Körömrágás, orrpiszkálás, csámcsogás. Lássuk be, már a gyerekeknek is lehetnek rossz, sőt idegesítő szokásaik. Némely ezek közül aggodalomra adhat okot, de egy kis odafigyeléssel szinte minden rossz szokás kezelhető. Összegyűjtöttünk néhány problémás helyzetet.

Gyerekek és rossz szokások – Így kezeljük őket

Túl sok édességet eszik

Ugyan, melyik gyerek nem? A gyerekek szeretik az édességet, a kekszet, szeretnek nassolni vagy cukros üdítőket inni. Nem véletlenül vannak tele az üzletek polcai pudingokkal, krémtúrókkal, édes joghurtokkal. Ha van otthon ilyesmi, csak be kell nyúlni érte a hűtőbe vagy a szekrénybe, persze, hogy a gyerekek hamar függővé válnak. Az ilyesmiből felesleges nagy mennyiséget otthon tartani. Inkább készítsen szörpöt vagy limonádét kancsóban, keksz helyett tartson szem előtt almát, készítsen gyümölcssalátát, uzsonnára pedig puding vagy keksz helyett adjon könnyű sajtot zöldségekkel.

Piszkálja az orrát

Elég gyakori probléma, sok kisgyerek piszkálja az orrát. lehet azonban, hogy ez nem véletlen. Talán az oviban vagy a bölcsiben, vagy akár a saját szobájában túl száraz a levegő és ez kiszárítja, irritálja az orr nyálkahártyáját. Használjanak sós vizes orrsprayt, talán ettől javul a nyálkahártya állapota és nem irritálja majd a gyereket, nem ösztökéli piszkálásra. Ha ez sem segít, akkor minden egyes alkalommal, ha észreveszi, hogy piszkálja az orrát, küldje el kezet mosni és magyarázza el neki, hogy ez a tevékenység nem egészséges és nem is higiénikus. Amúgy felesleges ezen stresszelni. Úgyis leszokik majd róla.

Nem mos kezet

Nyilván az egyik legjobb módja a bacilusok távoltartásának a rendszeres fertőtlenítő kézmosás. Azonban a gyerekek nem mindig tartják ezt észben. Ne görcsöljön rá nagyon a kézmosásra, felesleges, hogy a gyereknek koszfóbiája legyen. Ellenben figyelmeztesse és ragaszkodjon hozzá, hogy a fontosabb helyzetekben igenis legyen természetes a kézmosás. Idegen helyről, kórházból hazaérve, étkezések előtt, a vécé használata után. Vásároljon finom illatú szappant vagy folyékony kézmosót, amely kézmosásra csábít, vagy adjon a gyereknek nedves kozmetikai kendőt. Így csap nélkül is meg tudja tisztítani a kezét.

Rágja a körmét

A körömrágás azért veszélyes, mert nagyon könnyen beszakadhat a bőr vagy a körömágy. Ez pedig igen fájdalmas lehet a gyereknek. Aki lehet, hogy stresszes, ideges, nyugtalan vagy éppen csak unatkozik, s azért rágja a körmét. Kérdezze meg tőle, miért rágja, nyugtalanítja-e valami, vagy tud-e valamilyen magyarázatot a körömrágásra? Ha nincs kézzelfogható indok, akkor apró trükkökkel megpróbálhatja leszoktatni erről a rossz szokásról. Például tegyen sebtapaszt a kezére, ragasszon ki a szobájában kis matricákat, amelyekre ráírja: Ne rágd a körmöd.

Túl sokáig fennmarad éjszaka

A kevés alvás viselkedési problémákhoz, figyelemzavarhoz vezethet. Gondolja végig, hogy mi okozhatja az álmatlanságot, miért nem tud aludni a gyerek. sokszor az a probléma, hogy a gyerekek közvetlenül elalvás előtt erőszakos filmeket, meséket néznek. Győződjön meg róla, mit néz a gyerek a tévében, vagy egyáltalán ne is engedje tévézni elalvás előtt. Olvasson neki mesét vagy adjon a kezébe egy mesekönyvet, esetleg hallgasson halkan nyugtató zenét vagy mesét. Egy óvodás korú gyereknek 11-13, míg egy 6-10 évesnek minimum 8,5-9,5 órát kell aludnia.

Nem reggelizik

A reggeli elhagyása óvodás korban még nem is annyira veszélyes, hiszen az oviban kapnak reggelit vagy tízórait a gyerekek. Iskolás korban azonban a reggeli hiánya egyenes út lehet az elhízáshoz, hiszen napközben a gyerek ellátja magát az iskolai büféből vagy egyéb rafinált úton-módon. Ha szükséges, keltse fel kicsit korábban és ragaszkodjon hozzá, hogy legalább pár falatot egyen. A legjobb egy rostban és fehérjében gazdag reggeli. Egy főtt tojás magos kenyérrel, sajtos szendvics vagy valamilyen, magvakkal dúsított péksütemény. Csomagolhat is a gyereknek tízórait, például darabolhat gyümölcsöket, kockázhat fel sajtot szőlővel. Egy jópofa uzsonnásdobozba rejtve a finomságokat, a gyereknek is nagyobb kedve lesz a csipegetéshez.

Még jobban elhíztak azok a gyerekek, akiket a súlyuk miatt bántottak a suliban

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink