Az ébredés utáni pillanatokban rádöbbenni, hogy megint itt a lüktető fejfájás, idegesítő és elszomorító. A leginkább bosszantó, hogy úgy érezzük, esélyünk sincs tenni ellene, garantált a rossz közérzet. Összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, amelyek reggel fejfájást okozhatnak, és segítünk, hogy könnyebben átvészelje a nehéz pillanatokat.

A reggeli fejfájásról

KEVÉS ALVÁS

A szervezetnek hét-nyolc óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen működjön. Ha kevesebbet alszik, a teste úgy érzékeli, hogy baj van, és „pánikolni” kezd. A stresszhormonok megemelkednek, ami fokozott szívfrekvenciát, magasabb vérnyomást eredményez – ezek pedig hozzájárulhatnak a fejfájás kialakulásához.

TIPP: Az ibuprofén ilyen esetekben segít a fejfájáson. Ha teheti, pihenjen le napközben 20-30 percet, hogy a szervezete működése helyreálljon.

TÚL SOK ALVÁS

Ahogy a kevés, úgy a túl sok alvás is okozhat fejfájást. Ha kilenc óránál többet alszik, előfordulhat, hogy a szerotonin hormon szintje lecsökken, aminek hatására kevesebb vér jut az agyba, és ez fejfájást okozhat. Különösen gyakori ez hétvégente, amikor az emberek többsége tovább alszik annak ellenére, hogy a hét közben kimaradt alvásidőt így nem lehet bepótolni.

TIPP: Lehetőleg mindennap ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel, függetlenül attól, hogy hétköznap vagy hétvége van-e.

ALACSONY ENDORFINSZINT

A szervezet endorfintermelése a kora reggeli órákban a legalacsonyabb, ami az emberek egy részénél migrénszerű tüneteket okozhat. Az alacsony endorfinszint befolyásolhatja más neurotranszmitterek, például a szerotonin szintjét is, ami szűkíti az agyban lévő ereket. A szűkület csökkenti az agy vérellátását, ami fejfájást okozhat. Azt sajnos még az orvosok sem tudják, hogy mitől függ, kinél jelentkezik fájdalom.

TIPP: A reggeli fejfájás megszüntethető, ha sportol, mivel a testmozgás hatására beindul az endorfintermelés.

MÁSNAPOSSÁG

Egy átmulatott éjszaka után szinte törvényszerű a reggeli fejfájás, hiszen az alkohol dehidratálja a szervezetet, így kevesebb vér áramlik az agyba. Ilyenkor ráadásul az alvás minősége sem megfelelő, ami szintén fejfájást okozhat, illetve fokozhatja a fájdalmat.

TIPP: A legjobb módja, hogy elűzze a fájdalmat, a rehidratáció. Igyon sok folyadékot vagy izotóniás italt – bár arra, hogy ez utóbbi hamarabb megszüntetné a másnaposságot, nincs bizonyíték. Vigyen be a szervezetébe extra adag C-vitamint, amely segít a májnak az alkohol lebontásában.

HORKOLÁS

A horkolás az alvási apnoé egyik tünete is lehet. Ebben az állapotban alvás közben a légzés időről időre abbamarad, majd újra elindul. Bár ezek a fulladásos epizódok csak néhány másodpercig tartanak, ha többször is megismétlődnek egymás után, akkor az agy nem jut elegendő oxigénhez, ami reggel erős fejfájást eredményezhet.

TIPP: Ha bebizonyosodik, hogy alvási apnoétól szenved, az alvás alatt használhat egy olyan készüléket, amely az alvás alatt az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat a légutakba. Ezzel a probléma jól kezelhető, és vele együtt búcsút inthet a reggeli kínzó fejfájásnak is.

KÁVÉMEGVONÁS

A koffein tulajdonképpen enyhe gyógyszer, amely stimulálja az idegrendszert. Ha rendszeresen kávézik reggelente, nehéz lemondani a barna nedűről, és szinte biztos, hogy egyből jelentkezik a fejfájás. A koffeinmegvonás ugyanis az agyban lévő erek tágulásához vezet, aminek következtében több vér áramlik az agyba, nagyobb nyomást kifejtve, fájdalmat okozva.

TIPP: Ha le szeretne szokni a reggeli kávézásról, ne hirtelen, egyik napról a másikra tegye, hanem fokozatosan, egy-két hét alatt.

MAGAS VÉRNYOMÁS

A magas vérnyomás szó szerint nagyobb nyomást gyakorol a fejre, és ez az extra nyomás a fejfájás gyakori oka. Sok esetben pont a fejfájás hívja fel a figyelmet a magas vérnyomás betegségre.

TIPP: Forduljon orvoshoz, és ha a doktor megállapítja a magas vérnyomás betegséget, életmód-változtatást (diétát és rendszeres mozgást) fog javasolni, esetleg vérnyomáscsökkentő gyógyszert ír fel.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink