Méregteleníti a testet
– Segít az ízületi gyulladásokon
– Javítja a közérzetet.

Ha szeretnél még többet megtudni erről a mozgásformáról, a life.hu oldalán még több izgalmas részletet találsz.

Meggyógyította a mestert

Bikram Choudhury szülőhazájában, Indiában kezdett el jógázni 3 éves korában, 5 évesen kezdte meg tanulmányait, s hamarosan jóga bajnok lett. 11 évesen ő volt a valaha legfiatalabb versenyző, aki megnyerte az Indiai Nemzeti Jóga Bajnokságot.
20 évesen egy súlyemelő baleset következtében Bikram megbénult. Guruja vezetésével, Bikram létrehozta saját 26 gyakorlatból álló sorozatát, amelynek segítségével visszanyerte egészségét. A keleti fegyelem és a nyugati orvoslás vegyítésével, Bikram tökéletesítette átfogó rendszerét, hogy az mindenkinek megfelelő legyen kortól és edzettségi állapottól függetlenül. Bikram 1973-ban érkezett az Amerikai Egyesült Államokba az akkori elnök, Richard Nixon meghívására és Shirley Maclaine ösztönzésére. Gyorsan a legkeresettebb jóga oktatóvá vált Nyugaton, özönlöttek hozzá a hírességek, sportolók és sokan mások.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.