A chiamag évszázadok óta fogyasztott szuperélelmiszer. Gluténmentes, ómega-3 és ómega-6 zsírsavat tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban, így nem csoda, hogy egyre népszerűbb az egészséges táplálkozást követők közt.

9 szuper ötlet – Így használd fel a chiamagot!

A chiamagot – magyarul spanyol zsályát – már az inkák és az aztékok is fogyasztották. Valódi csodaszer, amely egyebek között növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést. Fokozza az anyagcserét, ezért fogyókúrában is jól hasznosítható: gyorsan és hosszan jóllakottságérzetet kelt. Viszont pont a magas rosttartalma miatt a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) javaslata szerint napi 15 grammnál nem ajánlott többet fogyasztani belőle, mert emésztési problémákat okozhat!

 

Ötletek a chiamag felhasználásához:

  • A chiamagot legegyszerűbb nyersen fogyasztani. Adj egy-egy evőkanálnyit a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, gyümölcsléhez, tedd tejbe vagy joghurtba, kefirbe. Megszórhatod vele a szendvicset, salátát – mivel nincs karakteres íze, szinte bármihez adható.
  • Használd levesek, mártások sűrítéséhez. 1-2 evőkanál chiamaggal jól helyettesíthető a kukoricakeményítőt.
  • Panírozáskor a receptben előírt lisztmennyiség ¼ részét helyettesítheted chiamaggal.

 

Töltött tök

Hozzávalók (2-4 személyre): 1 kisebb sütőtök, 200 gramm barna rizs, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 piros kaliforniai paprika, 1 kisebb cukkini, 150 gramm zsírszegény sajt, só, bors, kakukkfű, extraszűz olívaolaj, 5 evőkanál chiamag

Elkészítés: Főzd meg a rizst. A tököt vágd ketté, vájd ki a belét és sütőlapra téve süsd elő. Közben a zöldségeket vágd apróra, majd az olajon párold meg. Fűszerezd, keverd el a rizzsel. A keverékkel töltsd meg a tököt. A tetejére tegyél sajtot, majd szórd meg chiamaggal. Süsd kb. 40 percig.

chiamag, tök

Chiamagos töltött tök
Fotó: Shutterstock

 

Sült padlizsán

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagyobb padlizsán, 4 szem paradicsom, 150 gramm zsírszegény sajt, zöldfűszerkeverék, extraszűz olívaolaj, 3 evőkanál chiamag

Elkészítés: A padlizsánt mosd meg alaposan, és ujjnyi vastag szeletekre vágd fel. A szeleteket forgasd meg zöldfűszerkeverékben, helyezd egy sütőlapra vagy tepsibe. A padlizsánkarikákra tegyél rá a paradicsomszeleteket, a sajtot, szórd meg chiamaggal, végül kevés olajjal. Süsd 30 percig.

padlizsán, chiamag

Sült padlizsán chiamaggal
Fotó: shutterstock

Turmix

Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt, 2 dl kókusztej, ½ csésze málna, ½ csésze szeder, 1 evőkanál méz. A díszítéshez: 1 teáskanál natúr tökmag, 1 teáskanál chiamag, 2-3 szem málna, 2-3 szem szeder, 2 evőkanál natúr napraforgómag, 1 evőkanál aszalt piros áfonya

Turmixold össze az alapanyagot. Töltsd ki a turmixot egy mélyebb tálkába, majd díszítse a gyümölcsökkel, magokkal.

Turmix chiamaggal

Turmix chiamaggal
Fotó: Shutterstock

Vegyes saláta

Hozzávalók (2 személyre): ½ cukkini, ½ narancs, 10 db koktélparadicsom, ½ fej endívia saláta, ¼ fej lila káposzta, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, ½ citrom leve, extraszűz olívaolaj, 1 evőkanál chiamag

Elkészítés: Mosd meg a zöldségeket és aprítsd fel. A narancsot hámozd meg, húzd le a hártyát is. Keverd el a hozzávalókat, ízesítsd citromlével, olívaolajjal. Végül szórd meg chiamaggal.

saláta, chia, chiamag

Saláta chiamaggal
Fotó: Shutterstock

Édes szendvics

Hozzávalók (2 személyre): 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 150 gramm sovány túró (némi energiamentes édesítőszerrel), banán, áfonya, szeder, málna, chiamag

Elkészítés: A kenyereket pirítsd meg. Kend meg sovány túróval, díszítsd a gyümölcsökkel. Végül szórd meg chiamaggal.

édes szendvics, chia maggal

Édes szendvics chiamaggal
Fotó: Shutterstock

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink