Ezek az fogások olyan hozzávalókat tartalmaznak, amelyek jó hatással vannak a gyomorra, az emésztésre – és ráadásul nagyon ízletesek is!

3 finomság, amiért hálás lesz a gyomrod

A puffadás és az emésztési zavarok nem csak egyszerű kellemetlenségek, amelyek az egész napunkat elronthatják. Ha hosszú távon fennállnak e problémák, az egészségünkre is rossz hatással lehetnek. Étkezzünk úgy, hogy azt emésztőrendszerünk is szeresse. Törekedjünk minél több természetes probiotikum fogyasztására. Következzen három gyomorbarát fogás!

 

 

Banánkenyér fügével

gyomorbarát fogás, banánkenyér

Banánkenyér
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (12 szelethez):

100 g teff (gabona)

120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 tk sütőpor

2 tk őrölt fahéj

egy csipet só

40 ml olívaolaj

3 db L-es tojás

1 tk vaníliakivonat

3 db érett banán

70 g aszalt füge

80 g cukkini, lereszelve

100 g sárgarépa, lereszelve

50 g dió

banán a tetejére

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagyobb keverőtálban dolgozzuk össze az összes száraz hozzávalót. Egy másik tálban dolgozzuk össze robotgéppel a nedves hozzávalókat. Ezután keverjük hozzá az érett, villával összetört banánokat, a felaprított fügét, a reszelt cukkinit és sárgarépát, a durvára vágott diót, végül az egészet keverjük össze a száraz hozzávalókkal.

2. Egy kb. 13 × 23 centis vekniformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát. Vágjunk néhány banánkarikát a tetejére, majd süssük kb. 60 percig.

Elkészítési idő: 75 perc

 

Kimchi

gyomorbarát fogás, kimchi

Kimchi
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (8 adaghoz):

200 g kínai kel

50 g tengeri só

50 g sárgarépa

1 szál újhagyma

50 g jégcsapretek

1 gerezd fokhagyma

1 tk reszelt gyömbér

1 ek tamari vagy szójaszósz

 

Elkészítése:

1. A kínai kelt mossuk meg, tegyük egy nagyobb tálba, és masszírozzuk bele a sót. Öntsük fel körülbelül fél liter vízzel, és hagyjuk állni két órán keresztül. Majd vegyük ki a vízből, csöpögtessük le alaposan, és vágjuk kisebb darabokra.

2. A retket szeleteljük julienne-re (azaz gyufaszál vékonyságúra és olyan hosszúságúra, hogy a kanálba beleférjen), a répát hámozzuk meg és reszeljük le. Az újhagymát karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk egészen apróra, a gyömbért reszeljük le. Keverjük el óvatosan, de alaposan az összes hozzávalót a felaprított kínai kellel, majd kanalazzuk tiszta befőttesüvegekbe, és öntsük rá a levét is.

3. Jól zárjuk le, majd hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 2-3 napot. Időnként lazíthatunk az üvegek fedelén, hogy az erjedés során keletkező gázok távozni tudjanak. Így a zöldség is ropogósabb lesz. Ha biztosra szeretnénk menni, ne csak pár napig érleljük, hanem akár néhány hétig. Felbontás után a hűtőben tároljuk.

Elkészítési idő: 2,5 óra + pihentetés

 

Az erjesztett ételekről

Miért gyomorbarát fogás a kimchi? Mert az erjesztett élelmiszerek közé tartozik: a fermentált élelmiszerek élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek az erjedés során keletkeznek, és amelyek között a legfontosabbak a tejsavbaktériumok. Az erjedés miatt az erjesztett ételek emésztése könnyebb a szervezet számára. További érdekességeket olvashatsz a fermentálásról ebben a cikkünkben.

 

Quinoatál kelkáposztával

gyomorbarát fogás, quinoatál

Quinoatál kelkáposztával
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (1 személyre):

150 g kelkáposzta

80 g főtt quinoa

½ csésze kukorica

1-2 ek felkarikázott újhagyma

½ avokádó

1 db tojás

½ teáskanál sriracha szósz

1 csipetnyi reszelt gyömbér

 

Elkészítése:

1. A kelkáposztát pároljuk meg, majd vagdossuk össze. Az avokádó húsát villával törjük össze, a tojást főzzük meg.

2. Keverjük el a kelkáposztát a főtt quinoával, a kukoricával, a hagymával és a reszelt gyömbérrel. Kanalazzuk a tetejére az avokádót, pakoljuk meg a negyedekre vágott tojással. Hintsük meg sriracha szósszal, és már kész a finom, gyomorbarát fogás!

Elkészítési idő: 20 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink