A futás az egyik legnépszerűbb sport, az ősz pedig különösen kedvelt időszaka a sportág szerelmeseinek. Az alábbi jótanácsok segítenek megőrizni a motivációdat.

5+1 tuti tipp, hogy könnyebben menjen a futás

Tűzz ki célokat és jegyezd is le őket!

Lehetsz kezdő vagy gyakorlott futó, ahhoz, hogy motiválni tudd magad, mindenképp szükség van ösztönzőre. Nézz ki egy versenyt, vagy tűzz ki magad elé egy teljesíthető célt, és keress annak megfelelő edzéstervet! Az edzésnapló fontosságáról pedig ebben a cikkben olvashatsz.

 

Erősíts!

A futás nagyon szuper sport, de ahhoz, hogy minél jobb legyen az erőnléted, szükség van erősítő edzésekre is. Vess be kifejezetten kart, feneket, combot, hasat erősítő edzéssorokat, és a törzsizomzatról se feledkezz meg! Oldalunkon is számos ilyen gyakorlatsor van, így biztosan mindig találsz magadnak új kihívásokat, amivel színesítheted a futóedzésed.

Tervezd meg az étkezésed!

Az étkezés minősége egyenes arányosságban van a teljesítménnyel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe. A futáshoz kell az energia, de nem mindegy, hogy ezt miből nyered. A futás utáni regenerálódáshoz is szükség van szénhidrátra is a fehérje mellett. Ideális lehet pl. bármilyen bogyós gyümölcs, joghurt vagy banánturmix. Ha pedig az edzés mellett fogyni is szeretnél, itt találsz egy összefoglalót, hogy mire kell figyelned az étrended összeállításánál.

 

Szórakoztasd magad futás közben, legyen jutalmad!

Ha az utcán vagy atlétikai pályán futsz, fontos, hogy figyelj a környezetedre, de azért minimális hangerőn nyugodtan hallgathatsz zenét napközben, vagy amit még inkább ajánlunk: podcastet! A zene ritmusa nagyban meghatározza a tempód, és ha épp nem ez a cél, akkor egy beszélgetős műsor sokkal ideálisabb lehet. (Aki szereti, hallgathat filmajánlókat, beszélgetéseket színészekkel, írókkal, aki pedig a hírekre szomjazik, az például az Origo Hírcast-tel kerülhet képbe az elmúlt napok eseményeit illetően.)

 

A bemelegítés és a nyújtás nem maradhat el!

Amiket semmiképp se spórolj le a futás elején/végén, az a bemelegítés és a nyújtás. Ezek fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, nagyon sok fájdalomtól, sérüléstől kímélheted meg magad, ha helyesen és megfelelő ideig végzed ezeket. Ha tehát futni készülsz, akkor mindig számolj rá a futóidőn túl még 10-20 percet ezekre a gyakorlatsorokra is!

+1 tipp: Ami a lábat illeti

Az teljesen mindegy, hogy hupilila nadrág és okkersárga póló van rajtad, amin semmiképp se spórolj, az a futócipő. Futócipő vásárlásához mindenképp keress fel szaküzletet és kérj profi segítséget!

(x)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.