A szem nemcsak a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sokat elárul. A szemmel kapcsolatos betegségek mellett sok mindenre fény derülhet egy szemvizsgálaton, hiszen a szemünk az egyetlen hely a testünkön, ahol vágás nélkül is jól láthatók az idegek, artériák és erek. A szemben felfedezhető betegségek nagy eséllyel a test többi részében is megtalálhatók, érdemes hát évente egyszer felkeresni a szemészorvost akkor is, ha a látásunkkal nincs gond.

Árulkodó szem

Szem körüli sárga foltok, átmeneti látásvesztés

MIRE UTAL? Magas koleszterinszintre, érelmeszesedésre. A szemhéjon vagy a szaruhártyán megjelenő sárga foltok valójában apró zsírcsomócskák, lerakódások. Az artériában lerakódott koleszterindarabkák a vérárammal eljuthatnak a szemig, befészkelve magukat a retina aprócska artériájába. Ultrahangos vizsgálattal ezek a sárgás torlaszok kimutathatók.

Gyűrűk a szaruhártyán

MIRE UTAL? Wilson-kórra. Ez egy igen ritka, örökletes betegség, aminek következtében a máj nem képes a felesleges rezet az epével eltávolítani, és az felhalmozódik a különböző szövetekben: először a májban, majd a központi idegrendszerben, a szemben és egyéb szervekben is. A Kayser-Fleischer-gyűrűt a szaruhártyában lerakódott réz hozza létre. Ez az elváltozás látászavart nem okoz.

Dülledt szem

MIRE UTAL? Pajzsmirigyproblémákra. A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, hormonjai szabályozzák egyebek között a növekedést és az anyagcserét. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, számos tünet jelentkezhet. Ilyen a csodálkozó tekintet: a pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, és úgy tűnik, mintha a szem kidülledne. A nem megfelelő szemhéjzárás miatt gyakori a kínzó szemszárazság.

Véres szem

MIRE UTAL? Magasvérnyomás-betegségre. A szemfehérjén megjelenő makacs vörös foltok magas vérnyomást jelezhetnek. A szemfehérjét sok apró véredény táplálja. Magas vérnyomás következtében a vérerek kitágulnak, kirepednek, a vér összegyűlik a szemfehérjén. Sokszor azonban nincs nyilvánvaló oka a szemfehérje alatti rész vérzésének.

Vérzés a szemfenéken

MIRE UTAL? Cukorbetegségre. A cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozásokat az orvosi nyelv retinopathiának nevezi. A betegség a szemfenéki keringés károsodása révén alakul ki. Az elváltozásokat a szemész szemfenéktükrözés során állapíthatja meg. A nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség következtében a vércukorszint tartósan magas, ami tönkreteheti az ereket az egész szervezetben, így a retinán futó hajszálereket is. Az erek fala lassan elveszti rugalmasságát, merev lesz és kórosan kitágul. Az érfalban repedés alakul ki, melyen keresztül a vér az ideghártya szöveteibe jut. Enyhe formája kezelést nem igényel, de szoros megfigyelést igen.

Sárga szem

MIRE UTAL? Májbetegségre. A máj megbetegedései, mint például a hepatitis vagy a cirrhosis okozhatja a szemfehérje sárgás elszíneződését. A szín az epefesték összetételének köszönhető, ami a hemoglobin (az oxigént szállító molekula a vörösvérsejtekben) lebomlása során jön létre. Valójában a kötőhártya sárgul be.

Ernyedt szemhéj

MIRE UTAL? Autoimmun betegségre. Szerencsére legtöbbször az ernyedt szemhéj egyszerű- en az öregedés jele. Előfordul azonban, hogy a myasthenia gravis (MG) néven ismert autoimmun betegség áll a tünet hátterében. Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli, és elpusztításukra törekszik. MG esetében csökken az izomsejteken lévő acetilkolin receptorok száma, aminek következtében az izom-összehúzódás kiváltása nehezítetté válik, izomgyengeség lép fel.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.