A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak egészsége és esztétikai szempontok miatt fontos. Sok esetben a rossz fogak felelősek súlyos betegségek – szív- és érrendszeri problémák, légúti fertőzések – kialakulásáért. A gondos fogápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés védelmet nyújt számos egészségügyi probléma ellen.

Egészséges fogak, egészséges test

Fogból kiinduló gócbetegségek

Gyakran előfordul, hogy valamilyen betegség kiváltó okaként gyulladást, „gócot” okolnak az orvosok. A fogeredetű gócok aránya a legmagasabb a szervezetben. A szájüregi gyulladást okozó baktériumok, vírusok, gombák – a szájüregben mintegy 700 féle kórokozó található – a vér- és nyirokrendszer útján a szervezet különböző részeibe jutnak el. Az egész szervezetre kiterjedő fertőzés alakulhat ki egy krónikus ínygyulladás, gyökérhártya-gyulladás, csonthártyagyulladás következményeként, vagy akár egy rossz gyökértömés miatt is. Az egyik leggyakoribb góc a fogágytasak, amelyből rágáskor, fogmosáskor is szóródnak a baktériumok.

Szívbetegségek és stroke

Az infarktus mindkét nem körében vezető halálok. szerencsére egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a szívbetegségek elkerülése mennyire fontos: ügyelnek a koleszterinszintjükre, kezeltetik a magas vérnyomásukat, rendszeresen mozognak. Ám arról már kevesen tudnak, hogy az infarktus elkerüléséhez fontos a fogak tisztán tartása is. A szájüregből a véráramba kerülő kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra kényszerítik azokat. Vérrögök keletkeznek, amelyek részlegesen elzárják az ereket, növelve a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét.

2-es típusú diabétesz

Bár a pontos oka nem ismert, kutatások azt bizonyítják, hogy azok között, akik rendszeresen szenvednek valamilyen szájüregi fertőzéstől, gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Az ártalmas baktériumok a véráramba kerülve beindíthatnak gyulladásos folyamatokat, egyebek között pusztíthatják a hasnyálmirigy bétasejtjeit, amelyek az inzulintermelésért felelősek. De a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen a hatás oda-vissza mutatkozik: a diabéteszesek hajlamosabbak a fogínybetegségekre, aminek legvalószínűbb oka, hogy a cukorbetegek fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben. rá adásul a fogínybetegségek miatt nehezebb kontrollálni a vércukorszintet, ami aztán felerősítheti a diabétesz tüneteit.

Légúti fertőzések

A különböző légzőszervi betegségeket – tüdőgyulladást, akut bronchitist, felső légúti fertőzést, krónikus orrmelléküreg-gyulladást – gyakran valamilyen fogászati megbetegedés, rossz fog vagy a foggyökér gyulladása okozza. A szájban élő baktériumok ugyanis a légcsőbe és a tüdőbe lélegezve komoly gyulladásokat okozhatnak.

Demencia

Kutatások szerint azok, akiknek komoly fogínyproblémáik vannak, rosszabb eredményt érnek el a memória- és számolási teszteken. Valószínűleg a szájban élő baktériumok eljutnak az agyi idegekbe is, súlyos károsodást okozva. Az agyi tevékenység gyengülése demenciához is vezethet. A különféle mikroorganizmusok a véráramba jutva vérrögök létrejöttét okozzák, amelyek elősegítik az Alzheimer-kór kialakulását.

Reumás ízületi gyulladás

Ez a gyulladással és ízületi fájdalommal járó autoimmun betegség szintén összefüggésbe hozható a fogínyproblémákkal, már csak a krónikus gyulladás miatt is. Bár azt még nem bizonyították egyértelműen, hogy egyik betegség okozná a másikat, úgy találták, hogy azok a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek, akiknek kezelték a fog-, illetve szájüregi problémáit, enyhébb ízületi fájdalmakat éltek át.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.