Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.

Csodaszer vagy veszélyes? Minden, amit tudnod kell a súlycsökkentő injekcióról

Mostanában sok hír szólt arról, hogy a fogyni vágyók felvásárolják a cukorbetegek kezelésére szolgáló injekció készleteket, így ők gyógyszer nélkül maradnak, ráadásul nem is lenne szabad egészséges embereknek használni, mert nem nekik való, és rengeteg rettenetes mellékhatása lehet. Itt az ideje, hogy tisztázzuk ezt a kérdést, mégpedig dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos segítségével.

Célzottan a túlsúlyosoknak

– A fogyasztó injekciót alapvetően diabétesz kezelésére fejlesztették ki, és ott figyelték meg a cukorbetegek körében, hogy nagyon hatásosan csökkenti a testsúlyt. Innen indult a kutatás, hogy nem cukorbeteg, de túlsúlyos páciensekre hogyan hat a készítmény. Most már ott tartunk, hogy mind a hazai szabályozás, mind a nemzetközi szakmai társaságok egy bizonyos testtömeg index (BMI) esetén – 30 felett, de ha más betegséggel társul a túlsúly, akkor 27 felett – javasolják ezeket a készítményeket testsúlycsökkentés céljából – mondja a főorvos.

Hogyan hat a szervezetre?

Egyik hasznos, de kevésbé fontos hatása, hogy jelentősen csökkenti az étvágyat. Ami még fontosabb, hogy az anyagcserét is felpörgeti, így azoknak az embereknek is segíthet, akik amúgy nem esznek sokat, de mégis híznak.

Kiknek nem javasolt?

– Mivel ez egy relatív új gyógyszer – legalábbis a súlycsökkentés területén – első körben az átlagos felnőtt populációt célozzák meg. Az amerikai szabályozás már engedi, hogy 12 év feletti kamaszok is kaphassák a kezelést, Magyarországon ez még nem lehetséges. Az azonban biztos, hogy a kutatások abba az irányba mennek, hogy gyerekeknek is biztonságosan adható legyen a készítmény. Nem alkalmazható súlyos máj vagy vesebetegség esetén, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknél, akiknek személyes vagy családi anamnézisében medulláris pajzsmirigyrák vagy 2A vagy 2B többszörös endokrin neoplasia (endokrin szervek daganatai) szerepel. A gyógyszer nem adható terhesség alatt, vagy terhességgel próbálkozó nőknél sem, mivel a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességet okozhat. Tekintettel arra, hogy komoly hatással van a központi idegrendszerre, ha a kórelőzményben volt öngyilkossági kísérlet vagy szuicid hajlam, akkor mindenképpen ellenjavalt, mert felerősítheti ezeket a problémákat – hívja fel a figyelmet az endokrinológus.

Lássunk hozzá! De hogyan?

– Az injekciót csak szakorvos, például endokrinológus írhatja fel, és előtte mindenképpen szükséges egy alapos kivizsgálás. Elsőként felvesszük az anamnézist, tájékozódunk a kísérő betegségekről, végzünk egy laborvizsgálatot, hogy lássunk a máj, vese funkciókat és egyebeket. Emellett fontos, hogy kizárjunk olyan betegségeket, amelyek szintén okozhatnak elhízást, mint például inzulinrezisztencia vagy pajzsmirigy-alulműködés. Ilyen esetben az alapbetegséget kell orvosolni, és akkor a testsúly is normalizálódni fog. Ha a kezelés indokolt, akkor az injekciózás alatt félévente-évente elég kivizsgálásra menni, persze csak akkor, ha semmilyen panasz nem jelentkezik. Ha igen, akkor azonnal fel kell keresni a kezelőorvost – figyelmeztet a főorvos.

Meddig tart?

Ideális esetben egy-két évig tart egy kezelés, ez persze függ attól, hogy milyen súlyról indul az illető, meg a gyógyszerre adott válaszreakciótól is. Ha valaki például 160 kg-ról indul, akkor az elején havonta akár 10 kg-ot is leadhat. Kisebb súlynál (90-100 kg-nál) nem jó a túl gyors fogyás, hasznosabb, ha lassú a folyamat, mert azzal lehet tartós eredményt elérni. Ez havonta 3-5 kg lehet.

Jó tudni!

– Ha a kezelést nem kíséri egy alapvető életmódváltás, tehát egy nagyon szigorú, dietetikus által vezetett étrend és megfelelő mennyiségű testmozgás, akkor is el lehet érni vele ugyan testsúlycsökkenést, de ez esetben garantált, hogy amint abbahagyja az injekciót, vissza is fognak jönni a kilók. Tehát csak akkor van értelme, ha az ember a teljes életmódját átalakítja. Vannak azonban olyan páciensek is, akiknek koruknál fogva vagy más okból annyira lelassult az anyagcseréjük, hogy muszáj folyamatosan kisebb-nagyobb dózisban kapniuk a készítményt. A másik, amire nagyon ügyelni kell a kezelés alatt, és még utána legalább négy hónapig, hogy nem szabad teherbe esni, tehát különösen nagy figyelmet kell fordítani a fogamzásgátlásra. Ennek oka, hogy a szer nagyon súlyos rendellenességek kialakulását okozhatja a magzat esetében. A készítmény nem alkalmazható normál testsúlyú embereknél, hiszen sok olyan hölgy is szeretne ilyen kezelést kapni, akik normál testsúlyúak, csupán „le szeretnének adni pár kilót” – mondja dr. Kelemen Csaba.

Mellékhatások

Mint minden gyógyszernek, természetesen ennek is lehetnek mellékhatásai. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a teltségérzet, émelygés, puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, ritkábban, de előfordulhat heves szívdobogás-érzés, alvászavar, rémálmok. Ha ennél súlyosabb panaszok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Két típusú gyógyszer létezik. A hatóanyaguk nagyjából azonos, a kiszerelésben és a nevükben van eltérés. Mindkettőt felírhatják cukorbetegeknek, de csak az egyikre kapnak támogatást, ami azért lényeges, mert a havi adag ezeknél az injekcióknál 35-40 ezer forintba kerül. Ha viszont csak elhízásra, tehát cukorbetegség nélkül használja valaki ezeket a szereket, akkor csak és kizárólag teljes áron kaphatja meg.

Sztárok körében is hódít

A testsúlycsökkentő injekciókat – amelyek „Skinny Jab” néven váltak ismertté 2020-ban –, olyan sztárok népszerűsítették, mint a The Only Way Is Essex című reality show sztárja, Gemma Collins, vagy Kerry Katona, az Atomic Kitten egykori énekesnője. Sőt, a pletykák szerint Adele is ennek köszönheti, hogy megszabadult 50 kg-tól, és Kim Kardashian is az injekciók hatására érte el, hogy belefért Marilyn Monroe ruhájába a 2022-es Met-gálán. Bár a valóságshow sztár sosem erősítette ezt meg, Elon Musk viszont nyíltan elismerte, hogy ennek a gyógyszernek köszönheti a súlyvesztését. Egyes feltételezések szerint a magyar sztárok között is akadnak olyanok, akik szintén ezzel a módszerrel fogytak le olyan gyorsan és látványosan.

Ezek is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink