Oldal kiválasztása
Akarják tudni, hogy mi az egyik leggyakoribb betegség, aminek a nevét beírják az emberek a keresőbe? Nos, ez az aranyér. Megnéztük az aranyérrel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket, és feltettük őket Dr. Egri Gábor Sebész proktológus szakorvosnak. Hiszen ebben az esetben is a hiteles tájékoztatás a legfontosabb!

Aranyér: A szakorvos elmondja, mit tegyen meg a gyógyulása érdekében

Aranyér, vagy végbélrepedés?

Kicsit úgy tűnik, mintha a helyes táplálkozás, a sport mellett is egyre több embert érintene az aranyér. Ha az egészséges életmód mellett is megjelenik ez a betegség, akkor vajon milyen okok húzódnak a háttérben, min kell elsődlegesen változtatni? „A legfontosabb, hogy a székeléskor ne kelljen erőlködni, vagyis a széklet ne legyen kemény, lehetőleg naponta legyen és ideálisan ugyanabban a napszakban (de persze az utóbbihoz nem kell görcsösen ragaszkodni). A széklet puhaságát sok zöldség (rost), valamint a megfelelő folyadékbevitel segíti. Az olívaolaj csúszósítja a székletet. De a széklet kigördülését segíti a sámli használata is a lábunk alatt a WC-n ülve. Természetesen ezek ellenére is lehet aranyeresség. Hajlam kérdése, ahogyan a visszeresség is”- válaszolja kérdésünkre Dr. Egri Gábor Sebész, proktológus szakorvos. Az aranyér és a végbélrepedés két igen gyakori jelenség. Sokan nem is tudják pontosan, hogy melyik nehezíti meg az életüket.

„A végbélrepedés (fissura) szinte mindig fáj és vérzik a székeléskor, az aranyér lehet teljesen fájdalmatlan és nem mindig vérzik. Ez a fő különbség, de persze számos variáció létezik, ez nem olyan, mint a matematika”

– mondja határozottan a szakember, aki azt is hozzáteszi, hogy életünk folyamán egy-egy vérzés, szinte mindenkinél előfordul, ha azonban egy tünet konzekvensen fennáll, mindenképpen mutassuk meg proktológus szakembernek, hiszen pontos diagnózist csak ő állíthat fel a vizsgálatok után. A külső aranyerek esetén a lézeres eltávolítás a legkorszerűbb, legkíméletesebb. A belső aranyerek esetén a gyűrűzés gyors, fájdalmatlan, nagyon jó módszer.

aranyér

Fotó: shutterstock

Kismamák és az aranyér

Különösen sokszor felmerülő téma az aranyér, a kismamák között, hiszen a terhesség és a szülés szinte minden kismamánál okoz aranyeres panaszokat. „Ennek mechanikus/anatómiai és hormonális oka is vannak. A jó hír az, hogy a szülés után általában megnyugszik a dolog, visszahúzódhat minden, és maximum csak kis túlnyúlt bőrszakasz marad vissza. Szülés után pár héttel érdemes szakembernek megmutatni magát a kismamának, főleg akinek a terhesség előtt is voltak bizonytalan aranyér jellegű panaszai” – tanácsolja Dr. Egri Gábor.

A székletben megjelenő vérről náluk is találkozhattak már az olvasók. Azt tudjuk, hogy – érthetően – nagy ijedtséget okoz, de jó tudni, hogy bár a vér lehet komoly betegség (polip, rák) jele is, de lehet abszolút banális, spontán múló probléma jele is. A szakember itt is azt tanácsolja, hogy hosszabb ideje fennálló fájdalom és vérzés az, amit meg kell mutatni a szakorvosnak, és ne a fórumokon keressük rá a válaszokat.

Ezért fontos a gátizomtorna

 

Hozzászólások

Minek köszönhette gyönyörű alakját Grace Kelly?
Szakértők szerint szigorú, de nagyon egészséges étrendet követett Grace Kelly, aki valóságos megszállottja volt a kézápolásnak is.
40 tényleg hasznos trükk, amit minden sportolónak látnia kell
Érdemes megnézni őket, mert biztos talál köztük olyan trükköt, ami önnek is hasznos lesz.
Karácsonyig leadna pár kilót? Segítünk elérni a célját!
A karácsony sok családban a hatalmas evésekről, mesés ünnepi menükről szól. Miért akarunk hát éppen akkorra lefogyni?
A másnapi ruhában fekteti le gyermekeit az anyuka, hogy elkerüljék a reggeli rohanást
Nikkel allergia! Jobb, ha nem csak az ékszerekre figyel!
Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológustól megtudtuk, hogy  bizonyos ételek is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.
S. O. S. - Azonnali életmódváltás, hogy visszanyerje egészségét!
Ha az orvosa azonnali életmódváltást javasolt, akkor nincs idő várakozni! Az alábbi hat pontot vegye komolyan, és változtasson az életén! Tegye meg az egészsége érdekében!
Madaras Norbert: „Az a lényeg, hogy a nő magának akarjon megfelelni”
Te is ismersz olyan nőt, akit valósággal felőröl az állandó megfelelési kényszer? Esetleg egy vagy közülük? Pedig a férfiak szerint egy nő nem is tehetne rosszabbat magával, minthogy folyamatos külső elvárásoknak akar megfelelni.
Megnyílt az első "csendes" fodrászat
Önt is idegesíti, ha valaki folyamatosan beszél a fodrásznál? Jobban szeretné, ha csendben készülne el a frizurája?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.