Mire figyeljünk a hidegebb időszakban, hogy biztonságban sportoljunk szabadtéren, és az egészségünket is megőrizzük? Íme, néhány nagyon fontos tudnivaló!

A téli futás alapszabályai

Láthatóság

Télen már szinte biztos, hogy a napi edzésünket – ha a szabadban szeretnénk elvégezni – sötétben kell teljesítenünk. Akár kora reggel, akár kora este indulunk futni, figyeljünk a látásra és láthatóságra. Sajnos sok futóútvonal nincsenek kivilágítva, hanyagoljuk ilyenkor ezeket, és térjünk vissza hétvégén, amikor biztosan világosban tudunk futni. Válasszunk inkább forgalmasabb környéket, ahol jól látható, hogy hova lépünk, és érdemes beszerezni akár egy fejlámpát is. A téli futás során ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy minket is lássanak: figyeljünk a biciklistákra, az autósokra, a gyalogosokra, a kutyasétáltatókra. Ilyenkor kerüljük a kihalt helyeket. Jobb, ha otthon hagyjuk a fülhallgatónkat! Öltözzünk fényvisszaverőkkel ellátott ruhába (ma már a legtöbb futóruha ilyen), vagy vegyünk fel láthatósági mellényt!

futás, tél, téli futás, esti futás

Fotó: Shutterstock

 

Téli futóöltözet

Gyakran elkövetjük a hibát, hogy hideg időben a futáshoz is alaposan beöltözünk. Nem azt javasoljuk, hogy lenge ruhában kezdjünk edzeni, de valószínűleg akkor vagyunk megfelelően felöltözve, ha induláskor fázunk kicsit. A téli futás esetében a réteges öltözködés a célravezető. A pamut sportruházatot ilyenkor inkább kerüljük el! Nélkülözhetetlen a vízálló széldzseki, amely a nagyobb hidegekben is megvéd – alá pedig légáteresztő, technikai anyagból készült hosszú ujjú felsőt, pulóvert húzzunk. Nem szabad otthon hagyni a sapkát a téli hónapokban, hiszen a testhő nagy részét a fejünkön keresztül veszítjük el. Ha semmiképpen nem szeretnénk sapkát hordani, szerezzünk be egy vastagabb fejpántot, ami takarja a homlokot és a fület. Szintén hasznos kiegészítő ilyenkor a kesztyű, mert elviselhetőbbé teszi a hideget.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink