1. A szív barátja
Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírok megemelik a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkentik a rosszat (LDL). Ezáltal segítenek megtisztítani az érfalakat a lerakódásoktól, így hozzájárulnak a szív és a teljes keringési rendszer megfelelő működéséhez. Igaz, az avokádó kalóriadús étel, de egy csészényi meghámozott gyümölcshús 15 gramm telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami közel a fele az orvosok által ajánlott napi bevitelnek.
2. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban
Valódi vitaminbomba, és tele van ásványi anyagokkal. Különösen gazdag B-vitaminokban, E-, C- és K-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Mindezek mellett nátriumtartalma alacsony, aminek köszönhetően a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezetten ajánlott élelmiszer. Erősíti az immunrendszert, segít ellenállóvá tenni a szervezetet számos vírussal és baktériummal szemben.
3. Kiváló éhségűző
Az egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz. Egy széles körű kutatás alapján felállítottak egy skálát azokról az ételekről, amelyek a legjobban csillapítják az éhséget. Az avokádó a lista élén szerepel olyan ételek mellett, mint például a főtt krumpli. Ám annál azért sokkal ízletesebb, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.
4. Egyszerűen felhasználható
Érdekes, hogy amikor az Egyesült Államokban elkezdték gyakrabban fogyasztani az avokádót, először úgy tekintettek rá, mintha egyfajta körte lenne. Az alakja ugyanis hasonlít rá, így főleg süteményekbe rakták. Később számos más ételhez is elkezdték használni.
- Nyersen megtisztítva és felvágva dúsíthatók vele a saláták.
- Remek szendvicskrém is készíthető belőle, ha az avokádó húsát villával összetörjük, adunk hozzá némi citromlevet, sót, borsot és apróra vágott lila hagymát vagy fokhagymát ízlés szerint. Innen pedig egy kis lépés a klasszikus mexikói guacamole: az avokádókrémhez adjunk lime-ot, csilit, tabasco szószt, fokhagymát és apróra vágott paradicsomot, majd jól keverjük össze.
5. Detoxikál
Az avokádónak mindösszesen csak a 10 százaléka szénhidrát, és annak jelentős része élelmi rost. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani, így lényegében csak áthalad a bélrendszeren. Közben pedig megköti a koleszterint és az epesavat, valamint méregtelenít és serkenti a vastagbél működését. Nemcsak magas rosttartalmának köszönhetően segít a méregtelenítésben, hanem a sok vitamin, ásványi anyag és egészséges zsír is hozzájárul ehhez a folyamathoz.
Receptajánló: Avokádós brownie
Hozzávalók: 4 db tojás, 150 g méz, 2 db érett avokádó, 3 ek kakaópor vagy 70%-os étcsokoládé, 200 g zabliszt, csipetnyi só, 1 tasak sütőpor
Elkészítése: A tojást verjük fel habosra a mézzel együtt. A puha avokádót törjük össze villával, és keverjük a tojáshabhoz. Adjuk hozzá a kakaóport vagy az olvasztott étcsokoládét, a zablisztet, a sót és végül a sütőport. Ezt a masszát keverjük simára. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, elkészült-e, mert a sütőtől és a tepsi méretétől függően a sütési idő lehet kicsit több vagy kevesebb.
Ez is érdekelhet:
- 3 finomság, amiért hálás lesz a gyomrod
- Borítsuk zöldbe a tányért vitamindús fogásokkal!
- Avokádós csokitorta sütés nélkül
- A legjobb avokádós receptek