Nem lehet eleget mondani, hogy gyümölcsöt és zöldséget igyekezzünk frissen fogyasztani, kerüljük a konzerveket, a cukros befőtteket. A piros ételek a likopin nevű antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Ez az anyag védi a szervezetet a szabad gyököktől, a rákos megbetegedésektől, óvja a szív és az érrendszer, valamint a tüdő egészségét. A piros és vörös ételek sok flavonoidot tartalmaznak, ami serkenti a vérkeringést, és erősíti a véredénykék falát.
- Az eper gazdag C-vitaminban, ami segíti a vas felszívódását.
- A zamatos paradicsom C-vitaminban, antioxidánsokban bővelkedik.
- A vérnarancsban nagy mennyiségben található C-vitamin, Antocianin, ami egy olyan vegyület, amely erőteljes antioxidáns hatású, így többek között megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését és rostok.
- A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású.
- A gránátalmában rengeteg a jótékony zsír és koleszterin, de ezenfelül magas a C- és a K-vitamin tartalma is.
- A málna glikémiás indexe alacsony (26), vagyis a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel a szervezetben. Remek C-vitamin forrásként tartják számon, mivel 100 gramm málna elfogyasztása esetén, a napi ajánlott C-vitamin bevitel harmadát ki is pipálhatja.
- A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is.
- Bőségesen található a vörös káposztában B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.