Vannak olyan élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztása nagyon fontos lenne az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt, ám valamiért nem sikerült a kedvencek közé küzdeni magukat. Ilyen alulértékelt élelmiszereket gyűjtöttünk most össze, és bemutatjuk, miért is lenne érdemes megbarátkozni velük.

4 alulértékelt élelmiszerek

Zeller

MIÉRT JÓ?
Gazdag A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélrendszer működését, hozzájárulva az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. A benne található értékes összetevők ftalidokat is tartalmaznak, melyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ellazítják ugyanis az artériák falát, tágítva az ereket, így pedig a véráram alacsonyabb nyomással folyhat. A ftalidok más módon is csökkentik a vérnyomást, mivel képesek az úgynevezett stresszhormonokat leépíteni.

HOGYAN FOGYASSZA?

Leginkább rágcsaként fogyasztható, de grillezve is finom. Íme, egy tökéletes snackrecept, amely a nap bármely szakában bátran fogyasztható: egy tálban keverjen el egy kis konzerv tonhalat, 1 evőkanál balzsamecetet, ¼ csésze apróra vágott hagymát, ¼ csésze apróra vágott almát, 2 evőkanál majonézt és friss paprikát. Töltse a keveréket zellerszálakba, és kész is az éhségűző snack.

Tengeri alga

MIÉRT JÓ?
Háromféle algát ajánlanak fogyasztásra: a barnát, a vöröset és a zöldet. A leggyakrabban a barnát fogyasztják, kiváltképp a keleti konyhákban népszerű alapanyag. Remek kalcium- és káliumforrás, segít a vérnyomás szinten tartásában. Normalizálja a hormonműködést, kitűnő antioxidáns, így segít megelőzni különböző gyulladásos folyamatokat, krónikus betegségek kialakulását.

HOGYAN FOGYASSZA?
Természetesen sushiban. Egyre több helyen kaphatók az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag szárított algalapok. Ha nem szereti a sushit, törje porrá a lapokat, és használja só helyett: kiválóan alkalmas saláták és levesek fűszerezésére.

Kendermag

MIÉRT JÓ?
A kenderről elsőként mindenkinek a kábítószer jut az eszébe. Fontos tudni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik, nagymértékben hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. A kendermagolaj a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért, és megtisztítják az érrendszert a koleszterintől és a lerakódásoktól. A kendermag magas rosttartalma segíti a megfelelő bélműködést, lassítja az öregedés folyamatát, erősíti az érfalat, jótékonyan hat a vércukorszintre.

HOGYAN FOGYASSZA?
Kapszula, por vagy olaj formájában. Adja turmixhoz, zabpehelyhez, salátákhoz.

Kagyló

MIÉRT JÓ?
A kagylóhús rengeteg fehérjét tartalmaz, gazdag vasban, vitaminokban és ómega 3 zsírsavakban. Jótékonyan hat a bőrre, segít megőrizni a szépségét és az egészségét. Csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat, az agyvérzés, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. Erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét.

HOGYAN FOGYASSZA?
Egyes kagylófajtákat – például az osztrigát – élve, nyersen, de gyakori, hogy a kagylót vajon párolják, illetve levesekbe, szószokba keverik. (Fontos, hogy a frissen vásárolt kagyló háza jól záródjon, a törött vagy kinyílt kagylót már nem szabad felhasználni.)

Így kezdje a rendszeres sportot a család

Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.