Zeller
MIÉRT JÓ?
Gazdag A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélrendszer működését, hozzájárulva az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. A benne található értékes összetevők ftalidokat is tartalmaznak, melyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ellazítják ugyanis az artériák falát, tágítva az ereket, így pedig a véráram alacsonyabb nyomással folyhat. A ftalidok más módon is csökkentik a vérnyomást, mivel képesek az úgynevezett stresszhormonokat leépíteni.
HOGYAN FOGYASSZA?
Leginkább rágcsaként fogyasztható, de grillezve is finom. Íme, egy tökéletes snackrecept, amely a nap bármely szakában bátran fogyasztható: egy tálban keverjen el egy kis konzerv tonhalat, 1 evőkanál balzsamecetet, ¼ csésze apróra vágott hagymát, ¼ csésze apróra vágott almát, 2 evőkanál majonézt és friss paprikát. Töltse a keveréket zellerszálakba, és kész is az éhségűző snack.
Tengeri alga
MIÉRT JÓ?
Háromféle algát ajánlanak fogyasztásra: a barnát, a vöröset és a zöldet. A leggyakrabban a barnát fogyasztják, kiváltképp a keleti konyhákban népszerű alapanyag. Remek kalcium- és káliumforrás, segít a vérnyomás szinten tartásában. Normalizálja a hormonműködést, kitűnő antioxidáns, így segít megelőzni különböző gyulladásos folyamatokat, krónikus betegségek kialakulását.
HOGYAN FOGYASSZA?
Természetesen sushiban. Egyre több helyen kaphatók az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag szárított algalapok. Ha nem szereti a sushit, törje porrá a lapokat, és használja só helyett: kiválóan alkalmas saláták és levesek fűszerezésére.
Kendermag
MIÉRT JÓ?
A kenderről elsőként mindenkinek a kábítószer jut az eszébe. Fontos tudni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik, nagymértékben hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. A kendermagolaj a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért, és megtisztítják az érrendszert a koleszterintől és a lerakódásoktól. A kendermag magas rosttartalma segíti a megfelelő bélműködést, lassítja az öregedés folyamatát, erősíti az érfalat, jótékonyan hat a vércukorszintre.
HOGYAN FOGYASSZA?
Kapszula, por vagy olaj formájában. Adja turmixhoz, zabpehelyhez, salátákhoz.
Kagyló
MIÉRT JÓ?
A kagylóhús rengeteg fehérjét tartalmaz, gazdag vasban, vitaminokban és ómega 3 zsírsavakban. Jótékonyan hat a bőrre, segít megőrizni a szépségét és az egészségét. Csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat, az agyvérzés, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét.
HOGYAN FOGYASSZA?
Egyes kagylófajtákat – például az osztrigát – élve, nyersen, de gyakori, hogy a kagylót vajon párolják, illetve levesekbe, szószokba keverik. (Fontos, hogy a frissen vásárolt kagyló háza jól záródjon, a törött vagy kinyílt kagylót már nem szabad felhasználni.)
Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek