Nincs jobb érzés, mint egy hosszú és fárasztó nap végén elkortyolgatni egy pohár vörösbort. Ez a finom nedű azonban a megnyugtatásnál, ellazításnál sokkal többet tud: a kutatások egyre-másra mutatnak rá pozitív egészségügyi hatásaira. A vörösbor – mértékkel fogyasztva – igazi csodaszer.

A vörös csodaszer

Hosszú életet biztosít

A piros szőlőben előforduló resveratrol nevű növényi anyag erős antioxidáns. Öregedésgátló hatása úgy érvényesül, hogy a hatóanyag egy gént aktivál, aminek következtében a sejtek anyagcseréjére és védekezőképességére ható anyag termelődik.

Csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát

A vörösborban található erős antioxidánsok gátolják a sejtek kémiai sérülését. (a sérülések a szabad gyökök oxidáló hatásának eredményeképpen jönnek létre.) Meggátolják, hogy az egyes vérlemezkék összetapadjanak, és így vérrög képződjön az erekben. Ha ez a rög a szívbe vagy az agyi erekbe kerül, az ér elzáródik, és az oxigén nem tud eljutni a létfontosságú szervbe, így infarktus vagy stroke alakulhat ki. A resveratrol gátolja az erek meszesedését: csökkenti a „rossz”, az LDL-koleszterin oxidáló hatását. Egyebek mellett ez a koleszterin is felelős az erek falára rakódó, és így a keringést akadályozó plakkok kialakulásáért, az érfalak rugalmatlanná válásáért.

Javítja a memóriát

A vörösborban természetesen előforduló flavonoidok, amelyek a polifenolok egy fő csoportját képviselik, jó hatással vannak az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra, így a döntéshozatalra, a beszédértésre és a számolásra. Míg korábban azt gondolták a kutatók, hogy a flavonoidok antioxidánsként védik a sejteket a káros hatásoktól, ma inkább az az elfogadott vélemény, hogy jótékony hatásuk elsősorban a vegyületek és az agysejtek szerkezetével és működésével kapcsolatos fehérjék kölcsönhatásának köszönhető. Megakadályozzák az agysejteket pusztító plakkok kialakulásában szerepet játszó fehérjék képződését, és csökkentik a már meglévő plakkok káros hatásait, lassítva a kognitív hanyatlást.

Védi a fogakat

A vörösborban található polifenolok segítik a bakteriális fertőzésekre kialakuló immunválasz szabályozását és lassítják a káros baktériumok szaporodását a szájban. Önmagában a vörösbor fogyasztása mégsem a legjobb fogápolási stratégia, mert a benne található savak és cukrok viszont elősegíthetik a fogszuvasodást.

Védi a szem egészségét

A resveratrol megakadályozza a hibás, illetve mutáns erek kialakulását, így gátolhatja az abnormális erek létrejöttét a szemben is. Véd bizonyos szembetegségektől, például az időskori makuláris degenerációtól, ami a látóidegnek, illetve a retinán lévő makulának, az éleslátás helyének károsodása

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink