A jógát bármikor elkezdheted és beépítheted az életedbe. De vajon akkor is hatásos, ha nincs időd minden nap óráig gyakorolni? Erre kerestük most a választ.

Napi 20 perc jóga is csodákra képes?

A jóga az elmúlt idők egyik legnépszerűbb kikapcsolódása lett, és akkor is érdemes néha ellátogatnod egy-egy ilyen órára, vagy otthon kiterítened egy 20 percre a szőnyeged, ha közben más sporttal formálod az alakodat. Hiszen tökéletesíti a koncentrációt, ellazít, gyorsabban gyógyulnak tőle a sérüléseid is. Ugyanakkor ez nem csak egy mozgásforma. A jóga végső célja nem más,  mint a test és a lélek egyensúlyának és a belső megvilágosodásnak az elérése különböző mozgásformákon, légzőgyakorlatokon, relaxációs technikákon és meditációkon keresztül. A jóga nem csupán  sport, sokkal inkább  egyfajta életérzés, életmód. Mindezt minden kétséget kizáróan akkor tudjuk igazán elmélyíteni, ha van legalább egy-másfél óránk, de sokunknak nem jut rendszeresen ideje hosszabb gyakorlásokra. Ezért úgy vannak vele, hogy inkább el sem kezdik és csak legyintenek lemondóan, hogy nekik erre nincs idejük.

Hatásos a jóga 20 percben is?

Ebben a kérdésben nem támaszkodhatunk nagy volumenű kutatásokra, mert a jóga terén inkább a terápiás alkalmazás lehetőségeit vizsgálják, de néhány kisebb kutatás ebben a témában is született. Egy 2012-es, több mint 1000 jógázó részvételével készült tanulmány szerint az otthoni jógagyakorlás gyakorisága pozitív összefüggést mutatott több egészségügyi mutatóval, így a közérzettel, a testsúlycsökkenéssel, a gyümölcs és zöldség fogyasztással, a vegetarianizmussal, az alvás és kipihentség mértékével. A gyakoriság nagyobb hatást gyakorolt az egészségre, mint az, hogy hány éve gyakorol valaki, vagy hány vezetett órán vesz részt.

Egy másik, 700 fő részvételével készült kutatás szerint napi 12 perc gyakorlás minden másnap javította a résztvevők csontozatának állapotát, míg egy harmadik kisebb tanulmány eredménye az volt, hogy napi 20 perc jóga fokozta az alanyok koncentrációs készségét és memóriáját.

A rövidebb gyakorlások segítenek az új szokások kialakításában

A viselkedéstudomány még egy előnyét emeli ki a rövidebb gyakorlásoknak, főleg az idő és a motiváció hiányban szenvedő embereknek. BJ Fogg Tiny Habits (Pici szokások) című bestsellerének alapállítása, hogyha kis lépésekkel indulunk el egy úton, nagyobb valószínűséggel vesszük rá magunkat egy új tevékenységre, és így könnyebben válik szokássá.

Ez a helyzet a jógával is: egy rövidebb gyakorlást könnyebben beillesztünk a napunkba, így valószínűbb, hogy hosszú távon szokássá, az életünk részévé válik. A lényeg, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amit élvezünk, és ne hagyjuk abba!

Az  első lépések

A jógát célszerű oktató segítségével elkezdeni. Így elejét veheti a sérüléseknek,  és a testi­lelki problémák enyhítését, megszüntetését  célzó testtartások, gyakorlatok még hatékonyabbak lesznek. Ha a későbbiekben otthon is nyugodtan jógázhatsz, ma már remek videókat találsz a neten. Kerülj minden zavaró tényezőt (erős fényeket, hangokat), és lehetőleg mindig azonos időben jógázz és előtte pár órával már ne egyél. A legfontosabb, hogy tiszteld a tested korlátait, ne erőltesda gyakorlatokat. A jóga nem csodaszer! Kisebb panaszok – például vállfájás, hasfájás – már napi néhány perces jógázással enyhíthetők, az idült betegségek tüneteinek enyhüléséhez azonban hosszabb napi gyakorlatok szükségesek, amelyeket több hónapon át kell ismételni.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink