A jógával kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben, az egyik például az, hogy pihentető, egyáltalán nem izzasztó mozgásforma. Létezik ugyanakkor egy olyan változata, amely ugyancsak megmozgatja a testet.

Miért válaszd a Bikram jógát? Ezek az igazán jótékony hatásai

A Bikram jóga a legdinamikusabban fejlődő jóga irányzat, Magyarországon is jó néhány éve ismerik már, de egyre több klub nyílik hazánkban is. Ez az irányzat, kifejezetten a mai modern ember igényeinek lett kifejlesztve. 26 póz (asana), két légző gyakorlat embert próbáló sorozata, mely mindenki által elvégezhető kortól és képességtől függetlenül. Minden póz specifikusan azon izmokat, ínszalagokat és ízületeket nyújtja és erősíti, amelyek a következő gyakorlathoz szükségeltetnek. Bikram módszere mindemellett stimulálja a belső szerveket, mirigyeket és idegeket, friss, oxigén dús vért juttatva a test minden részébe, visszaállítva a test minden rendszerének egészséges működését. Bikram tudományosan alakította ki a 90 perces programot erősítve és egyensúlyt teremtve a test minden egyes rendszerében, így megelőzve a betegségeket, sérüléseket és határt szabva az öregedés hatásainak. Ráadásul ez a gyakorlatsorozat egyesíti a koncentrációképességet, türelmet, önuralmat, amelynek hatására megnő a szellemi frissesség és csökken a mindennapos stressz.

Jóga 40 Celsius-fokban

Az első és legfontosabb különbség, amelyben Bikram módszere eltér más jógákétól, az, hogy a gyakorlatokat 40 °C körüli hőmérsékleten, 60%-os páratartalom mellett kell végezni. Ez elsőre ijesztően hangzik, hiszen ilyen meleget még fekve is nehéz elviselni, nemhogy mozgás közben, de néhány alkalom után már szinte észre sem vesszük a teremben uralkodó rekkenő hőséget. De minek a jógához ekkora hőmérséklet? – tehetjük fel jogosan a kérdést. A válasz roppant egyszerű: a melegben kitágulnak az ereink, így szöveteink, izmaink, szalagjaink vérellátása megnő, ezáltal lazábbak, hajlékonyabbak leszünk, s egyúttal megelőzhetjük a sérüléseket is. Ráadásul az izzadással nagy segítséget nyújtunk testünknek a méregtelenítéshez.

Harmonizálja a testet

A Bikram jóga órán 90 percen keresztül csak saját magunkra koncentrálunk. Megfigyelhetjük testünk, lelkünk reakcióit, és lecsendesíthetjük gondolatoktól hemzsegő elménket. Megtapasztalhatjuk saját korlátainkat, megismerhetjük gyengeségeinket és erősségeinket. De nem felejtkezzünk meg a Bikram jóga szellemünkre, lelkünkre gyakorolt hatásairól sem. A jóga segítségével gyakorolhatjuk az önuralmat és a türelmet, megtanulhatunk bízni magunkban és másokban. Mindemellett a jóga fejleszti a koncentrálóképességet és nem utolsó sorban, csökkenti a mai rohanó világ népbetegségét, a stresszt. És hogy mihez kezdünk az itt megszerzett tapasztalatokkal az már csak rajtunk múlik.

A Bikram-jóga jótékony hatásai

– Javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt
– Hajlékonnyá és erőssé tesz
– Elősegíti a fogyást
– Szálkásítja az izmokat
– Csökkenti a stresszt
– Javítja a tartást
– Feltölt energiával
– Javítja a vérkeringést
– Javítja a koncentrálóképességet
– Segít felépülni a sérülésekből
– Erősíti a légzőrendszert
– Erősíti az immunrendszert
– Segít az álmatlanságon
– Méregteleníti a testet
– Segít az ízületi gyulladásokon
– Javítja a közérzetet.

Ha szeretnél még többet megtudni erről a mozgásformáról, a life.hu oldalán még több izgalmas részletet találsz.

Meggyógyította a mestert

Bikram Choudhury szülőhazájában, Indiában kezdett el jógázni 3 éves korában, 5 évesen kezdte meg tanulmányait, s hamarosan jóga bajnok lett. 11 évesen ő volt a valaha legfiatalabb versenyző, aki megnyerte az Indiai Nemzeti Jóga Bajnokságot.
20 évesen egy súlyemelő baleset következtében Bikram megbénult. Guruja vezetésével, Bikram létrehozta saját 26 gyakorlatból álló sorozatát, amelynek segítségével visszanyerte egészségét. A keleti fegyelem és a nyugati orvoslás vegyítésével, Bikram tökéletesítette átfogó rendszerét, hogy az mindenkinek megfelelő legyen kortól és edzettségi állapottól függetlenül. Bikram 1973-ban érkezett az Amerikai Egyesült Államokba az akkori elnök, Richard Nixon meghívására és Shirley Maclaine ösztönzésére. Gyorsan a legkeresettebb jóga oktatóvá vált Nyugaton, özönlöttek hozzá a hírességek, sportolók és sokan mások.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.