Vannak olyan élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztása nagyon fontos lenne az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt, ám valamiért nem sikerült a kedvencek közé küzdeni magukat. Ilyen alulértékelt élelmiszereket gyűjtöttünk most össze, és bemutatjuk, miért is lenne érdemes megbarátkozni velük.

4 alulértékelt élelmiszerek

Zeller

MIÉRT JÓ?
Gazdag A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélrendszer működését, hozzájárulva az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. A benne található értékes összetevők ftalidokat is tartalmaznak, melyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ellazítják ugyanis az artériák falát, tágítva az ereket, így pedig a véráram alacsonyabb nyomással folyhat. A ftalidok más módon is csökkentik a vérnyomást, mivel képesek az úgynevezett stresszhormonokat leépíteni.

HOGYAN FOGYASSZA?

Leginkább rágcsaként fogyasztható, de grillezve is finom. Íme, egy tökéletes snackrecept, amely a nap bármely szakában bátran fogyasztható: egy tálban keverjen el egy kis konzerv tonhalat, 1 evőkanál balzsamecetet, ¼ csésze apróra vágott hagymát, ¼ csésze apróra vágott almát, 2 evőkanál majonézt és friss paprikát. Töltse a keveréket zellerszálakba, és kész is az éhségűző snack.

Tengeri alga

MIÉRT JÓ?
Háromféle algát ajánlanak fogyasztásra: a barnát, a vöröset és a zöldet. A leggyakrabban a barnát fogyasztják, kiváltképp a keleti konyhákban népszerű alapanyag. Remek kalcium- és káliumforrás, segít a vérnyomás szinten tartásában. Normalizálja a hormonműködést, kitűnő antioxidáns, így segít megelőzni különböző gyulladásos folyamatokat, krónikus betegségek kialakulását.

HOGYAN FOGYASSZA?
Természetesen sushiban. Egyre több helyen kaphatók az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag szárított algalapok. Ha nem szereti a sushit, törje porrá a lapokat, és használja só helyett: kiválóan alkalmas saláták és levesek fűszerezésére.

Kendermag

MIÉRT JÓ?
A kenderről elsőként mindenkinek a kábítószer jut az eszébe. Fontos tudni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik, nagymértékben hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. A kendermagolaj a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért, és megtisztítják az érrendszert a koleszterintől és a lerakódásoktól. A kendermag magas rosttartalma segíti a megfelelő bélműködést, lassítja az öregedés folyamatát, erősíti az érfalat, jótékonyan hat a vércukorszintre.

HOGYAN FOGYASSZA?
Kapszula, por vagy olaj formájában. Adja turmixhoz, zabpehelyhez, salátákhoz.

Kagyló

MIÉRT JÓ?
A kagylóhús rengeteg fehérjét tartalmaz, gazdag vasban, vitaminokban és ómega 3 zsírsavakban. Jótékonyan hat a bőrre, segít megőrizni a szépségét és az egészségét. Csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat, az agyvérzés, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét.

HOGYAN FOGYASSZA?
Egyes kagylófajtákat – például az osztrigát – élve, nyersen, de gyakori, hogy a kagylót vajon párolják, illetve levesekbe, szószokba keverik. (Fontos, hogy a frissen vásárolt kagyló háza jól záródjon, a törött vagy kinyílt kagylót már nem szabad felhasználni.)

Így kezdje a rendszeres sportot a család

Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink