Milyen feltételei vannak a fogbeültetésnek? Valójában mennyire tartós egy fogimplantátum? Vannak kizáró okai ennek a kezelésnek? Lássuk, mit válaszol erre a szakértő!

3 megkerülhetetlen kérdés fogászati implantáció előtt

A fogbeültetés a fogpótlás legkorszerűbb módszere, ami tartós megoldást jelent a foghiányra. Mivel egy hosszú távú döntésről van szó, a páciensek többségében felvetődik néhány alapvető kérdés, mielőtt belevágnak az implantációba. Dr. Németh Bálint szájsebész szakorvos válaszol a fogászati implantáció kapcsán felmerülő sarkalatos kérdésekre.

1. Milyen feltételei vannak az implantációs kezelésnek?

A fogbeültetés feltétele a megfelelő szájhigiénia. Ez azt jelenti, hogy a hiányzó fog területén, illetve környékén csak hibátlan, egészséges szövetek lehetnek. Ebből a szempontból a fogágybetegség például kizáró ok, a fogászati implantáció előtt ezt teljesen ki kell kezelni.

Ha a szájüreg egészsége megfelelő, még egy feltételt kell ellenőrizni: van-e elegendő csontállomány a beavatkozás elvégzéséhez? Az implantáció lényege ugyanis, hogy a páciens állkapocscsontjába beültetnek egy titáncsavart – ez pótolja a hiányzó fog gyökerét. A sikeres beültetés után a csavart körbenövi a csont, majd a csavarra rákerül egy felépítmény.

A sikeres fogbeültetésnek és főleg annak, hogy az implantátum pontosan olyan stabil legyen, mint a természetes fogak, feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány. Azt, hogy ez rendelkezésre áll-e, a kezelés előtt egy 3 dimenziós CT-felvétellel ellenőrizzük. Amennyiben pedig szükséges, a megfelelő sebészeti beavatkozással pótoljuk a hiányzó csontállományt.

 

2. Van olyan eset, amikor nem javasolt a fogbeültetés?

A páciensek nagy többségénél elvégezhető az implantáció, azonban vannak olyan esetek, amikor ellenjavalt. Az egyik kizáró ok az erős dohányzás, ami lehetetlenné teszi a fogbeültetést. Ezen túl a beültetett implantátum tartóssága is csak úgy garantálható, ha a páciens mellőzi a dohányzást.

A másik jelentős tényező, ami kizárja a fogászati implantációt, a kezeletlen cukorbetegség. Ez ugyanis nagy mértékben hajlamosít a gyulladásokra. Márpedig, ha a titáncsavart tartó szövetek gyulladásba jönnek, az implantátum instabillá válik, és előbb-utóbb kiesik.

fogászati implantáció fogászati híd

Fotó: Dr. Németh Bálint

További olyan tényezők, amelyek fennállásakor nem javasolt az implantációs kezelés:

  • véralvadási zavarok,
  • súlyos csontritkulás,
  • egyes daganatos betegségek,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (csontritkulásra szedett gyógyszerek, rákellenes szerek, szteroidok),
  • korábbi sugárterápia.

 

3. Mekkora az esélye, hogy a beültetett implantátum kilökődik?

– A mai korszerű implantációs anyagok és technikák mellett a kilökődés valószínűsége elhanyagolható – hangsúlyozza Dr. Németh Bálint. – Az általunk is használt prémium kategóriás Straumann implantátumok minősége például kimagasló. Ezt alátámasztja, hogy 5 év gyártói garancia érvényes a kerámia-alkatrészekre, 10 év a fémalkatrészekre és örök garancia magukra a fogimplantátumokra. A tudományos publikációk szerint a Straumann-implantátumok bennmaradási aránya 98,8%-os. Ezt a saját tapasztalataink is alátámasztják.

A szájsebész szakorvos hozzátette, hogy hasonlóan magas a korszerű implantátumok bennmaradási aránya, ha a páciens betartja a kezelőorvos utasításait, és rendszeresen tisztítja az implantátumot, ügyelve a megfelelő szájhigiénia fenntartására. Ebben az esetben a fogászati implantátum egyértelműen a fogpótlás legmegbízhatóbb módszere, amely minden másnál tartósabb és komfortosabb megoldást jelent.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.