Könnyű a hidratáló krémet hibáztatni, ha száraz és viszket a bőre, pedig egyéb okok is állhatnak a kellemetlen panaszok hátterében.

A száraz bőr 7 meglepő oka – Nem biztos, hogy a krém a hibás!

1. Meleg vízben zuhanyozik

Nagyon jó érzés egy fárasztó nap után a meleg víz alatt megpihenni. A kádban ázásról már valószínűleg lemondott – hiszen kímélni szeretné a bőrét –, de a zuhanyról nem szeretne, ez egyértelmű. A baj csak az, hogy ha hosszú ideig áll a nagyon meleg víz alatt, párában, a bőre ugyanúgy kiszárad, mintha kádban fürdene. Mi a megoldás? Zuhanyozzon rövid ideig langyos vízzel, és ha szükséges, kenje át a bőrét akár fürdés előtt is testápoló olajjal. Így elkerülheti a száraz bőr problémáját.

 

2. Szappannal fürdik

A legtöbb szappan megbontja a bőr savköpenyét, így sérül a bőr védelmi képessége. Ez bőrirritációhoz vezethet. Ha bőre pH-szintje optimális, elkerülheti a kiszáradást, viszketést. Szappan és tusfürdők helyett használjon fürdőolajokat, glicerint tartalmazó krémeket.

 

A száraz bőr jellemzői

Ha a bőr kevesebb faggyút termel, lipidhiány lép fel, így a nedvesség nem képes a bőrben maradni. (A lipidek védik a bőrt a külső behatásokkal szemben, hiányuk megzavarja védő funkcióját.) Dehidratálttá válhat a bőr külső és belső tényezők hatására is, például szeles, hideg időben, szárító készítmények használatától, egyes gyógyszerek mellékhatásaként, hormonális változásoktól. A száraz bőr érdes, jellemzően feszülő érzettel jár, bizonyos területeken durva tapintásúnak hat.

 

3. Nem használ fényvédőt

A nap károsíthatja a bőrt, ennek egyik következménye a bőrszárazság. Ne felejtsen el tehát a bőrtípusának megfelelő napvédő krémet használni!

 

4. Túl durva bőrradírt választ

Az elhalt hámsejtek eltávolítása nagyon fontos, ám nem mindegy, mivel teszi ezt! A túl agresszív, durva bőrradírok helyett használjon hetente egyszer kémiai hámlasztókat, például tej- vagy glikolsavat. Így bőre ragyogó és egyenletes marad.

 

5. Nem iszik elegendő vizet

A száraz bőr problémáját az elégtelen folyadékbevitel is okozhatja. A víz nagymértékben hozzájárul a bőr egészségéhez! A teste több mint 65%-a vízből áll, és bőrének folyamatosan hidratált állapotban kell lennie. A víz ezenkívül segít a méreganyagok eltávolításában, amelyek felhalmozódhatnak a bőrben, eltömődött pórusokat és pattanásokat okozva.

 

6. Nem megfelelő az étrendje

A szokásosnál több készétel és gyorséttermi fogás is befolyásolhatja a bőre állapotát. Ám a bőrszépítő tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek – például halak, bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek – fogyasztása segít megőrizni bőre puhaságát, rugalmasságát, hidratáltságát, egészségét.

 

7. Összekeveri az érzékeny bőrt az irritált bőrrel

Úgy gondolja, hogy érzékeny a bőre, és ezért erre a bőrtípusra megfelelő testápolót használ? Vannak, akiknek bőre „genetikailag” érzékeny, és van olyan bőrérzékenység, amelyet külső tényezők váltanak ki. Ha a bőrpír és irritáció hirtelen, váratlanul jelentkezik, valószínűleg allergiás reakcióról van szó, amit étel, mosószer vagy kozmetikum okozhat. Ezeken nem segít a szokásos hidratálás, sőt, súlyosbíthatja a panaszokat.

 

Tippek a száraz bőr ápolásához

Érdemes olyan termékeket használni, amelyek nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot, parabént, így elkerülhető az irritáció. A jól kialakított napi arcápolási rutin működő védőréteget biztosít a bőrnek, amely így könnyebben be tudja szívni és magában tudja tartani a nedvességet. Érdemes a víz- és olajalapú tisztítók közül választani, ezek kíméletesen tisztítják a száraz bőrt. Hidratálásra a jól zsírozó, természetes anyagokat – urea, tejsav – tartalmazó krémek ajánlottak, amelyek a felsőbb rétegekben megkötik a vizet, így szabályozva a bőr nedvességtartalmát.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink