Oldal kiválasztása
Akarják tudni, hogy mi az egyik leggyakoribb betegség, aminek a nevét beírják az emberek a keresőbe? Nos, ez az aranyér. Megnéztük az aranyérrel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket, és feltettük őket Dr. Egri Gábor Sebész proktológus szakorvosnak. Hiszen ebben az esetben is a hiteles tájékoztatás a legfontosabb!

Aranyér: A szakorvos elmondja, mit tegyen meg a gyógyulása érdekében

Aranyér, vagy végbélrepedés?

Kicsit úgy tűnik, mintha a helyes táplálkozás, a sport mellett is egyre több embert érintene az aranyér. Ha az egészséges életmód mellett is megjelenik ez a betegség, akkor vajon milyen okok húzódnak a háttérben, min kell elsődlegesen változtatni? „A legfontosabb, hogy a székeléskor ne kelljen erőlködni, vagyis a széklet ne legyen kemény, lehetőleg naponta legyen és ideálisan ugyanabban a napszakban (de persze az utóbbihoz nem kell görcsösen ragaszkodni). A széklet puhaságát sok zöldség (rost), valamint a megfelelő folyadékbevitel segíti. Az olívaolaj csúszósítja a székletet. De a széklet kigördülését segíti a sámli használata is a lábunk alatt a WC-n ülve. Természetesen ezek ellenére is lehet aranyeresség. Hajlam kérdése, ahogyan a visszeresség is”- válaszolja kérdésünkre Dr. Egri Gábor Sebész, proktológus szakorvos. Az aranyér és a végbélrepedés két igen gyakori jelenség. Sokan nem is tudják pontosan, hogy melyik nehezíti meg az életüket.

„A végbélrepedés (fissura) szinte mindig fáj és vérzik a székeléskor, az aranyér lehet teljesen fájdalmatlan és nem mindig vérzik. Ez a fő különbség, de persze számos variáció létezik, ez nem olyan, mint a matematika”

– mondja határozottan a szakember, aki azt is hozzáteszi, hogy életünk folyamán egy-egy vérzés, szinte mindenkinél előfordul, ha azonban egy tünet konzekvensen fennáll, mindenképpen mutassuk meg proktológus szakembernek, hiszen pontos diagnózist csak ő állíthat fel a vizsgálatok után. A külső aranyerek esetén a lézeres eltávolítás a legkorszerűbb, legkíméletesebb. A belső aranyerek esetén a gyűrűzés gyors, fájdalmatlan, nagyon jó módszer.

aranyér

Fotó: shutterstock

Kismamák és az aranyér

Különösen sokszor felmerülő téma az aranyér, a kismamák között, hiszen a terhesség és a szülés szinte minden kismamánál okoz aranyeres panaszokat. „Ennek mechanikus/anatómiai és hormonális oka is vannak. A jó hír az, hogy a szülés után általában megnyugszik a dolog, visszahúzódhat minden, és maximum csak kis túlnyúlt bőrszakasz marad vissza. Szülés után pár héttel érdemes szakembernek megmutatni magát a kismamának, főleg akinek a terhesség előtt is voltak bizonytalan aranyér jellegű panaszai” – tanácsolja Dr. Egri Gábor.

A székletben megjelenő vérről náluk is találkozhattak már az olvasók. Azt tudjuk, hogy – érthetően – nagy ijedtséget okoz, de jó tudni, hogy bár a vér lehet komoly betegség (polip, rák) jele is, de lehet abszolút banális, spontán múló probléma jele is. A szakember itt is azt tanácsolja, hogy hosszabb ideje fennálló fájdalom és vérzés az, amit meg kell mutatni a szakorvosnak, és ne a fórumokon keressük rá a válaszokat.

Ezért fontos a gátizomtorna

 

Hozzászólások

Anyukák a dietetikusnál
A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.
6 szokás, ami segít az életmódváltásban
Minden az alapoknál kezdődik, így az életmódváltás is. Nem azt javasoljuk, hogy hatalmas tempóban vágj bele egy új életbe. Napi 6 szokást vezess be az életedbe, amelyek tökéletes alapokat biztosítanak. 
A dietetikus válaszol: minden, amit a purin diétáról tudni kell!
Kiknek javasolt a purin diéta? Mit kockáztatunk vele, ha olyan ételeket eszünk, amelyek kifejezetten tiltottak? A dietetikus válaszol!
A legjobb téli reggelik - receptek
Hétvégén, ha több időnk van, szívesen ülünk közösen az asztalhoz párunkkal, családunkkal, hogy elköltsünk egy kiadós, kellemes reggelit. Mivel hideg időben jobban igényli a szervezet a tápláló ételeket, az intenzívebb ízeket, esetleg a meleg ételeket, érdemes lenne a hétköznapokban is egy kicsit korábban kelni és időt hagyni egy vitaminban és tápanyagban gazdag, egészséges, ízletes téli reggelire.
240 kilóról fogyott le látványosan a sorozatszínész
240 kiló volt Ethan Suplee, amikor eldöntötte, hogy változtat az életén. Alig lehet felismerni!
Hozd formába magad! Kar-, és vállformáló gyakorlatsor - lépésről lépésre
Hozd magad formába! Formáld, erősítsd a karod és a vállad a következő gyakorlatsorral, amit edzőnk állított össze!
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Miért fáj a derekunk, ha köhögünk?
A köhögés néhány embernél felerősíti az egyébként is jelen lévő derékfájdalmat, másoknál csupán köhögéskor jelentkezik a kínzó érzés. De van e összefüggés a köhögés és a derékfájdalom között? A szakorvos válaszol! 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.