Kell egy nagy adag elszánás ahhoz, hogy az ember felhúzza a cipőt és nekivágjon először a kijelölt távnak. De aztán rutinná válhat az elindulás, s csakhamar könnyű szárnyalásnak a futással töltött idő. Gyere, tarts velünk te is, hajrá!

A futásnál nincs jobb, így kezdj neki

Sokan gondolják, hogy a futás unalmas, pedig ez nem igaz: a legizgalmasabb sportok alapja is a kocogás. Ez a mozgásforma ráadásul rendkívül hasznos, hiszen zsírégető, alakformáló és stressz űző hatású. Nem kell hozzá extrafelszerelés vagy edzőtermi bérlet, elég egy jó futócipő, és hamar észreveszed: az egész világ egy nagy futópálya. Budapesten a Margitsziget a futók legkedveltebb célpontja, és a bűvös “szigetkör” minden futó első célja. Ez a szakasz 5,2 kilométer, ráadásul gyönyörű panorámával a fővárosra. Természetesen nem muszáj itt futni, de tekintheted első célodnak épp ennek a távnak a teljesítését. Íme egy remek edzésterv, mely segítségével egy hónap után könnyedén futod végig a bűvös távot.

Itt a nagy alkalom, segítünk elkezdeni a futást Fotó: Shutterstock

Tanácsok teljesen kezdőknek:

– Lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban eddz!

– Elérhető célokat tűzz ki magad elé, hogy élvezni tudd a sikerélményt!

– Csökkentsd a sérülések esélyét bemelegítéssel és az edzést tövető nyújtással!

– Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre – minimum 300-500 ml edzés után!

Tanácsok futóknak

  1. Ha a kezdő vagy, akkor az első és legfontosabb feladat egy jó futócipő beszerzése. A futásra nem alkalmas, illetve a túlhasznált cipő térd-, csípő-, és derékfájdalmakat okozhat. Ha lehet, olyan cipőt használj, ami vásárlás után a lábfejre simul. Az ilyen cipő belseje ugyanis mezítlábas mozgást imitálva megmozgatja a talp izmait.
  2. A hatékony futóedzés másik kulcsa a fokozatosság bevezetése. Amíg nincs megfelelő kondíciód, a kocogási szakaszokat váltogasd tempós sétálással.
  3. A teljesíthetőnek véltnél mindig egy kicsit nagyobb távot tűzz ki magadnak. Gondolatban döntsd el, hogy egy bizonyos fáig vagy oszlopig nem állsz meg, és ezt tartsd is be! A következő ilyen távot sétálva tedd meg és így tovább.
  4. Eleinte egyszer, a későbbiekben 2-3 alkalommal is futhatsz hetente. Ahogy kezd hozzászokni az izomzatod a terheléshez, időről-időre úgy csökkentsd a sétával megtett távokat.
  5. 1-2 hónap elteltével azt fogod tapasztalni, hogy számodra is teljesen természetessé válik a futás. Próbáld ki, tarts velünk! Érdemes!

5+1. Nagyon fontos a nyújtás

Ahogy hosszú távok megtétele előtt hihetetlenül nagy jelentősége van a bemelegítésnek, úgy a futást követően nyújtásnak is! A sportolással megterhelt izmok ugyanis az edzés végére megrövidülnek. Szakszerű nyújtással esetleges sérüléseket előzhetsz meg!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink