A banános-magvas chiapuding főszereplőjéről, a chiamagról már gyakran írtunk, de nem árt megismételni a legfontosabbakat: gluténmentes, nagy arányban tartalmaz fehérjét, ómega-3 és ómega-6 esszenciális zsírsavakat, emellett magas rosttartalma miatt segíti az emésztést. A fogyókúrában is jól hasznosítható: gyorsan és hosszan jóllakottságérzetet kelt. Viszont a magas rosttartalma miatt napi 15 grammnál nem ajánlott többet fogyasztani belőle, mert emésztési problémákat okozhat! A 15 g kb. 2 evőkanálnyi mennyiséget jelent.
Banános-magvas chiapuding joghurttal
Hozzávalók (2 személyre):
250 ml sovány tej
2 ek natúr joghurt
30 g chiamag
energiamentes édesítőszer
½ csésze olajos mag: például dió, kesudió, mandula
1 db banán karikákra vágva
a tálaláshoz 1-2 tk zabpehely és/vagy pár szem cukrozatlan aszalt vörös áfonya ízlés szerint
Elkészítése:
1. Keverjük össze a sovány tejet, a chiamagot, a natúr joghurtot és ízlés szerinti mennyiségű energiamentes édesítőszert egy közepes méretű edényben. Tegyük körülbelül két órára vagy egy teljes éjszakára hűtőbe (utóbbi esetben még finomabb lesz az étel).
2. Egy nagyobb bögrébe, pohárba kanalazzunk a joghurtos chiapudingból 1-2 evőkanállal, majd jöhet egy réteg banán. A banánra szórjunk a magvakból, diófélékből, majd tegyük rá a következő adag joghurtot, és így tovább, amíg meg nem telik a pohár. A tetejére ízlés szerint szórhatunk kevés zabpelyhet vagy cukrozatlan aszalt vörös áfonyát.
Elkészítési idő: 5 perc + hűtés
DF-tipp:
Aki fogyókúrázik, az csökkentse az olajos magvak mennyiségét a receptben, és az aszalt vörös áfonya helyett inkább friss bogyós gyümölcsökkel tálalja a fogást! Habár az olajos magvak, diófélék nagyon egészségesek, a zsírtartalmuk magasnak számít, ezért a fogyni vágyóknak különösen oda kell figyelniük a bevitt mennyiségre.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Cukor- és laktózmentes vaníliás keksz
- Zabpelyhes energiagolyó áfonyával
- Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap
- Ezért nagyon fontos a nőknek az olajos magvak fogyasztása!