Akár a mindennapi arcápolási rutin része, akár csak egyszer-egyszer kényezteted a bőröd ily módon, az arcmaszkok használatával biztosíthatod a bőr számára fontos tápanyagokat, vitaminokat.

5 bevált DIY arcmaszk bőrtípusok szerint

A DIY arcmaszk néhány természetes, egyszerű, könnyen elérhető alapanyagból kikeverhető, így biztos lehetsz benne, hogy nem ér meglepetés az összetevőket illetően.

diy arcmaszk

Fotó: Shutterstock

Minden „csináld magad” krémet, pakolást próbálj ki az alkarodon vagy a füled mögötti érzékeny bőrterületen, mielőtt felvinnéd az arcra, dekoltázsra, nyakra. Néhány természetes összetevő is károsíthatja a bőrt: ne kerüljön a maszkokba citrom vagy zeller, mivel fokozhatják a bőr fényérzékenységét, így a napégés kockázatát is. Ahhoz, hogy a házilag készített arcmaszkokat biztonsággal használhasd, kezdj először egy-két összetevővel kísérletezni, majd lassan bővítheted a felhasznált alapanyagok körét.

 

Ahogy a bőröd szereti

Az otthoni bőrápolás előnye, hogy teljes mértékben figyelembe veheti a bőröd igényeit. Házilag készített maszkoknál megteheted, hogy az olajos, zsírosodásra hajlamos területekre más összetevőkkel felturbózott pakolást használsz, mint mondjuk a szárazabb bőrfelületen – a lehetőségek száma végtelen. Némi kísérletezéssel könnyen megtalálható egy olyan egyedülálló kombináció, amely a bőröd számára tökéletes.

 

Érzékeny bőrre: Zabpelyhes-joghurtos-mézes maszk

Miért jó?

A zabpehely természetes módon csökkenti a bőr irritációját és gyulladását. Szaponintartalmánál fogva kiváló mélytisztító hatással rendelkezik. Eltávolítja a felesleges faggyút a bőrből, mélyre hatolva tisztítja a pórusokat. Ebben a DIY arcmaszk receptben a mézzel és a joghurttal kombinálva enyhén hámlasztja a bőrt, miközben tisztítja és hidratálja azt.

Hogyan készül?

Keverj el 1 evőkanál finomra őrölt zabpelyhet (zabpehelylisztet) 1 evőkanál joghurttal és 1 evőkanál mézzel. Egyenletesen oszlasd el az arcodon, hagyd hatni 20 percet, majd meleg vízzel mosd le.

 

Olajos, pattanásos bőrre: Agyagos-zöld teás maszk

Miért jó?

Az agyag segíti a bőr méregtelenítését, nyugtatja, feszesíti a bőrt, javítja a vérellátást, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású. Használata után a bőr selymes, puha tapintású lesz. A zöld tea csökkenti a gyulladást, a bőrirritációt, serkenti a sejtek megújulását.

Hogyan készül?

Áztass zöldtea-filtert 1 csésze meleg vízbe legalább 5 percig. 2 evőkanál teát tegyél egy kis tálkába, oldj fel benne ½ teáskanál Epsom-sót, adj hozzá kb. 2 evőkanál zöld agyagot, és keverd sima pasztává. Vidd fel a keveréket a bőrre, várj 10-15 percet. Míg pihensz, kortyolgasd el a maradék zöld teát, majd meleg vízzel távolítsd el a maszkot.

 

DIY arcmaszk avokádós

Az avokádós arcpakolás táplálja a száraz bőrt
Fotó: Shutterstock

Száraz bőrre: Mézes-avokádós-olívaolajos maszk

Miért jó?

A méz és az avokádó igazán ütős kombináció a száraz bőr táplálásában. A méz hidratál, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Az avokádó értékes hatóanyagai lágyítják és hidratálják a bőrt. Az olívaolaj regenerálja a bőrt, puhává, simává varázsolja. A száraz bőrre biztonságosan használható az olívaolajon kívül a jojoba-, argán-, napraforgó- és a szőlőmagolaj is.

Hogyan készül?

Pépesíts 1 db avokádó húsát, adj hozzá 1 teáskanálnyi mézet és olívaolajat, és már kész is a DIY arcmaszk. Egyenletesen vidd fel a bőrödre, hagyd rajta 15-20 percig, majd öblítsd le meleg vízzel.

 

Bőrpírra hajlamos bőrre: Matcha teás-aloe verás maszk

Miért jó?

Mind a matcha tea, mind az Aloe Vera gyulladásgátló tulajdonságú. Az Aloe Vera hidratálja, táplálja a bőrt, természetes pajzsként védi a külső káros hatások ellen. A matcha tea erős antioxidáns hatású vegyületei egyebek között megújítják a hámsejteket, fiatalítják, tisztítják a bőrt. Polifenoljai nyugtató és gyulladásgátló hatásúak, így enyhítik a bőr különféle gyulladásait, csökkentik a bőrpírt.

Hogyan készül?

Keverj el 1 teáskanál matcha teát 1 teáskanál Aloe Vera-géllel. Vidd fel az arcára, hagyd hatni 10-15 percig, majd öblítsd le.

 

Kombinált bőrre: Kamillás-mentás-joghurtos maszk

Miért jó?

A joghurtban lévő savak finoman hámlasztják a bőrt, a friss kamilla és menta pedig segítenek csökkenteni a gyulladást, ezért olyan hatásos ez a DIY arcmaszk.

Hogyan készül?

2 evőkanál joghurthoz adj egy maréknyi friss mentalevelet és kamillavirágot, és turmixold össze. Vidd fel a keveréket az arcodra. Hagyd hatni 15 percig, majd langyos vízzel öblítsd le.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink