A jógát bármikor elkezdheted és beépítheted az életedbe. De vajon akkor is hatásos, ha nincs időd minden nap óráig gyakorolni? Erre kerestük most a választ.

Napi 20 perc jóga is csodákra képes?

A jóga az elmúlt idők egyik legnépszerűbb kikapcsolódása lett, és akkor is érdemes néha ellátogatnod egy-egy ilyen órára, vagy otthon kiterítened egy 20 percre a szőnyeged, ha közben más sporttal formálod az alakodat. Hiszen tökéletesíti a koncentrációt, ellazít, gyorsabban gyógyulnak tőle a sérüléseid is. Ugyanakkor ez nem csak egy mozgásforma. A jóga végső célja nem más,  mint a test és a lélek egyensúlyának és a belső megvilágosodásnak az elérése különböző mozgásformákon, légzőgyakorlatokon, relaxációs technikákon és meditációkon keresztül. A jóga nem csupán  sport, sokkal inkább  egyfajta életérzés, életmód. Mindezt minden kétséget kizáróan akkor tudjuk igazán elmélyíteni, ha van legalább egy-másfél óránk, de sokunknak nem jut rendszeresen ideje hosszabb gyakorlásokra. Ezért úgy vannak vele, hogy inkább el sem kezdik és csak legyintenek lemondóan, hogy nekik erre nincs idejük.

Hatásos a jóga 20 percben is?

Ebben a kérdésben nem támaszkodhatunk nagy volumenű kutatásokra, mert a jóga terén inkább a terápiás alkalmazás lehetőségeit vizsgálják, de néhány kisebb kutatás ebben a témában is született. Egy 2012-es, több mint 1000 jógázó részvételével készült tanulmány szerint az otthoni jógagyakorlás gyakorisága pozitív összefüggést mutatott több egészségügyi mutatóval, így a közérzettel, a testsúlycsökkenéssel, a gyümölcs és zöldség fogyasztással, a vegetarianizmussal, az alvás és kipihentség mértékével. A gyakoriság nagyobb hatást gyakorolt az egészségre, mint az, hogy hány éve gyakorol valaki, vagy hány vezetett órán vesz részt.

Egy másik, 700 fő részvételével készült kutatás szerint napi 12 perc gyakorlás minden másnap javította a résztvevők csontozatának állapotát, míg egy harmadik kisebb tanulmány eredménye az volt, hogy napi 20 perc jóga fokozta az alanyok koncentrációs készségét és memóriáját.

A rövidebb gyakorlások segítenek az új szokások kialakításában

A viselkedéstudomány még egy előnyét emeli ki a rövidebb gyakorlásoknak, főleg az idő és a motiváció hiányban szenvedő embereknek. BJ Fogg Tiny Habits (Pici szokások) című bestsellerének alapállítása, hogyha kis lépésekkel indulunk el egy úton, nagyobb valószínűséggel vesszük rá magunkat egy új tevékenységre, és így könnyebben válik szokássá.

Ez a helyzet a jógával is: egy rövidebb gyakorlást könnyebben beillesztünk a napunkba, így valószínűbb, hogy hosszú távon szokássá, az életünk részévé válik. A lényeg, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amit élvezünk, és ne hagyjuk abba!

Az  első lépések

A jógát célszerű oktató segítségével elkezdeni. Így elejét veheti a sérüléseknek,  és a testi­lelki problémák enyhítését, megszüntetését  célzó testtartások, gyakorlatok még hatékonyabbak lesznek. Ha a későbbiekben otthon is nyugodtan jógázhatsz, ma már remek videókat találsz a neten. Kerülj minden zavaró tényezőt (erős fényeket, hangokat), és lehetőleg mindig azonos időben jógázz és előtte pár órával már ne egyél. A legfontosabb, hogy tiszteld a tested korlátait, ne erőltesda gyakorlatokat. A jóga nem csodaszer! Kisebb panaszok – például vállfájás, hasfájás – már napi néhány perces jógázással enyhíthetők, az idült betegségek tüneteinek enyhüléséhez azonban hosszabb napi gyakorlatok szükségesek, amelyeket több hónapon át kell ismételni.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Fogyás 3 fázisban: így használd a dinnyediétát
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatsz!
Így ismerheted fel, ha kapcsolatfüggő vagy
Egy új szerelem mindenkinek felborítja a napi rutinját. Nincs abban semmi rossz, ha rajongásig szereted a párodat, és igyekszel minél többet vele lenni. Mégis van egy határ, amin nem érdemes átlépni.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.

Ajánlataink