Szív- és érrendszerünk egészségét a mozgás mellett a helyes táplálkozással tudjuk a leginkább megóvni. A szívbarát étrend nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, koleszterinszegény, gazdag fehérjében, teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsökben és zöldségekben. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy egyes élelmiszerek, mint például a lazac, a dió, az italok közül pedig a vörösbor védi a szívet. Van azonban még számos élelmiszer, amely tele van antioxidánsokkal és nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Ezek szabályozzák a koleszterinszintet és védik az ereket, csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

Áfonya, és még 5 meglepő étel a szív egészségéért

1. CHIAMAG (AZTÉKZSÁLYA-MAG)

Magas koncentrációban tartalmaz az emberi szervezet  egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat. A szívbarát  ómega 3 zsírsavak segítenek a vérnyomás normalizálásában,  a vérzsírok (koleszterin és triglicerin) csökkentésében, védve  az érfalakat a meszesedéstől. Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mert az étel tömegét  megnöveli, kalóriatartalmát viszont nem. Rosttartalma további  teltségérzetet ad. A fogyókúrák alatt kieső tápanyaghiányt pótolhatja.  Mivel a chiamag semleges ízű és szagú, bármilyen élelmiszerrel fogyaszthatja. Keverje joghurtba, müzlibe, turmixokba, szórja  salátákra, adja pizzatésztához, süteményekhez.

2. SZARDÍNIA

Az egészséges táplálkozás fontos alkotóelemei a halak.  ómega 3 zsírsavak növényekben  (mint a már említett chiamagban)  vagy olajban gazdag, zsíros halakban, mint például a szardíniában  találhatók nagy mennyiségben.  A többszörösen telített zsírsavak növelik a HDL-szintet (a „jó”  koleszterin szintjét), csökkentve  a szívroham kialakulásának kockázatát, és a hirtelen szívhalál elleni küzdelemben is hatásosak.  A szardínia gyorsan elkészíthető, tökéletes alapja salátáknak,  feltétje tésztáknak, főzelékeknek.  Ha konzervszardíniát használ, figyeljen a nátriumtartalmára.

3. ÁFONYA

Az áfonya magas flavonoidtartalma miatt erős antioxidáns hatású. A flavonoidok  védik szervezetünket a káros  oxidációs folyamatoktól,  segítenek megelőzni az érelmeszesedést, a koleszterinlerakódást, ezáltal bizonyítottan  csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

4. ZAB

Magas rost-, vitamin-,  fehérje- és ásványianyagtartalmú. Csökkenti a káros  koleszterin szintjét, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját,  gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. Vásárláskor figyeljen, hogy milyen  zabpelyhet választ, hiszen  a finomított, feldolgozott  zabpelyhek gyakran cukrot  és más adalékanyagokat is  tartalmaznak. A legjobb a natúr  zabpehely, amelyet főzéshez,  sütéshez is felhasználhat,  de joghurtban elkeverve is  fogyasztható.

5. JAMGYÖKÉR (ÉDESBURGONYA)

Az édesburgonya gazdag  rostokban, amelyek segítenek  az LDL- („rossz”) koleszterinszint és a trigliceridszint  csökkentésében. Béta-karotint  tartalmaz, a karotinoidok pedig  ismert antioxidánsok, amelyek  növelik az érfal rugalmasságát. A jamgyökér keményítős zöldségnövény, legtöbbször főzve,  pürésítve vagy a burgonyához  hasonlóan, sütve fogyasztják.  Lisztjéből tészták, kenyerek,  sütemények készíthetők.

6. ÉTCSOKOLÁDÉ

Igen, a csokoládé is  szívvédő, de persze nem mindegyik. A legalább 70 százalék  kakaót tartalmazó csokoládé  az, amelyik kiérdemelheti  az egészséges jelzőt. A kakaó  flavonoidtartalma segít a vérnyomás csökkentésében, javítja  a vérkeringést, csökkenti a káros szabad gyököket, amelyek  növelik az LDL-szintet.  ne válasszon olyan étcsokoládét, amely hidrogénezett  olajokat, transzzsírokat tartalmaz. Kerülje a trópusi olajokkal  – pálmaolajjal, kókuszolajjal–  készült étcsokikat is, amelyek  telített zsírokban gazdagok.

Szívbarát edzésprogram

10+1 szívvédő nasi

Árulkodó szív

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink