Akarják tudni, hogy mi az egyik leggyakoribb betegség, aminek a nevét beírják az emberek a keresőbe? Nos, ez az aranyér. Megnéztük az aranyérrel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket, és feltettük őket Dr. Egri Gábor Sebész proktológus szakorvosnak. Hiszen ebben az esetben is a hiteles tájékoztatás a legfontosabb!

Aranyér: A szakorvos elmondja, mit tegyen meg a gyógyulása érdekében

Aranyér, vagy végbélrepedés?

Kicsit úgy tűnik, mintha a helyes táplálkozás, a sport mellett is egyre több embert érintene az aranyér. Ha az egészséges életmód mellett is megjelenik ez a betegség, akkor vajon milyen okok húzódnak a háttérben, min kell elsődlegesen változtatni? „A legfontosabb, hogy a székeléskor ne kelljen erőlködni, vagyis a széklet ne legyen kemény, lehetőleg naponta legyen és ideálisan ugyanabban a napszakban (de persze az utóbbihoz nem kell görcsösen ragaszkodni). A széklet puhaságát sok zöldség (rost), valamint a megfelelő folyadékbevitel segíti. Az olívaolaj csúszósítja a székletet. De a széklet kigördülését segíti a sámli használata is a lábunk alatt a WC-n ülve. Természetesen ezek ellenére is lehet aranyeresség. Hajlam kérdése, ahogyan a visszeresség is”- válaszolja kérdésünkre Dr. Egri Gábor Sebész, proktológus szakorvos. Az aranyér és a végbélrepedés két igen gyakori jelenség. Sokan nem is tudják pontosan, hogy melyik nehezíti meg az életüket.

„A végbélrepedés (fissura) szinte mindig fáj és vérzik a székeléskor, az aranyér lehet teljesen fájdalmatlan és nem mindig vérzik. Ez a fő különbség, de persze számos variáció létezik, ez nem olyan, mint a matematika”

– mondja határozottan a szakember, aki azt is hozzáteszi, hogy életünk folyamán egy-egy vérzés, szinte mindenkinél előfordul, ha azonban egy tünet konzekvensen fennáll, mindenképpen mutassuk meg proktológus szakembernek, hiszen pontos diagnózist csak ő állíthat fel a vizsgálatok után. A külső aranyerek esetén a lézeres eltávolítás a legkorszerűbb, legkíméletesebb. A belső aranyerek esetén a gyűrűzés gyors, fájdalmatlan, nagyon jó módszer.

aranyér

Fotó: shutterstock

Kismamák és az aranyér

Különösen sokszor felmerülő téma az aranyér, a kismamák között, hiszen a terhesség és a szülés szinte minden kismamánál okoz aranyeres panaszokat. „Ennek mechanikus/anatómiai és hormonális oka is vannak. A jó hír az, hogy a szülés után általában megnyugszik a dolog, visszahúzódhat minden, és maximum csak kis túlnyúlt bőrszakasz marad vissza. Szülés után pár héttel érdemes szakembernek megmutatni magát a kismamának, főleg akinek a terhesség előtt is voltak bizonytalan aranyér jellegű panaszai” – tanácsolja Dr. Egri Gábor.

A székletben megjelenő vérről náluk is találkozhattak már az olvasók. Azt tudjuk, hogy – érthetően – nagy ijedtséget okoz, de jó tudni, hogy bár a vér lehet komoly betegség (polip, rák) jele is, de lehet abszolút banális, spontán múló probléma jele is. A szakember itt is azt tanácsolja, hogy hosszabb ideje fennálló fájdalom és vérzés az, amit meg kell mutatni a szakorvosnak, és ne a fórumokon keressük rá a válaszokat.

Ezért fontos a gátizomtorna

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink