Legalábbis az a gyerek, akit nem vonz a menzai koszt. Mert bár felnőttként jóleső nosztalgiával gondolunk vissza a csokipudinggal leöntött piskótára, a paradicsomlevesre vagy a grízes tésztára, gyerekfejjel ez nem biztos, hogy vonzó alternatíva ebédre.

Mit egyen a gyerek a suliban?

Felelős szülőként pedig igyekszünk mindenből a legjobbat biztosítani csemeténknek. Úgyhogy ha nem akarjuk, hogy a büfében kapható szalámis, körözöttes, párizsis zsemlén, isleren, pudingon és perecen nőjön fel az a gyerek, akkor zsebpénz helyett anyunak kell gondoskodnia az iskolai ebédről. Ehhez pedig szükséges némi kreativitás.

Az alapok

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerek meg is egye, amit csomagoltunk és ne hetekkel később kerüljön elő a táska mélyéről egy kőtömbbé vált szendvics, akkor ne egyszerűen szalvétába csomagoljunk vajas kenyeret. Szerezzünk be egy színes, jópofa, mesefigurás műanyag uzsonnásdobozt. Ezt legalább szívesen nyitja ki, mert nem csak az ételhordásnak felel meg, de villogni is lehet vele. Másik fontos kellék a kulacs. A gyerekek hajlamosak elfeledkezni az ivásról és gyakran érintetlenül kerül haza a tea vagy a szörp. Kerítsünk hát egy szintén színes, jópofa kulacsot vagy termoszt, amiben egész nap rendelkezésre áll a langyos tea vagy a szörp.

Ötletek

Töltött leveles tészta

Előző este pár perc alatt elkészíthető. Vásároljon kész leveles tésztát. Vágja félbe. Kenje meg enyhén olvasztott margarinnal vagy olívaolajjal. Helyezzen rá sonkát, paradicsomot és sajtot. Fordítsa rá a másik felét és villával jó alaposan nyomkodja le a széleit, hogy a töltelék ne folyhasson ki. A tetejét kenje meg tojással és még megszórhatja reszelt sajttal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sül.

Tésztasaláta

A tortillához és a leveles tésztához hasonlóan igazi jolly joker. A hideg tésztát keverjük össze olívaolajjal, maradék sült hússal, tonhallal, sajtfélékkel.

Fasírt

Akár egyben sült, akár kis golyókban készül, szinte minden gyerek szereti. Rozsos zsemlével, friss, ropogós zöldségekkel kerülhet az uzsonnásdobozba.

fasírt, szendvics, uzsonna, iskola

A húsgolyós, vagy fasírtos szendvics ideális megoldás ebédre a gyerekeknek. De ne felejtsük el a zöldséget!
Fotó: Shutterstock

Tortilla, pita

Tortillát és pitát egyaránt megtölthet sonkával, sajttal, felvágottal, sült hússal, de nagyon finom a tonhalas tortillatekercs is. Mindenképpen tegyen bele nyers zöldségeket és finom zöld salátát.

Padlizsánkrém, humusz

A friss padlizsánkrém vagy a csicseriborsóból készült humusz remek uzsonna lehet a gyerekeknek. Daraboljon fel zöldségeket, kínáljon hozzá teljes kiőrlésű sós rudat vagy akár friss rozsos bagettet.

Szendvicsek

Amint túllendültek a párizsis, szalámis, körözöttes, májkrémes és kolbászos változatokon, jöhetnek az egzotikumok. Készíthetnek tojáskrémes, padlizsánkrémes, házi fűszeres sajtkrémes, tonhalas szendvicseket is.

iskola, uzsonna, szendvics

Különböző házi krémekkel megtölt szendvics, remek választás.
Fotó: Shutterstock

Joghurtok, smoothie-k, turmixok

Termoszba téve kellemes tízórai vagy uzsonna lehet egy pohár joghurt, egy finom gyümölcsös smoothie vagy banánturmix. reggel pár perc alatt elkészíthető, frissen elviheti a gyerek egy arra alkalmas termoszban.

Nassok, édességek

Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a gyerek nem egészíti ki a csomagolt menüjét a büféből szerzett csokival, keksszel, akkor csomagoljon neki házi finomságot. (mindez persze még nem tartja biztosan távol a bűnös falatoktól, de megéri próbálkozni.) Csomagoljon házi muffint, kekszeket, házilag készített müzliszeletet vagy bármilyen, otthon készült süteményt. egy lekváros piskótát vagy egy rétest nagyon gyorsan össze lehet dobni. Így legalább ellenőrizheti, miből mennyit tesz a süteménybe, és biztos lehet abban, hogy az édesség legalább minőségi alapanyagokból készül.

5 szuper szendvics, ami csak 300 kalória

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink