Vajon a drasztikus diéták sikeresebbek, vagy érdemes inkább a kíméletes fogyókúrákat választani? A gyümölcslevek fogyasztása ugyanúgy jót tesz az egészségnek, mint a gyümölcsevés? Az egészséges életmóddal kapcsolatban számos kérdéssel találjuk szembe magunkat a mindennapok során. Összegyűjtöttük és meg is válaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

A mindennapi egészségről

K: A testmozgástól éhes leszek?

Válasz: Nem. Az aerob edzések hatékonyan csökkentik és segítik kordában tartani az éhségét. Azt azonban fontos leszögezni, hogy ez csak a rövidebb időtartamú edzésekre igaz. Hosszú ideig tartó, alacsony intenzitású edzések után ugyanis megnő a szervezetben a ghrelin hormon szintje, amely az éhségérzet kialakulásáért felelős.

K: Gyümölcslevet inni ugyanolyan, mint ha gyümölcsöt ennék?

Válasz: Nem. Különösen, ha a gyümölcslé hozzáadott cukrot vagy édesítőszert is tartalmaz. A gyümölcsök gazdag forrásai a vitaminoknak és rostoknak, ezért fontos napi rendszerességgel fogyasztani őket.

A gyümölcscentrifuga éppen ezeket az egészséges rostokat távolítja el. ráadásul a frissen préselt gyümölcsleveknek igen magas a kalóriatartalmuk. Gondolja végig: egy narancs és egy alma tökéletes tízóraira vagy uzsonnára. Ha gyümölcslevet készít, nem egy-egy gyümölcsből teszi – így egy pillanat alatt elfogyaszt akár egy főétkezésnyi kalória- és szénhidrátmennyiséget.

K: A drasztikus diéták hatékonyabban fogyasztanak?

Válasz: Igen. Alacsony szénhidráttartalmú diétákkal rövid idő alatt érhető el viszonylag nagyobb súlycsökkenés, ami azonban az esetek többségében nem jelent tartós fogyást. A tartós fogyás titka a kiegyensúlyozott étrend. Alacsony energiabevitel mellett fontos a kontrollált zsírbevitel (elsősorban telítetlen zsírok fogyasztása) és a fehérjében gazdag étrend. ilyen étrend mellett nemcsak a fogyás garantált, hanem javul a szervezet inzulinérzékenysége, csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

K: A vitaminok segítenek a PMS tüneteinek enyhítésében?

Válasz: Igen. A vitaminoknak és az ásványi anyagoknak nagyon fontos szerepük van a PMS kezelésében. A PMS-ben szenvedő nőknél alacsonyabb az egyik hírvivő molekula, a szerotonin szintje, ami hangulatszabályozóként ismert vegyi anyag. A B6-vitamin befolyásolja a szerotonintermelést. B6-vitaminban gazdag a hal, a csirke, a zöldbab, a banán és a búzacsíra.

K: A vízivás csökkenti az étvágyat?

Válasz: Igen. Egy-egy pohár víz elfogyasztása bizonyítottan teltségérzetet okoz, csökkenti az étvágyat. A fogyókúrák alatt egyébként is több vizet kell inni a szokásosnál, mert a csökkent szénhidrát-, zsír- és fehérjebevitel miatt a vízháztartás egyensúlya is felborulhat.

K: Az antiallergén matracok képesek megszüntetni a por miatti allergiás tüneteket?

Válasz: Nem. A lényeg sokkal inkább a matrac megfelelő kezelése. A háziporatka emésztésében ugyanis egy fehérpenészgomba segít. A penész kialakulásához meleg, magas páratartalom és sötét kell – pont, mint a paplan alatt. Ezért fontos a rendszeres szellőztetés, valamint az ágynemű és a matrachuzat magas hőfokon végzett tisztítása.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink