Ahogyan egyes élelmiszerek jótékony hatással bírnak az agyműködésre, úgy sajnos találni olyan ételeket is, amelyek „butítanak”. Érdemes kerülni őket.

Butító ételek

Az, hogy a túlzott cukorfogyasztás igencsak egészségtelen, ma már nem titok. Azonban az utóbbi években egyre több kutatás bizonyította, hogy az élelmiszerekhez adott fruktóz, vagyis gyümölcscukor sem túl hasznos, nem csak a mérleg nyelvét billentheti el, de károsítja az agyat is. Rossz hatással van a tanulási képességre, bizonyítja ezt a Kaliforniai Egyetem egyik kutatása is: a fruktózzal táplált patkányok nehezebben jutottak ki a labirintusból. De nem csak a cukor butít, sajnos a túlzottan olajos, zsíros ételek is.

Akinek ilyen ételekben túl gazdag az étrendje, annak növekedhet a reakcióideje, károsodhat a memóriája. Sőt, ezek az ételek – bő olajban rántott húsok, sült krumpli vagy akár a vastag zsíron sütött rántotta is – akár hangulatingadozást, depressziót is okozhatnak. És persze függőséget is, hiszen minél gyakrabban fogyasztjuk őket, annál gyakrabban kívánjuk meg újra és újra. Érdemes tehát a telített zsírsavban gazdag ételektől tartózkodni. Viszont az egyszeresen telítetlen z sírsavak kifejezetten hasznosak lehetnek egészségügyi szempontból – fogyasszunk minél több olívaolajat, avokádót. És persze ómega 3 zsírsavban gazdag ételeket is csempésszünk minél gyakrabban a tányérra.

Együnk sok olajos halat (például lazacot), diófélét, lenmagot. Sajnos a rosszul megválasztott ételek már egészen fiatal korban „butítanak”. A gyerekkori elhízáson túl más érv is szól a csipsz és a pizza ellen. Egy 2011-ben végzett brit vizsgálat szerint azok a gyerekek, akik kicsi korukban (háromévesen) sok gyorséttermi ételt ettek, öt évvel később rosszabbul teljesítettek egy IQ-teszten.

Tiltólistán a cukor

A legtöbb egészségtudatos ember a fentiek ismeretében kerüli a cukrot, a csipszet és a bő olajban rántott ételeket. Azonban sajnos rengeteg olyan élelmiszert fogyasztunk nap mint nap, amelyekről azt hisszük, hogy egészségesek, holott tele vannak cukorral. Íme, néhány, amellyel jobb, ha vigyázunk, és csak ritkán fogyasztjuk. „Fitt” gabonapelyhek Ezek a reggeli pelyhek telis-tele vannak cukorral, kukoricasziruppal. Rengeteg rejtett édesítőt tartalmaznak, egyáltalán nem egészségesek, sőt. Felnyomják a vércukorszintünket, így tartós jóllakottságérzetet sem nyújtanak. Mint más esetekben, itt is elkerülhető a meglepetés, ha vásárlás előtt átfutjuk a dobozon az összetevők listáját.

Ezt együk helyette: Otthon készített zabkása gyümölccsel.

Kész gyümölcsös tejberizs

Manapság már sokféle gyümölcsös, cukros tejberizst találunk a boltok polcain. Egészségesnek hisszük ezeket, ám egyáltalán nem azok, tele vannak cukorral, gyümölcsöt pedig szinte egyáltalán nem tartalmaznak.

Ezt együk helyette: Vegyünk natúr, sovány tehéntúrót, keverjük össze banánnal vagy más, akár fagyasztott gyümölccsel.

Juharszirup

Bár leginkább az amerikaiak fogyasztják, itthon is egyre népszerűbb a juharszirup. Mondani sem kell – bár természetes édesítőnek tűnhet –, a legtöbb gyártó teletömi cukorral. A karamelles színt az ételfesték, a túl édes ízt pedig a kukoricaszirup adja.

Ezt együk helyette: Mézet.

Lekvárok

Az üzletekben kapható, trendi csomagolásban árult lekvárok között is jobb, ha válogatunk. Nagy többségük tele van hozzáadott fruktózzal, olykor ételszínezékkel is.

Ezt együk helyette: Organikus vagy saját készítésű lekvárt. Olyat válasszunk, amelyikről tudjuk, hogy a gyümölcsök cukortartalmán kívül nem tartalmaz rengeteg hozzáadott cukrot.

Ketchup

Sajnos a finom ketchupok is nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. A tartósítószerekről már nem is beszélve.

Ezt együk helyette: Akár el is készíthetjük otthon a saját ketchupunkat, de ha erre nincs mód, válasszunk inkább kicsit drágább, de egészségesebb, organikus terméket.

Ezek is érdekelhetnek

Honnan tudod, hogy nem eszel elég szénhidrátot? Ezek az egyértelmű jelek!
A szénhidrátok nem ellenségek, de nem mindegy, milyeneket fogyasztunk! Az alacsony szénhidrátbevitel rövid távon fogyáshoz vezethet, de hosszú távon egészségügyi problémákat, például fáradtságot, emésztési gondokat és rosszkedvet okozhat. Az egyensúly és a megfelelő források megválasztása a kulcs!
Mire kell nagyon vigyáznod, ha refluxos vagy?
Az időben meghozott változtatásokkal sokat tehetsz az egészségedért! Ezekre figyelj, ha reflux gyötör.
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
Karácsony környékén a finom ételek és a bőséges lakomák elmaradhatatlan részei az ünnepi hangulatnak. De mi van akkor, ha diétázol? Ne aggódj, a karácsonyi menü akkor is lehet ízletes és ünnepi!
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.

Ajánlataink