Nagy kedvencünk a quinoa, amely nem gabona, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Egészséges, gluténmentes, sokoldalúan felhasználható, és akár fél óra alatt készíthetünk belőle reggelit, ebédet, vacsorát.

Top 3 egyszerű és finom fogás a quinoa főszereplésével

A quinoát nem hiába hívják inkák aranyának: amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges is! Gluténmentes, könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. A quinoa fehérjében, szénhidrátban egyaránt gazdag, íze kellemes, enyhén diós, kiváló köret, valamint remek főétel-alapanyag is. Ezt bizonyítja az alábbi három szuper fogás is!

 

Almás quinoakása

quinoa, almás quinoakása

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

250 g quinoa

kb. 500 ml zsírszegény tej vagy növényi ital

½ tk őrölt fahéj

1 tk vaníliakivonat

2 db alma

1 maréknyi aprított mandula vagy dió

energiamentes édesítőszer

csipetnyi só

 

Elkészítése:

1. A quinoát öblítsük le, majd főzzük meg a csipetnyi sóval, a vaníliával és a fahéjjal elkevert tejben.

2. Közben az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra.

3. Az elkészült kását ízlés szerint édesítsük energiamentes édesítővel, majd keverjük hozzá a gyümölcskockákat és az aprított mandulát.

 

Csőben sült brokkolis-csirkés quinoa

csőben sült quinoa, brokkoli

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (6-8 főre):

180 g quinoa

1 fej brokkoli virágaira szedva (vagy mirelit brokkoli, 400 g)

2 ek olívaolaj + a tepsihez

500 g csirkemellfilé

bors

2 ek vaj

2 ek teljes kiőrlésű liszt

500 ml zsírszegény tej

170 g reszelt sajt (cheddar)

90 g natúr görög joghurt

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és kenjünk ki olajjal egy 33 × 23 cm-es tepsit.

2. A leöblített quinoát főzzük meg a csomagoláson leírtak szerint. Az utolsó öt percben a brokkolirózsákat is főzzük vele együtt.

3. A megmosott csirkemellet vágjuk kis kockákra, sózzuk, borsozzuk meg. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanálnyi olívaolajat, ezen süssük meg a csirkedarabkákat. Ha kész, tegyük félre.

4. A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük körülbelül 3-4 percig, míg besűrűsödik. Forgassuk a besamelhez a quinoát, a brokkolit, a csirkét, a görög joghurtot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan, majd öntsük a tepsibe. 5.Szórjuk meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 5-10 perc alatt süssük készre.

 

Gombás quinoa

gombás quinoa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

170 g quinoa

1 ek olívaolaj

400 g gomba (például csiperke)

5 gerezd fokhagyma

½ teáskanál ősölt koriander

bors

reszelt parmezán sajt

friss petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. A quinoát főzzük meg a csomagoláson található leírást szerint.

2. A gombát mossuk, tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, és a felhevített olívaolajon forgassuk meg az aprított fokhagymával együtt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük korianderrel (vagy curryvel).

3. Süssük néhány percig, míg a gomba megpuhul, majd forgassuk bele a főtt quinoát is. Végül keverjük hozzá a reszelt parmezánt is, és szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink