A torokfájást okozhatja megfázás, bakteriális fertőzés vagy akár a hangszalagok gyulladása is. Függetlenül a fájdalom okától, sokan azonnal orvoshoz rohannak, pedig néha a szakember is csak a recept nélkül kapható gyógyszereket és a régi, jól bevált praktikákat ajánlja. Íme a gyógymódok, amelyeket érdemes kipróbálni, ha csillapítani szeretné a kínzó torokfájást.

10 tipp torokfájás ellen

Gyulladásgátlók

Valószínűleg az ön gyógyszeres-szekrénykéjében is lapul néhány bevált, nemszteroid gyulladáscsökkentő tabletta. Ezek a gyógyszerek többnyire kombinált fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, amelyektől nemcsak jobban érzi majd magát, de a torokduzzanata is csökkenhet. Sőt ha esetleg láz is kíséri a torokfájást, ezek segíthetnek annak csillapításában is.

Sós vizes gargarizálás

Számos tanulmány kimutatta, hogy a naponta többszöri sós vizes öblögetés csökkenti a torokduzzanatot, lazítja a lerakódott nyálkát és elpusztíthatja a betegséget okozó káros baktériumokat. Az orvosok javaslata: oldjon fel egy fél teáskanál sót egy pohár vízben, majd ezzel a keverékkel gargalizáljon. Ha a sós víz túl kellemetlen önnek, édesítheti a keveréket kevéske mézzel. Nagyon fontos, hogy öblögetés közben ne nyelje le a folyadékot!

Szopogatótabletták és sprayk

A torokfájás elleni cukorkák serkentik a nyáltermelést, ami segít megőrizni a torok nedvességét. Leghatékonyabbak a kemény cukorkák. Érdemes hűsítő mentolos vagy eukaliptuszos fajtát választani. ezek a tabletták, cukorkák nem gyógyítják meg a torokfájást, de átmenetileg tompíthatják a fájdalmat. A cukorkáknál nagyobb hatékonyságúak a különböző fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású sprayk, amelyekből naponta többször is célszerű a garatba fújni.

Köhögés elleni szirupok

Nyugodtan szedjen vény nélkül kapható köhögés elleni szirupot torokfájásra is. Ezek a szerek ugyanis remekül csillapítják a torokfájást – igaz, csak átmenetileg. mielőtt munkába indul, győződjön meg arról, hogy a szirup nem tartalmaz-e valami álmosító összetevőt, például antihisztamint, kodeint. Ha este lefekvéskor vesz be ilyen szirupot, nemcsak a torokfájást enyhítheti, de a nyugodt pihenést is biztosíthatja.

Folyadék, folyadék, folyadék

Különösen fontos megőrizni a szervezet hidratáltságát akkor, ha a torka fáj, gyulladt, irritált. Folyamatos folyadék-utánpótlással megőrizhető a nyálkahártyák nedvessége, így pedig a szervezet könnyebben felveszi a harcot a baktériumok és a különböző allergének ellen. Elsősorban vizet érdemes fogyasztani, de kevésbé cukros gyümölcslé, tea vagy csirkehúsleves is jó választás.

Tea

Ha unja a vizet, igyon teát. egy csésze meleg gyógytea azonnal megnyugtathatja fájó torkát. Ráadásul a fekete, a fehér és a zöld tea gazdag antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek a fertőzések elleni küzdelemben. Adjon a teához egy kanál mézet: a benne lévő antibakteriális hatóanyagoknak köszönhetően gyorsabb lesz a gyógyulás.

Csirkehúsleves

Egy tányér forró csirkehúsleves megnyugtatja az irritált torkot. Valójában a húslevesben található sónak köszönhető a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatás. Lehet, hogy a nyelés fájdalmas, de gondoljon arra, hogy nemcsak a torkának tesz jót, hanem olyan tápanyagokat is a szervezetébe juttat, amelyek segítenek a fertőzés leküzdésében.

Mályvacukor

Bár nincs rá bizonyíték, hogy valóban segítene, a növény leveléből készült teát évszázadok óta használják köhögés csillapítására, torokfájás enyhítésére. De ez tulajdonképpen nem is fontos, hiszen ennek a növénynek nem sok köze van a színes nyalánksághoz. A mályvacukor, amely leginkább egy vattapamacsra emlékeztető édesség, a benne található zselatinnak köszönhetően csillapítja a torokfájást – legalábbis az édességrajongó gyerekek és felnőttek szerint. A titok valószínűleg abban rejlik, hogy a szájban olvadó finomság beindítja a nyáltermelődést, amitől a torok nedvesebb lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink