Szeretne mindennap antioxidánsokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztani? Töltse fel a kamráját és a hűtőjét az alábbi szuper élelmiszerekkel, és nem kell többet aggódnia az egészséges táplálkozás miatt.

9 egészségvédő étel-ital

Joghurt

A joghurt remek kalciumforrás, de igazi egészségvédő ereje a benne található hasznos baktériumoknak – probiotikumoknak – köszönhető. Megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását a bélben, csökkenti a gyulladásos bélbetegségeket, fekélyeket, húgyúti fertőzéseket és a hüvelyi gombás fertőzéseket.
Mennyit fogyasszon? Naponta 1 csészényit.

Olívaolaj

Az egyik legegészségesebb zsír: szívbarát telítetlenzsírsav-tartalma magas, gazdag polifenolokban és antioxidánsokban. segít a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében, a rák és az idegrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Mennyit fogyasszon? Mindennap 1 evőkanállal (15 ml)

Fokhagyma

A fokhagyma rengeteg biológiailag aktív anyagot – vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet – tartalmaz. javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus, vírusellenes hatású, segíti az emésztést és védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. Csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben növeli a jó koleszterin (HDL) arányát.
Mennyit fogyasszon? Legalább napi 1 gerezdet.

Brokkoli

Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és fehérjékben. A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. A brokkoliban található úgynevezett izoticianátoknak nevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Jótékonyan hat az ízületi gyulladásra, csökkenti a vérnyomást, rákmegelőző hatású.
Mennyit fogyasszon? Naponta ½ csészényit főzve vagy párolva.

Áfonya

Az áfonya jótékony hatása magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ez utóbbiak közül is elsősorban az úgynevezett antociánoknak. Az antociánok fontos szerepet töltenek be a káros szabad gyökök semlegesítésében, erősítik a szövetek építőkövének, a kollagénnek a termelődését. Segítik az erek tágítását (csökkentve a vérnyomást), gátolják a vérrögképződést. A rendszeres áfonyafogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jótékonyan hat az emésztésre, a memória működésére. Megakadályozza a húgyúti fertőzéseket és bőrszépítő hatása sem elhanyagolható.
Mennyit fogyasszon? Napi ½ csészényit.

Fahéj

Az egyik legismertebb gyógyító fűszer. Csökkenti a vércukorszintet, a káros koleszterin szintjét, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír. segíti az emésztést, magas fenoltartalma révén védi a sejteket. Hangulatjavító és kiváló afrodiziákum.
Mennyit fogyasszon? Naponta ¼ teáskanálnyit.

Bab

Magas rosttartalma segítségével csökkenti az összkoleszterin szintjét, védve a szív és az érrendszer egészségét. Segít a vércukorszint stabilizálásában, mérsékli a vastag- és végbélrák veszélyét, segíti a méregtelenítést.
Mennyit fogyasszon? ¾ csészényit naponta.

Tea

Az egyik leggazdagabb antioxidáns-forrás. Hatékonyan véd a szívbetegségek, a stroke és a rák ellen. Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét, megakadályozza a vérrögök képződését, javítja a vérerek működését.
Mennyit fogyasszon? 2-5 csészével naponta.

Zab

Jelentős mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, fehérjéket. Erősíti az idegrendszert, segít megőrizni a csontok, a fogak és az erek épségét, egészségét. Oldható és nem oldható rostok egyaránt találhatók benne. Az előbbiek segítik az optimális koleszterinszint kialakítását, az utóbbiak felgyorsítják a táplálék mozgását azáltal, hogy a béltraktusban magukba szívják a vizet. A rostok segítenek a vércukorszint stabilizálásában, a vastagbélrák és az elhízás megelőzésében.
Mennyit fogyasszon? A cél 10 gramm oldható rost bevitele naponta. A főtt zab 2-3 grammot tartalmaz adagonként.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink