A bőrön megjelenő elváltozások, a bőr állapota sokat elárul az egészségünkről, megmutatja, hogy milyen folyamatok zajlanak a szervezetünkben. Érdemes figyelni a jelekre, és szükség esetén felkeresni az orvosunkat.

Fontos! Ezekkel a bőrelváltozásokkal orvoshoz kell fordulni

SÁRGÁSBARNA, BESÜPPEDT FOLT

Ez a bőrelváltozás főleg a 2-es típusú diabétesz esetében jelentkezik. A betegség során többfajta bőrelváltozás keletkezhet, amelyek gyakran megelőznek egyéb jelek is. Ilyen például a necrobiosis lipoidica, amely a lábszár elülső felszínén jelenik meg: egy vagy több fénylő felszínű, értágulatokat tartalmazó szélű, közepén sárgásbarna, kissé besüppedt folt. Az elváltozás a lábszáron kívül a bokán, a combon is jelentkezhet. A tünetek lassan a szélek felé növekedhetnek. Legtöbbször panaszt nem okoz, de fájdalom, viszketés, érzészavar is kísérheti. Évekkel megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.

Milyen tünet lehet még?

A diabétesz további szimptómái például a fokozott szomjúság, a lassan gyógyuló sebek, az állandó éhségérzet.

 

bőrelváltozás, bőrgyógyász, bőrprobléma

Fotó: Shutterstock

 

ÚJ „FOLT”, SZEPLŐ

A melanoma – a bőrrák legsúlyosabb fajtája – megjelenésének előjele, hogy a bőrfelületen új folt jelenik meg, vagy egy apróbb elváltozás figyelhető meg a már meglévő anyajegyen vagy szeplőn. Többféle színű lehet: fekete, kék, barna, vörös, halványszürke.

Milyen tünet lehet még?

Határai szabálytalanok, mérete, alakja, színe változik.

 

AKNÉ

Ha korábban nem volt ilyen jellegű panaszod, érdemes komolyan venni, mert a hormonális egyensúly zavarára utalhat ez a bőrelváltozás. A policisztás petefészek-szindróma (PCOS) egyik leggyakoribb tünete a pattanásos bőr, amely világszerte nők millióinak életét nehezíti meg. PCOS esetén magasabb az androgén („férfi”) hormon szintje, ez okozza a pattanásokat.

Milyen tünet lehet még?

Szabálytalan menstruációs ciklus, fokozott szőrnövekedés, súlyproblémák.

 

VÖRÖS, KOKÁRDASZERŰ VAGY EGYBEFÜGGŐ PIROS FOLT

Okozhatja akár allergia is, például új mosószerre vagy fémre, de gondolni kell a Lyme-kórra is. A Lyme-folt több formában is jelentkezhet, legjellegzetesebb tünete a csípés helye körül körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő bőrelváltozás. Néha már a csípést követő napon megjelenik, máskor akár hónapok is eltelhetnek a megjelenéséig. Nem fáj, nem viszket.

Milyen tünet lehet még?

Hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás.

 

FOLTOS KIÜTÉSEK (MACULOPAPULÁRIS KIÜTÉSEK)

Egy új gyógyszer beállítása mindig potenciális veszélyekkel jár. A DRESS-szindróma a hiperszenzitív gyógyszerreakciók súlyos formája. Ha a bőrelváltozás 3-6 héttel a gyógyszer beállítását követően jelentkezik, gondolni kell arra, hogy a gyógyszer provokálta reakcióról van szó.

Milyen tünet lehet még?

Magas láz, kétoldali nyirokcsomó-duzzanat.

 

Száraz, viszkető bőr

Noha a bőrelváltozások súlyosabb betegség tünetei is lehetnek, száraz bőr, viszketés esetén ne gondolj egyből a legrosszabbra. Próbálj ki egy tápláló hidratáló krémet, csalánkiütésre pedig vény nélkül kapható szereket. Akkor keresd fel az orvosod, ha 1-3 hét alatt nem javul a helyzet.

 

VÖRÖS DUDOROK A BŐR ALATT

Ha a testen bárhol – de leginkább az alsó végtagok feszítő oldalán – fájdalmas, tapintható csomók jelennek meg, gondolni kell az erythema nodosura, amely önálló betegségként is jelentkezhet, de több betegséghez is társulhat. Tipikusan ilyenek a bél egyes gyulladásos megbetegedései, így például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. E betegségeket gyakran ez a bőrelváltozás jelzi elsőként.

Milyen tünet lehet még?

Nyomásérzékenység, tartós hasmenés, véres széklet.

 

SÁRGA DUDOROK

Diabéteszben a vér emelkedett cukorszintje mellett több, különböző anyagcsere-folyamatban keletkezik zavar. Ekkor érintett lehet a zsíranyagcsere, és ez emelkedett vérzsír- és koleszterinszint formájában csapódik le. Ennek a jól ismert bőrtünetei a xanthómák. Ezek sárgás, esetleg barnás elszíneződésű, gyakorlatilag zsírral telített, kb. lencsényi nagyságú göbök, melyek igen sokszor az arc területére, ritkábban térd-könyök, esetleg a végtagok feszítő oldalára lokalizálódnak.

Milyen tünet lehet még?

Lassan gyógyuló sebek, visszatérő bőrgyulladások.

 

Láz? Fájdalom?

Ha a bőrelváltozáshoz fájdalom, láz, hidegrázás, izom- és/vagy ízületi fájdalom is társul, vagy más egyéb, szokatlan tünetet észlelsz, akkor mihamarabb keresd fel az orvosodat!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink