Egy támogató közösség sokat segíthet abban, hogy sikeres legyen az életmódváltásunk. Ám a gúnyolódás, a piszkálódás sokszor pont az ellenkezőjét éri el. Kimagaslóan igaz ez a gyerekekre, egy friss kutatás szerint.

Még jobban elhíztak azok a gyerekek, akiket a súlyuk miatt bántottak a suliban

Egy, a gyermekkori elhízással foglalkozó amerikai folyóiratban jelent meg egy publikáció június elején, amelyben egy közel 15 évig tartó tanulmányról számoltak be. Az eredmény szerint, sokkal súlyosabban változik az elhízás aránya azoknál a gyerekeknél, akiket csúfolnak, gúnyolnak a társaik az iskolában a testsúlyuk miatt.

A kutatók 110 gyermeket vontak be a vizsgálatba, az átlag életkor 12 év volt. A gyerekek mindannyian túlsúlyosnak számítottak, ráadásul kritérium volt az is, hogy a szülők közül legalább az egyiknek is elhízottnak kellett lennie. Az első alkalommal a gyerekek elmondták, hogy milyen gyakran gúnyolják, közösítik ki őket az iskolában a súlyuk miatt. Majd innentől kezdve a kutatók figyelemmel kísérték a gyerekek életét, fizikai- és lelkiállapotukat. Volt olyan kamasz, akit nyolc, míg társát 15 évig figyeltek.

Az évek során megállapították, hogy 33%-os testzsír gyarapodás volt megfigyelhető azoknál, akik gúnyolásról, vagy akár testi bántalmazásról számoltak be a kutatóknak. A testsúlyhoz köthető stigma nagyobb mértékben befolyásolta az egészségtelen életmódról való hajlamot. Az esetről a People magazin számolt be.

Segítség, túlsúlyos a gyerekem!

Mit egyen a gyerek a suliban?

Hozzászólások

A cukor rabságában: így szabadulj meg
A cukor, a cukros ételek utáni vágy nagyon kínzó tud lenni. Sok időbe és erőfeszítésbe telik, mire uralni tudjuk ezt a vágyat. De lehet uralni. Ha megértjük, hogy a sok felesleges cukor nem csak hizlal, de számos betegség kialakulásához vezethet, könnyű belátni, hogy a legjobb döntés az, ha megszabadulunk ettől a függőségtől is.
9 jól ismert diétamítosz – most megdől mind!
Semmi szénhidrát. Zsírmentes étrend. Este hat után tilos enni. Ismerős mondatok? Bizony, aki valaha belevágott akár csak egyetlen diétába is, összefuthatott már hasonló intelmekkel. De muszáj mindent elhinni?
Mit rontunk el? 8 ok, amikor hizlal a diéta
Akármilyen keményen diétázol, nem akarnak eltûnni a zsírpárnák? Fogadjunk, sosem jönnél rá, hogy hol rontod el!
Mennyi és milyen magot ehetsz, ha diétázol?
Tudtad, hogy az olajos magvak az emésztőrendszered testőrei? Persze csak ha okosan bánsz velük. Kóstolj meg a jól ismert dió, mandula, tökmag vagy szezámmag mellett néhány egzotikus különlegességet is!
Mit lehet tenni, hogy ne ráncosodjon a szem?
A szem sarkából kifutó aprócsaka kis árkok a legtöbb nőnek az idő múlását jelzik, ezért szeretne hadba szállni velük.
Egyszerű túródiéta, ha gyorsan szeretnél ledobni pár kilót
Ha gyorsan szeretnénk megszabadulni a ránk rakódott feleslegtől, bizony néha szigorúbb étrendet kell követnünk. Bár ilyenkor is érdemesebb elgondolkodni egy hosszabbtávú életmódváltozáson, mert bizony a látványos eredményeket csak így tarthatjuk meg.
20 perc otthoni edzés a kerek popsiért 
Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el.
Isteni diétás receptek gesztenyével, ezt imádni fogod!
A hűvös idő elengedhetetlen nasija a gesztenye, amit rengeteg formában tudsz fogyasztani. Most két gyorsan elkészíthető receptet mutatunk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.