„Gyermek joghurtot”
A gyerekek sokszor kérnek speciálisan nekik készült „gyermek joghurtot” a boltban, amiknek gyakran még cukorka is van a tetején. Ezek többségében sok cukrot és a színezéket tartalmaznak. Sokkal egészségesebb megoldás, ha hagyományos joghurtot vásárolunk a gyerekeknek is, amihez mézet vagy bogyós gyümölcsöket, esetleg banánt adunk.
Gumicukor
A gyerekek imádják a gumicukrot, de ne legyenek illúzióink, ez pont olyan „nasi”, mintha sima kristálycukrot tömne magába a csemeténk. Nincs bennük semmi egészséges, ráadásul erősen hozzájárul, hogy vércukorproblémák alakuljanak ki a gyerekeknél. A túlzott cukorfogyasztás hiperaktivitást okoz, a gyerekek minél több cukrot fogyasztanak, annál nehezebben tudnak koncentrálni. Remek megoldás lehet helyette a szárított, vagy aszalt gyümölcsök.
Csipsz
A hagyományos krumpliból készült csipsz, tele sóval és különböző erős fűszerekkel, egyáltalán nincs jó hatással a gyermekekre. Nemcsak a kalória sok bennük, de a zsír is, és bármennyire is mozgékony a csemeténk, egy fejlődésben lévő szervezetnek nem erre van szüksége. A sok só később vérnyomás problémákhoz, a sok zsíros csipsz fogyasztás pedig elhízáshoz is vezethet. Otthon a sütőben is könnyen készíthetünk csipszet, zsír nélkül, édes burgonyából. Ez sokkal egészségesebb változat, sőt, ha zöldfűszerekkel ízesítjük, akkor a sót is elhagyhatjuk.
Érett sajt
A sajt nemcsak finom, de magas a kalcium-, és a fehérjetartalma. Szóval alapvetően a gyerekek is bátran ehetik, ám a kisebbeknek jobb, ha nem adunk kék sajtot, és más, (penészes) lány sajtot. A könnyedebb sajtok, a krémsajt, a túró azonban beilleszthető a picik étrendjébe.
Még jobban elhíztak azok a gyerekek, akiket a súlyuk miatt bántottak a suliban