A futás az egyik legnépszerűbb sport, az ősz pedig különösen kedvelt időszaka a sportág szerelmeseinek. Az alábbi jótanácsok segítenek megőrizni a motivációdat.

5+1 tuti tipp, hogy könnyebben menjen a futás

Tűzz ki célokat és jegyezd is le őket!

Lehetsz kezdő vagy gyakorlott futó, ahhoz, hogy motiválni tudd magad, mindenképp szükség van ösztönzőre. Nézz ki egy versenyt, vagy tűzz ki magad elé egy teljesíthető célt, és keress annak megfelelő edzéstervet! Az edzésnapló fontosságáról pedig ebben a cikkben olvashatsz.

 

Erősíts!

A futás nagyon szuper sport, de ahhoz, hogy minél jobb legyen az erőnléted, szükség van erősítő edzésekre is. Vess be kifejezetten kart, feneket, combot, hasat erősítő edzéssorokat, és a törzsizomzatról se feledkezz meg! Oldalunkon is számos ilyen gyakorlatsor van, így biztosan mindig találsz magadnak új kihívásokat, amivel színesítheted a futóedzésed.

Tervezd meg az étkezésed!

Az étkezés minősége egyenes arányosságban van a teljesítménnyel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe. A futáshoz kell az energia, de nem mindegy, hogy ezt miből nyered. A futás utáni regenerálódáshoz is szükség van szénhidrátra is a fehérje mellett. Ideális lehet pl. bármilyen bogyós gyümölcs, joghurt vagy banánturmix. Ha pedig az edzés mellett fogyni is szeretnél, itt találsz egy összefoglalót, hogy mire kell figyelned az étrended összeállításánál.

 

Szórakoztasd magad futás közben, legyen jutalmad!

Ha az utcán vagy atlétikai pályán futsz, fontos, hogy figyelj a környezetedre, de azért minimális hangerőn nyugodtan hallgathatsz zenét napközben, vagy amit még inkább ajánlunk: podcastet! A zene ritmusa nagyban meghatározza a tempód, és ha épp nem ez a cél, akkor egy beszélgetős műsor sokkal ideálisabb lehet. (Aki szereti, hallgathat filmajánlókat, beszélgetéseket színészekkel, írókkal, aki pedig a hírekre szomjazik, az például az Origo Hírcast-tel kerülhet képbe az elmúlt napok eseményeit illetően.)

 

A bemelegítés és a nyújtás nem maradhat el!

Amiket semmiképp se spórolj le a futás elején/végén, az a bemelegítés és a nyújtás. Ezek fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, nagyon sok fájdalomtól, sérüléstől kímélheted meg magad, ha helyesen és megfelelő ideig végzed ezeket. Ha tehát futni készülsz, akkor mindig számolj rá a futóidőn túl még 10-20 percet ezekre a gyakorlatsorokra is!

+1 tipp: Ami a lábat illeti

Az teljesen mindegy, hogy hupilila nadrág és okkersárga póló van rajtad, amin semmiképp se spórolj, az a futócipő. Futócipő vásárlásához mindenképp keress fel szaküzletet és kérj profi segítséget!

(x)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink