A nátha, vagy hétköznapi nevén a megfázás a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik az októbertől márciusig terjedő időszakban. Egy átlagos felnőtt évente háromszor lesz náthás, a betegség 3–7 napig tart. A kellemetlen tünetek – fejfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, levertség – jellegzetesek, így szinte mindenki azonnal diagnosztizálja önmagán a betegséget. Mondjon nemet a kórokozóknak, és próbálja megállítani a náthát.

Állítsa meg a náthát!

ELSŐ LÉPÉS: a tünetek észlelésekor

Fáradtan ébred, kapar a torka és minden porcikája fáj? Amint a megfázás tüneteit észleli, azonnal kezdje meg a baktériumok, vírusok elleni támadást.

Indítsa a napot egy nagy pohár citromos vízzel vagy minimum fél liter gyümölcslével. A hidratáltság megőrzése nagyon fontos, segít a torokfájás csökkentésében és az orrdugulás enyhítésében. Ahhoz, hogy hatékonyan harcoljon a betegség ellen, fontos a sós vizes gargalizálás. Adjon fél teáskanál sót egy pohár meleg vízhez, majd öblögessen a keverékkel. A só enyhén fertőtlenítő hatású, csökkenti a gyulladást, s vizet von el az ödémás garat nyálkahártyájából, segítve a váladék oldását és távozását. Fontos az orr tisztán tartása. A különböző sóoldatok, tengeri sós orrsprayk kimossák az orrváladékot, valamint az orrnyálkahártyán található kórokozókat és allergéneket. Finoman, kíméletesen tisztítják az orrot, nem sértik a nyálkahártyát, elősegítik a könnyű légzést.

MÁSODIK LÉPÉS: a tünetek jelentkezése utáni 2 órában
Ha továbbra is rossz a közérzete, irány a gyógyszertár!

Sokféle gyógyszer, gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre a nátha tüneteinek enyhítésére. A láz és a fájdalom csillapítására jó a paracetamol vagy az ibuprofen, esetleg az aszpirin. A köhögés elleni szirupok nemcsak a köhögést csillapítják, a torokfájás ellen is bevethetők. A megfázás, köhögés, rossz közérzet egyik leghatásosabb természetes gyógyszere a méz, amely gyulladásgátló, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A legjobb, ha melegítés nélkül fogyasztja, mert hő hatására gyorsan bomlanak értékes összetevői. Szerezzen be mentolos kenőcsöt, amely a mellkasra kenve tisztítja a légutakat, az arcon pedig nyugtatja az orr alatt kipirosodott bőrt.

HARMADIK LÉPÉS: a tünetek megjelenését követő 6 órában
Ha teheti, maradjon otthon és töltse a napot pihenéssel.

Maradjon ágyban! Az ágynyugalom erősíti a szervezet immunrendszerét. Nemcsak a gyógyulás miatt tanácsos otthon maradni: ez a betegség cseppfertőzéssel terjed, így könnyen megfertőzheti a járműveken az utastársait, a munkahelyén a kollégáit is. Ha mégis dolgoznia kell, naponta többször is mosson kezet, köhögéskor, tüsszentéskor használjon zsebkendőt, és ha lehetséges, használjon szájmaszkot. Ne feledkezzen meg a folyadékpótlásról. Az orrváladék fellazítását, ürülését is elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás.

Fogyasszon sok ásványvizet, gyümölcslevet, gyógyteát és ebédre csirkehúslevest! A meleg gőz csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, a sós lé fertőtleníti a torkot. A rendszeres szellőztetés nemcsak a megelőzésben segít. A kórokozókkal teli helyiségben lassabb a gyógyulás, ráadásul a fűtéstől száraz levegő tovább irritálhatja az amúgy is gyulladt nyálkahártyát. Ezen, a szellőztetésen túl párologtatással is segíthet: tegyen sós vízzel vagy kamillateával teli tálkát a radiátorra. A levegőt is fertőtleníti, ha a párologtatóba menta, eukaliptusz, citrom vagy fenyőillóolajat tesz.

NEGYEDIK LÉPÉS: a nap végén
Utolsó esély felvenni a harcot a kórokozók ellen.

Vacsorázzon fehérjékben gazdag ételeket: sovány húst, halat, babot, barna rizst, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és sok-sok, antioxidánsban gazdag zöldséget! Az egészséges táplálkozás segít az immunrendszer erősítésében. Vegyen egy forró fürdőt! Fürdés után maradjon pár percet a gőzben, a gőz ugyanis nedvesen tartja az orrüregeket, nyugtató hatású, csökkenti a duzzanatot. Az orr- és arcüreg eldugult járatait segít megnyitni az arcra helyezett meleg borogatás is. A pihentető éjszakai alváshoz szüksége lehet egy extra párnára: így enyhítheti a kellemetlen orrdugulást.

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink