Egészségesen étkezik és rendszeresen sportol, mégis gyarapszik a súlya? Sokan úgy gondolják, hogy „csak” a nem megfelelő életmód okolható a pluszkilókért, de más is állhat a háttérben. Íme, 5 olyan probléma, amely megnehezíti, hogy megtartsa az ideális testsúlyát.

A hízás 5 meglepő oka

1. DEPRESSZIÓ

Az antidepresszánsok nagy része súlygyarapodást okoz, így, ha szorongásos, depressziós panaszaira hosszú ideig gyógyszert kap, nagy eséllyel számíthat arra, hogy hízni fog. De ha nem kezelik a depresszióját gyógyszerrel, akkor is előfordulhat, hogy gyarapodik a súlya. Egy 2010-es tanulmány szerint azok, akik magányosnak, szomorúnak érzik magukat, gyakran szoronganak, gyorsabban híznak, mint azok, akiknél nem jelentkeznek depressziós tünetek. Ennek valószínűleg az az oka, a depresszióval küzdők magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, hogy javítsák komfortérzetüket, a fizikai aktivitásukat viszont jelentősen csökkentik.

MEGOLDÁS: Antidepresszáns miatti súlygyarapodását beszélje meg kezelőorvosával, és ha szükséges, térjen át más gyógyszerre. A gyakori szomorúságon, szorongáson úrrá lehet edzőtársak segítségével, vagy, ha csatlakozik egy támogató csoporthoz.

2. GYÓGYSZEREK MELLÉKHATÁSAI

A lista azokról a gyógyszerekről, melyek súlygyarapodáshoz vezetnek, igen hosszú. A különféle hormonkezelések, hormonterápiák, szteroidok, béta-blokkolók, allergia elleni szerek, migrén- és gyomorégés elleni szerek, antidepresszánsok, fejfájáscsillapítók mind-mind okozhatnak hízást. Egyes gyógyszerek a jóllakottság érzését befolyásoló hormonok szintjére hatnak, mások az anyagcserére – a lényeg, hogy ugyanolyan étkezési szokások mellett megindul a hízás.

MEGOLDÁS: Amennyiben úgy véli, hogy a gyógyszere befolyásolja az étvágyát, vagy egyszerűen csak úgy érzi, hogy azóta hízik, amióta egy bizonyos gyógyszert szed, akkor, amint módja van rá, beszéljen kezelőorvosával. Találhatnak olyan alternatív gyógymódot, amelynek nem lesz zavaró mellékhatása.

3. LASSÚ EMÉSZTÉS

A különböző emésztőrendszeri problémák, beleértve a lassú bélmozgást, okozhatnak elhízást. Ideális esetben evés után egy órával már beindul a bélmozgás, és naponta megtörténik a belek kiürítése. A gyakori székrekedés oka lehet kiszáradás, egyes gyógyszerek mellékhatása, alacsony rostbevitel vagy a jó baktériumok hiánya a belekben.

MEGOLDÁS: Ha a székrekedés az egyetlen tünete, probiotikumokkal segítse az emésztőrendszerét a megfelelő működésben. Fontos, hogy a szervezete hidratált maradjon, és fogyasszon elegendő rostban gazdag ételt. Ha a problémái hosszabb ideig fennállnak, forduljon orvoshoz.

4. TÁPANYAGHIÁNY

A szervezet alacsony magnézium- és/vagy vasszintje, illetve a D-vitamin hiánya gyengítheti az immunrendszert, csökkentheti az energiaszintet, lassíthatja az anyagcsere-folyamatokat, megnehezítve az egészséges életmód betartását. Hogy miért? Az alacsony energiaszintet például könnyű koffeinnel és édességekkel felturbózni.

MEGOLDÁS: Változatos étrenddel a legtöbb ásványi anyaghoz, vitaminhoz hozzájuthat a szervezet. Próbálja növelni a vasbevitelt több vörös hús és spenót fogyasztásával, és a magnézium szintjét azzal, hogy brazil diót vagy mandulát iktat az étrendjébe. Fogyasszon mindennap tejet és tejtermékeket.

5. AZ ÉLETKOR

Az idő előrehaladtával az anyagcsere egyre lassul. Negyven-, ötvenévesen nem égetünk annyi kalóriát, mint amennyit húszévesen égettünk. Többet kell mozogni, és alaposan meg kell válogatnunk, hogy mit eszünk, ahhoz, hogy az anyagcserénk „zavartalanul” működjön.

MEGOLDÁS: Ne feledje, ahhoz, hogy megállítsa a hízást, nem jó megoldás a szervezete éheztetése. Fontos egy megfelelően összeállított étrend, ami nemcsak fehérjéket és jótékony zsírokat, de összetett szénhidrátokat is tartalmaz. Szükség szerint szakember segítségét étrendje és edzésterve összeállításához!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink