A fizikai egészséget nagyon sok tényező befolyásolja, köztük az érzelmek is. Ezért nem meglepő, hogy az emberi kapcsolatok is fontosak az egészség megőrzésében. Egy stabil kapcsolat, amelyben mindkét fél erős és támogató, segíthet elkerülni a betegségeket. A „problémás” viszony épp ellenkezőleg működik: gyengíti a szervezet védekezőképességét, ráadásul az ilyen kapcsolatban élők várható élettartama is csökken. Nézzük, hogyan befolyásolhatja a romantikus kötelék az elme és a test állapotát.

Boldog kapcsolat = EGÉSZSÉG

Súlygyarapodás

A boldog párkapcsolatban élők hajlamosabbak az elhízásra, mint az egyedülállók. Ennek oka az, hogy míg a szinglikre nagy nyomás nehezedik a párkeresés során, addig a párok már úgy érzik, megengedhetik maguknak, hogy „lazítsanak”. Ez persze csak az első krízishelyzetig igaz, akkor ugyanis az ő súlyuk is csökken. A boldogtalan kapcsolatban élők gyakran evés- és alvászavarokkal küszködnek, ami szintén súlygyarapodáshoz vezethet. Fontos lenne, a kiegyensúlyozott kapcsolatban élők is motiválják egymást abban, hogy egészségesek maradjanak. Járjanak edzőterembe, tűzzenek ki célokat – akár közösen is –, így erősíthetik az érzést, hogy felelősek egymásért.

Alvászavarok

Ha olyan mellett hajtja álomra a fejét, akit szeret, a bizalom segít a teljes ellazulásban és igazán pihentető lesz az alvás. kivétel, ha a partnere horkol vagy ha túl sokat mocorog álmában. Egy felmérés szerint az emberek nagyobb valószínűséggel alszanak rosszul és küzdenek napközben fáradtsággal, ha a partnerük álmatlanságban szenved. A kapcsolatok minősége más módon is befolyásolja az alvást: ha sok a felek közötti konfliktus, bizonytalanság, ehhez nagy eséllyel alvászavar is társul. Az pedig tovább súlyosbíthatja a kapcsolati problémákat – ördögi kör, amiből nehéz kilépni.

Stressz

A rendszeres fizikai intimitás csökkenti a stresszt és ez már önmagában is jót tesz az egészségnek. A szex azonban csak az egyik aspektusa a kapcsolatnak, és a partnerek egymással szembeni viselkedése a hálószobán kívül számos stresszhelyzetet teremthet. A gyereknevelés és a pénz körüli viták, a házimunka felosztásának kérdése mind növeli a feszültséget a felekben. A szorongás leküzdésének egyik hatékony módja az érintés: érintse meg partnere kezét, simogassa az arcát, masszírozza a vállát. Ez csak néhány másodpercet vesz igénybe, de segít csökkenteni a kortizol stresszhormon szintjét.

Szorongás és depresszió

Nemcsak a kapcsolati problémák okozhatnak szorongást, hanem az állandó szorongás is felelős lehet a kapcsolat zavaraiért. Az azonban biztos, hogy akik boldog házasságban, párkapcsolatban élnek, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki szorongás és egyéb mentális zavar. A depresszió és a szorongás gyakran kéz a kézben jár, és a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a kórkép, ha a férjük hűtlen volt, illetve, ha válásra kerül a sor.

Magas vérnyomás és szívbetegségek

A diéta, a testmozgás, a stressz mind hatással van a vérnyomásra, így nem meglepő, hogy a családi állapot is képes befolyásolni a szintjét. Kutatók megállapították, hogy azoknak, akik jól működő házasságban élnek, általában alacsonyabb a vérnyomásuk, míg a boldogtalan kapcsolatban élők sokszor szenvednek magas vérnyomás betegségben. A szívbetegségek tekintetében is bizonyított, hogy a házasságban élőknél alacsonyabb a szívroham kialakulásának kockázata, és jobban gyógyulnak a párkapcsolatban élő betegek különböző szívműtétek után, mint az egyedülállók. A gondoskodás és a támogató-ragaszkodó viselkedés segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat.

Alkoholfogyasztás

A romantika kedvez a mérsékelt alkoholfogyasztásnak. Különösen a házasságok első négy évében figyelhető meg, hogy a párok szívesen koccintanak. később változik a helyzet, és pont az intimitás hiánya ösztönzi az embereket arra, hogy az alkoholban keressenek vigaszt. A férfiak és a nők is többet isznak, ha problémák vannak a kapcsolatukban, de az is igaz, hogy a túlzott alkoholfogyasztás csak újabb gondok forrása lehet egy kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink