Oldal kiválasztása
A fizikai egészséget nagyon sok tényező befolyásolja, köztük az érzelmek is. Ezért nem meglepő, hogy az emberi kapcsolatok is fontosak az egészség megőrzésében. Egy stabil kapcsolat, amelyben mindkét fél erős és támogató, segíthet elkerülni a betegségeket. A „problémás” viszony épp ellenkezőleg működik: gyengíti a szervezet védekezőképességét, ráadásul az ilyen kapcsolatban élők várható élettartama is csökken. Nézzük, hogyan befolyásolhatja a romantikus kötelék az elme és a test állapotát.

Boldog kapcsolat = EGÉSZSÉG

Súlygyarapodás

A boldog párkapcsolatban élők hajlamosabbak az elhízásra, mint az egyedülállók. Ennek oka az, hogy míg a szinglikre nagy nyomás nehezedik a párkeresés során, addig a párok már úgy érzik, megengedhetik maguknak, hogy „lazítsanak”. Ez persze csak az első krízishelyzetig igaz, akkor ugyanis az ő súlyuk is csökken. A boldogtalan kapcsolatban élők gyakran evés- és alvászavarokkal küszködnek, ami szintén súlygyarapodáshoz vezethet. Fontos lenne, a kiegyensúlyozott kapcsolatban élők is motiválják egymást abban, hogy egészségesek maradjanak. Járjanak edzőterembe, tűzzenek ki célokat – akár közösen is –, így erősíthetik az érzést, hogy felelősek egymásért.

Alvászavarok

Ha olyan mellett hajtja álomra a fejét, akit szeret, a bizalom segít a teljes ellazulásban és igazán pihentető lesz az alvás. kivétel, ha a partnere horkol vagy ha túl sokat mocorog álmában. Egy felmérés szerint az emberek nagyobb valószínűséggel alszanak rosszul és küzdenek napközben fáradtsággal, ha a partnerük álmatlanságban szenved. A kapcsolatok minősége más módon is befolyásolja az alvást: ha sok a felek közötti konfliktus, bizonytalanság, ehhez nagy eséllyel alvászavar is társul. Az pedig tovább súlyosbíthatja a kapcsolati problémákat – ördögi kör, amiből nehéz kilépni.

Stressz

A rendszeres fizikai intimitás csökkenti a stresszt és ez már önmagában is jót tesz az egészségnek. A szex azonban csak az egyik aspektusa a kapcsolatnak, és a partnerek egymással szembeni viselkedése a hálószobán kívül számos stresszhelyzetet teremthet. A gyereknevelés és a pénz körüli viták, a házimunka felosztásának kérdése mind növeli a feszültséget a felekben. A szorongás leküzdésének egyik hatékony módja az érintés: érintse meg partnere kezét, simogassa az arcát, masszírozza a vállát. Ez csak néhány másodpercet vesz igénybe, de segít csökkenteni a kortizol stresszhormon szintjét.

Szorongás és depresszió

Nemcsak a kapcsolati problémák okozhatnak szorongást, hanem az állandó szorongás is felelős lehet a kapcsolat zavaraiért. Az azonban biztos, hogy akik boldog házasságban, párkapcsolatban élnek, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki szorongás és egyéb mentális zavar. A depresszió és a szorongás gyakran kéz a kézben jár, és a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a kórkép, ha a férjük hűtlen volt, illetve, ha válásra kerül a sor.

Magas vérnyomás és szívbetegségek

A diéta, a testmozgás, a stressz mind hatással van a vérnyomásra, így nem meglepő, hogy a családi állapot is képes befolyásolni a szintjét. Kutatók megállapították, hogy azoknak, akik jól működő házasságban élnek, általában alacsonyabb a vérnyomásuk, míg a boldogtalan kapcsolatban élők sokszor szenvednek magas vérnyomás betegségben. A szívbetegségek tekintetében is bizonyított, hogy a házasságban élőknél alacsonyabb a szívroham kialakulásának kockázata, és jobban gyógyulnak a párkapcsolatban élő betegek különböző szívműtétek után, mint az egyedülállók. A gondoskodás és a támogató-ragaszkodó viselkedés segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat.

Alkoholfogyasztás

A romantika kedvez a mérsékelt alkoholfogyasztásnak. Különösen a házasságok első négy évében figyelhető meg, hogy a párok szívesen koccintanak. később változik a helyzet, és pont az intimitás hiánya ösztönzi az embereket arra, hogy az alkoholban keressenek vigaszt. A férfiak és a nők is többet isznak, ha problémák vannak a kapcsolatukban, de az is igaz, hogy a túlzott alkoholfogyasztás csak újabb gondok forrása lehet egy kapcsolatban.

Súlykímélő karácsonyi desszertek
A karácsony nem csak a halászlé és a töltött káposzta, de az édességek fénykora is. Az ünnepek alatt asztalra kerülnek a klasszikusnak számító bejglik, kalácsok, kuglófok, krémes sütemények, édes mézes kekszek. Szinte lehetetlen ellenállni, ám ha az ünnepek végén mérlegre állunk, keserű percek várhatnak ránk.
A legszínesebb karácsonyi manikűrök
Karácsonykor a körmeinket is szeretjük ünnepi színekbe „öltöztetni”. Lássuk a legszínesebb megoldásokat! Ilyenkor tarol az arany, a piros és a zöld is!
A 8 kedvenc edzéstervünk, 30 szuper gyakorlattal
Összeszedtük a kedvenc gyakorlatsorainkat, melyekben megtalálhat mindent, attól függően, hogy karral, combra, fenékre, vádlira, vagy hasra szeretne erősíteni.
Sovány vagyok, hízni szeretnék!
Ki hinné, hogy vannak, akik azt szeretnék, hogy kicsit jobban gömbölyödjenek? Bizonyára azt is nehéz elhinni, hogy hízni nehezebb, mint fogyni. Míg arra, hogy hogyan kell leadni pár kilót, szinte mindenkinek van ötlete, addig az egészséges hízásra nem szokás tippeket adni.
Ezt nézzük meg az alternatív tejek címkéjén!
Dietetikusok szerint ezeket az értékeket mindenképpen nézzük meg az alternatív tejek csomagolásán! Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk felhasználni a tejet. És az is kiderül, hogy miért olyan szuper megoldás a borsótej!
Stresszes a gyerek – tanítsa meg levezetni
Számos olyan apró dolog létezhet egy kisgyerek életében, amelyről a szülők nem tudnak, ám őket mégis nagyon felzaklatják. Beszélni csak nehezen hajlandóak, nyaggatással a szülő nem megy semmire. A legtöbb, amit tehet, hogy ha a gyerek hallgat, legalább tanítsa meg neki, hogyan vezetheti le a feszültséget.
Ők az Exatlon Hungary második évadának Bajnokai
2020. januárjában szintet lép az Exatlon Hungary. A TV2 sikerműsorának új évada ismét a Dominikai Köztársaságból jelentkezik, de új helyszínen, még látványosabb és nehezebb pályákon szállnak versenybe a Bajnokok és Kihívóik.
Kocsis Korinna: "Sok csalódás ért, főleg szakmabeli lányoktól"
Mindig nagy kérdés egy ismert ember esetében, hogy mennyit és mit mutasson meg a követően a közösségi oldalakon. Hiszen gyakorlatilag idegeneket enged be az életébe a posztokkal. Erről is beszélgettünk Kocsis Korinnával.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.