Az egészséges életmódot követők táborában az utóbbi időben igazi sztár lett az avokádó. Számos jótékony hatást tulajdonítanak neki – nézzünk néhányat ezek közül.

5 ok, amiért érdemes rendszeresen avokádót fogyasztani

1. A szív barátja

Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírok megemelik a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkentik a rosszat (LDL). Ezáltal segítenek megtisztítani az érfalakat a lerakódásoktól, így hozzájárulnak a szív és a teljes keringési rendszer megfelelő működéséhez. Igaz, az avokádó kalóriadús étel, de egy csészényi meghámozott gyümölcshús 15 gramm telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami közel a fele az orvosok által ajánlott napi bevitelnek.

 

2. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban

Valódi vitaminbomba, és tele van ásványi anyagokkal. Különösen gazdag B-vitaminokban, E-, C- és K-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Mindezek mellett nátriumtartalma alacsony, aminek köszönhetően a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezetten ajánlott élelmiszer. Erősíti az immunrendszert, segít ellenállóvá tenni a szervezetet számos vírussal és baktériummal szemben.

 

3. Kiváló éhségűző

Az egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz. Egy széles körű kutatás alapján felállítottak egy skálát azokról az ételekről, amelyek a legjobban csillapítják az éhséget. Az avokádó a lista élén szerepel olyan ételek mellett, mint például a főtt krumpli. Ám annál azért sokkal ízletesebb, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.

 

4. Egyszerűen felhasználható

Érdekes, hogy amikor az Egyesült Államokban elkezdték gyakrabban fogyasztani az avokádót, először úgy tekintettek rá, mintha egyfajta körte lenne. Az alakja ugyanis hasonlít rá, így főleg süteményekbe rakták. Később számos más ételhez is elkezdték használni.

  • Nyersen megtisztítva és felvágva dúsíthatók vele a saláták.
  • Remek szendvicskrém is készíthető belőle, ha az avokádó húsát villával összetörjük, adunk hozzá némi citromlevet, sót, borsot és apróra vágott lila hagymát vagy fokhagymát ízlés szerint. Innen pedig egy kis lépés a klasszikus mexikói guacamole: az avokádókrémhez adjunk lime-ot, csilit, tabasco szószt, fokhagymát és apróra vágott paradicsomot, majd jól keverjük össze.

 

5. Detoxikál

Az avokádónak mindösszesen csak a 10 százaléka szénhidrát, és annak jelentős része élelmi rost. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani, így lényegében csak áthalad a bélrendszeren. Közben pedig megköti a koleszterint és az epesavat, valamint méregtelenít és serkenti a vastagbél működését. Nemcsak magas rosttartalmának köszönhetően segít a méregtelenítésben, hanem a sok vitamin, ásványi anyag és egészséges zsír is hozzájárul ehhez a folyamathoz.

 

Receptajánló: Avokádós brownie

Hozzávalók: 4 db tojás, 150 g méz, 2 db érett avokádó, 3 ek kakaópor vagy 70%-os étcsokoládé, 200 g zabliszt, csipetnyi só, 1 tasak sütőpor

Elkészítése: A tojást verjük fel habosra a mézzel együtt. A puha avokádót törjük össze villával, és keverjük a tojáshabhoz. Adjuk hozzá a kakaóport vagy az olvasztott étcsokoládét, a zablisztet, a sót és végül a sütőport. Ezt a masszát keverjük simára. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, elkészült-e, mert a sütőtől és a tepsi méretétől függően a sütési idő lehet kicsit több vagy kevesebb.

 

Ez is érdekelhet:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Ajánlataink