Egyre több felnőtt nő szenved aknétól, amit legtöbbször hormonális változások okoznak, de a nem megfelelő étrend és a stressz is állhat a zavaró bőrproblémák, mitesszerek kialakulásának hátterében. Nézzük, hogyan szabadulhat meg tőlük!

Bőrproblémák: hogyan kezelje a pattanásos bőrt?

1. Fogyasszon kevesebb finomított szénhidrátot!

A finom liszt és a cukor fontos tápanyagokat nem tartalmaznak, viszont igen kevés rost, B-vitamin, vas található bennük. Egy 2016-os vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a magas glikémiás indexű ételek is lehetnek a bőrproblémák, pattanások okozói, illetve súlyosbíthatják az ilyen jellegű panaszokat. A tudósok azt gyanítják, hogy a szénhidrátok ezen formája növeli bizonyos férfihormonok szintjét, de az inzulinszint emelkedése is okozhat bőrproblémákat.

DF-tipp:

Iktassa ki a cukros ételeket, italokat, a fehér kenyeret az étrendjéből legalább 2-3 hónapra.

 

bőrproblémák pattanásos bőr

Mitesszerekkel nem csak a tinik küzdenek
Fotó: Shutterstock

 

2. Igyon kevesebb tejet!

Még több kutatásra van szükség annak érdekében, hogy világossá váljon, mi a pontos összefüggés a tejfogyasztás és a pattanások megjelenése között. Az biztos, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, tejsavót, nagyobb eséllyel szenvednek pattanásos bőrtől. A magas cukortartalom, a tejben található fehérjék és hormonok megemelhetik a vérben az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) szintjét, amely szerepet játszik a faggyútermelés növekedésében, a gyulladásos folyamatok erősödésében. Ám meglepő módon a joghurt és a sajtok nem befolyásolják negatívan a bőr állapotát!

DF-tipp:

Tehéntej helyett próbálja ki a növényi italok fogyasztását.

 

3. Használjon szalicilsavas arcápolót

Szinte az összes pattanás elleni készítményben megtalálható a szalicilsav, amely lehámlasztja a bőr felső hámrétegét, így a faggyú könnyebben a felszínre tör. A már meglévő mitesszereket nem tudja eltávolítani, de csökkenti a gyulladást, és megelőzi a további pattanások kialakulását. Hátránya, hogy nagyon szárítja a bőrt, mert nemcsak a felesleges zsírt tünteti el, hanem a vizet is, így a bőr dehidratálttá, vízhiányossá válik.

DF-tipp:

Felnőttkori bőrproblémák esetén ne a tiniknek szánt pattanás elleni készítmények közül válasszon!

 

4. A stressz csökkentése

A stressz önmagában persze nem okoz bőrbetegséget, így pattanást sem, de súlyosbíthatja a már meglévő problémákat. A stresszhormonok, mint például a kortizol, stimulálják a faggyútermelést.

DF-tipp:

Alkalmazzon természetes stresszcsökkentő módszereket: meditáljon, sportoljon rendszeresen.

 

5. Csökkentse a bevitt só mennyiségét

Bőrgyógyászok egy része azt vallja, hogy a só hatással van a bőrre: ronthatja a pattanásos bőr állapotát, illetve okozhat aknékat. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a pattanásos betegek szignifikánsan nagyobb mennyiségű sós ételt fogyasztanak, mint az aknementes kontrollcsoport tagjai.

DF-tipp:

Törekedjen alacsony nátriumtartalmú élelmiszerek fogyasztására, próbálja a napi elfogyasztott sómennyiséget 5 g alatt tartani.

 

6. Figyeljen a megfelelő hidratálásra

A pattanásos bőrnek is szüksége van hidratálásra – különösen akkor, ha akne elleni készítményeket használ, hiszen azok legtöbbször túlszárítják a bőrt. A száraz, irritált bőrön könnyen elszaporodnak a baktériumok, ami aztán újabb pattanások kialakulásához vezethet. Ördögi kör, amiből nehéz kitörni.

DF-tipp:

Használjon a bőrgyógyász által ajánlott, zsíros, aknés bőr ápolására kifejlesztett hidratáló krémet.

 

7. Használjon helyi antibakteriális szereket és retinoidokat

Enyhe és kevésbé súlyos bőrproblémák esetén a bőrgyógyászok gyakran receptre kapható antibakteriális szereket javasolnak az aknés bőr kezelésére. Ezek erősen antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, de a faggyútermelést nem csökkentik. Mivel a retinoidok is ránctalanító tulajdonsággal rendelkeznek (elősegítik a kollagéntermelést), különösen előnyösek a felnőttkori pattanástól szenvedők számára. A helyileg ható retinoidkészítmények meggátolják a mitesszerek kialakulását, viszont a faggyútermelést nem csökkentik és gyulladáscsökkentő hatásuk is mérsékelt. (Súlyos esetben szisztémás retinoidok használata jelenthet megoldást, amelyeket azonban csak körültekintően szabad alkalmazni, rendszeres orvosi felügyelet mellett.)

DF-tipp:

Ha a bőrproblémák, a pattanásai nem javulnak kozmetikai kezelések és életmódváltás hatására sem, keressen fel bőrgyógyász szakorvost!

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink