A chiamagot – magyarul spanyol zsályát – már az inkák és az aztékok is fogyasztották. Valódi csodaszer, amely egyebek között növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést. Fokozza az anyagcserét, ezért fogyókúrában is jól hasznosítható: gyorsan és hosszan jóllakottságérzetet kelt. Viszont pont a magas rosttartalma miatt a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) javaslata szerint napi 15 grammnál nem ajánlott többet fogyasztani belőle, mert emésztési problémákat okozhat!
Ötletek a chiamag felhasználásához:
- A chiamagot legegyszerűbb nyersen fogyasztani. Adj egy-egy evőkanálnyit a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, gyümölcsléhez, tedd tejbe vagy joghurtba, kefirbe. Megszórhatod vele a szendvicset, salátát – mivel nincs karakteres íze, szinte bármihez adható.
- Használd levesek, mártások sűrítéséhez. 1-2 evőkanál chiamaggal jól helyettesíthető a kukoricakeményítőt.
- Panírozáskor a receptben előírt lisztmennyiség ¼ részét helyettesítheted chiamaggal.
Töltött tök
Hozzávalók (2-4 személyre): 1 kisebb sütőtök, 200 gramm barna rizs, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 piros kaliforniai paprika, 1 kisebb cukkini, 150 gramm zsírszegény sajt, só, bors, kakukkfű, extraszűz olívaolaj, 5 evőkanál chiamag
Elkészítés: Főzd meg a rizst. A tököt vágd ketté, vájd ki a belét és sütőlapra téve süsd elő. Közben a zöldségeket vágd apróra, majd az olajon párold meg. Fűszerezd, keverd el a rizzsel. A keverékkel töltsd meg a tököt. A tetejére tegyél sajtot, majd szórd meg chiamaggal. Süsd kb. 40 percig.
Sült padlizsán
Hozzávalók (4 személyre): 1 nagyobb padlizsán, 4 szem paradicsom, 150 gramm zsírszegény sajt, zöldfűszerkeverék, extraszűz olívaolaj, 3 evőkanál chiamag
Elkészítés: A padlizsánt mosd meg alaposan, és ujjnyi vastag szeletekre vágd fel. A szeleteket forgasd meg zöldfűszerkeverékben, helyezd egy sütőlapra vagy tepsibe. A padlizsánkarikákra tegyél rá a paradicsomszeleteket, a sajtot, szórd meg chiamaggal, végül kevés olajjal. Süsd 30 percig.
Turmix
Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt, 2 dl kókusztej, ½ csésze málna, ½ csésze szeder, 1 evőkanál méz. A díszítéshez: 1 teáskanál natúr tökmag, 1 teáskanál chiamag, 2-3 szem málna, 2-3 szem szeder, 2 evőkanál natúr napraforgómag, 1 evőkanál aszalt piros áfonya
Turmixold össze az alapanyagot. Töltsd ki a turmixot egy mélyebb tálkába, majd díszítse a gyümölcsökkel, magokkal.
Vegyes saláta
Hozzávalók (2 személyre): ½ cukkini, ½ narancs, 10 db koktélparadicsom, ½ fej endívia saláta, ¼ fej lila káposzta, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, ½ citrom leve, extraszűz olívaolaj, 1 evőkanál chiamag
Elkészítés: Mosd meg a zöldségeket és aprítsd fel. A narancsot hámozd meg, húzd le a hártyát is. Keverd el a hozzávalókat, ízesítsd citromlével, olívaolajjal. Végül szórd meg chiamaggal.
Édes szendvics
Hozzávalók (2 személyre): 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 150 gramm sovány túró (némi energiamentes édesítőszerrel), banán, áfonya, szeder, málna, chiamag
Elkészítés: A kenyereket pirítsd meg. Kend meg sovány túróval, díszítsd a gyümölcsökkel. Végül szórd meg chiamaggal.