Itt a cseresznyeszezon, érdemes kihasználni, és ínycsiklandó süteményeket készíteni belőle! Ez a bögrés cseresznyés süti rendkívül egyszerűen összedobható, hiszen az alapja egy szimpla kevert tészta.
Némi reszelt narancshéj ad még finomabb ízt ennek az édes kenyérnek, és aki még több gyümölcsöt szeretne belecsempészni, az cserélje le a cseresznye fele mennyiségét áfonyára, málnára vagy almára. Cukrot a tészta nem tartalmaz, mézzel vagy juharsziruppal készítjük. Viszont bármilyen energiamentes cukorhelyettesítővel ki lehet próbálni, ha szeretnénk még tovább csökkenteni a kalóriatartalmát (az eredeti receptúrát követve 1 szelet bögrés cseresznyés süti kb. 185 kcal-t tartalmaz).
Bögrés cseresznyés süti
Hozzávalók (12 szelethez):
2 db L-es tojás
¼ bögre olvasztott kókuszzsír
1/3 bögre méz vagy juharszirup
1,5 ek reszelt narancshéj
1 tk vaníliaaroma
½ bögre író (vagy joghurt)
2 bögre kimagozott cseresznye
1 és ¼ bögre zabpehelyliszt
1 és ¼ bögre durumliszt vagy tönkölyliszt
1,5 tk sütőpor
1 tk só
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy püspökkenyérformát (kb. 22×12 cm-es) béleljünk ki sütőpapírral.
2. Egy tálban keverjük össze a kétfajta lisztet a sóval és a sütőporral. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat, azaz a tojást, az olvasztott kókuszzsírt, a mézet vagy juharszirupot, a vaníliaaromát, az írót és a narancshéjat. Elektromos habverővel dolgozzuk addig, amíg világos, krémes keveréket nem kapunk, majd adjuk hozzá a lisztes elegyet, és dolgozzuk tökéletesen simára.
3. Óvatosan forgassuk a tésztába a kimagozott cseresznyeszemeket.
4. Öntsük a cseresznyés tésztamasszát az előkészített sütőformába, majd süssük nagyjából 40-50 percig, tűpróbáig.
Elkészítés idő: 65 perc
DF-tippek:
- A süteményt olajos magvakkal (dió, mandula), valamint aszalt gyümölcsökkel is dúsíthatjuk.
- Aki szeretné még narancsosabbá tenni a süti ízét, használhat pluszban frissen facsart narancslevet, de ebben az esetben adjon egy kicsivel több lisztet a tésztalaphoz!
- A bögrés cseresznyés süti szobahőmérsékleten 2 napot „bír” ideálisan, utána, ha marad, alufóliába vagy légmentesen záródó dobozba csomagolva tegyük a hűtőbe, ahol még további 5 napig eláll.