Habár nagyon fontos, hogy ősszel-télen az étrendünkben szerepeljenek a szezonális finomságok, emellett az olyan zöldben pompázó klasszikusokat is érdemes megtartani, mint például a brokkoli, a zöldborsó vagy a spenót – főleg úgy, hogy mindegyiknek kapható mirelit változata is –, a zöldfűszerek, a cukkini vagy az avokádó. Az alábbi 3 vitamindús fogás is azt bizonyítja, hogy a zöld mindig menő!
Zöldséges pizza
Hozzávalók (1 személyre):
1 db teljes kiőrlésű pizzalap vagy tortillalap
2 ek bazsalikomos pesztó
1 maréknyi bébispenót (vagy mirelit spenót)
néhány brokkolivirág
egy kisebb marék edamame bab
2 szál újhagyma
1 db csilipaprika (opcionális)
1-2 ek reszelt parmezán
¼ db avokádó
só
bors
A tálaláshoz:
kevés olívaolaj, frissen facsart citromlé, pár szem koktélparadicsom, kis marék rukkola
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha pizzaalapot használunk, süssük elő tíz perc alatt, ha tortillalapot, akkor egy száraz serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldaláról.
2. Kenjük meg a tésztát a pesztóval, osszuk el rajta a bébispenótot, a kisebb darabokra vágott brokkolit, az edamame babot, a felkarikázott újhagymát és az aprított csili. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg reszelt sajttal.
3. Süssük készre 10 perc alatt, majd avokádószeletekkel, koktélparadicsommal, rukkolával dúsítva, olívaolajjal és kevés citromlével meghintve, frissen, melegen tálaló ez a vitamindús fogás.
Elkészítési idő: 30 perc
Wokban sült zöldségek
Hozzávalók (2 személyre):
1 ek kókuszzsír
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb darab gyömbér, reszelve
100 g gomba (például csiperke, vargánya)
100 g zöldborsó (mirelit is lehet)
100 g brokkoli (mirelit is lehet)
egy nagyobb marék bébispenót
2 ek szójaszósz
2 evőkanál mirin
rizstészta
koriander
frissen facsart lime-lé
Elkészítése:
1. Egy nagyobb wokban melegítsük fel a kókuszolajat, pároljuk meg rajta a karikákra vágott újhagymát, majd pár perc után keverjük hozzá a fokhagymát és a gyömbért is. (Ha csípősen szeretjük, tehetünk hozzá csilit is.)
2. Szeljük fel a gombákat, és keverjük a hagymához, majd jöhet a maradék zöldség, a tamari és a mirin. Néhány perc főzés után vegyük le a tűzről, és keverjük össze a kifőzött rizstésztával. Friss korianderrel és egy kevés limelével meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Brokkolis-zöldborsós rizs
Hozzávalók (2-4 személyre):
1 fej vöröshagyma
extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
200 g zöldborsó
200 g brokkolirózsa vagy cukkini
400 g jázminrizs
75 ml száraz fehérbor
250 ml zöldségalaplé
1 maréknyi mentalevél
1 maréknyi cukorborsó (elhagyható)
só
bors
Elkészítése:
1. A hagymát az olívaolajon dinszteljük üvegesre egy mélyebb teflonserpenyőben, majd keverjük hozzá az átnyomott fokhagymát.
2. Pár perc után öntsük bele a borsó ¾ mennyiségét, a kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat vagy cukkinit, a nyers jázminrizst, a fehérbort, végül a zöldségalaplevet. Főzzük körülbelül 15-20 percig, időnként megkeverve, míg a folyadék nagy része elpárolog, és az étel rizottó állagú lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
3. Pár perccel azelőtt, hogy elkészülne az étel, keverjük hozzá a maradék borsót, a felaprított mentaleveleket és a cukorborsót. Melegen, kevés olívaolajjal meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
DF-tipp:
Ez az egészséges, vitamindús fogás főételként és köretként is megállja a helyét. Fogyaszthatod önmagában, akár némi reszelt parmezánnal megszórva, vagy grillezett csirkemell mellé, kísérőnek. Ha köretként veted be, a fenti mennyiség 4-5 személyre is elegendő.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Fogyókúrás egytálételek 30 perc alatt a karfiolrizs főszereplésével
- Alakbarát diétás pizza – Ezeket a recepteket próbáld ki
- 7+1 brokkolis finomság, ami a hét minden napján nyerő választás lehet